Gál Levente

CINTO Csapat

Jelleg:

Trekking-és gyalogtúra
Kalandkörút
Kalandnyaralás

Gál Levente„Szeretek hajózni tiltott tengereken, szeretek kikötni barbár partokon” (Herman Melville)

Gyerekkorom óta foglalkoztatott az utazás, a felfedezés. Zsenge ifjúkoromban már az összes nagy kalandkönyvet olvastam, a Robinsontól kezdve a Fehér Bálnáig, folyton nagy utazók beszámolóit és életét bújtam. Lenyűgözött a kaland, az ismeretlen. Aztán jöttek az utazások, az országok, Európa majd minden országában jártam, mindenütt igyekeztem nyitott szemmel járni, egy kis helyi kultúrát ellesni, nyelvet tanulni.

A hegyekkel is már gyerekkoromban megismerkedtem. A nagy hegyek lenyűgöznek, a hegy az, ami sosem unalmas, mindig más arcát mutatja, minden időben, minden évszakban. Ezért szeretem a hegyeket járni, ott sosem lehet unatkozni. Az ember minden érzékszervét kiélezi, adrenalinnal tölt el, ahogy figyelni kell az ösvényt, az időjárást és a mély csendet, amelyet nem tör meg más, csak a sasok vijjogása vagy a mormoták visítása.

Kolozsváron születtem, jártam iskolába, a „Kincses város” tett azzá, ami vagyok. Nyelvész diplomámat is Kolozsváron szereztem, majd kilenc évig dolgoztam a tanügyben magyar-angol szakos tanárként. Régóta szervezek és vezetek erdélyi utakat, honismereti körutazásokat, hegyi túrákat. Beszélek románul, angolul, hollandul, franciául. Főbb érdeklődési köreim a történelem, geopolitika, földrajz, irodalom.

Hadd zárjam rövid bemutatkozásomat kedvenc íróm, Kós Károly örök érvényű gondolataival: „A hegyek vannak. Tudom én azt jól. És a hegyekről jön a hideg, éles szél, aki olyan, mint az igaz beszéd. Lefagyasztja a korai virágot a fáról, és csak aki erős, aki idevaló, az marad meg utána. És onnan jő az eső is, aki megzöldíti a mezőt, aki a megfonnyadt virágot megfrissíti, aki a gyümölcsöt megduzzasztja. És onnan jő a jég is, aki a korai reménységet a sárba veri le. És onnan jő a hó is, aki betakar mindent, de mindent hófehér szemfedőjével. A hegy félelmetes, a hegy titokzatos. A hegyekről nem jó megfelejtkezni. És haragszik a hegy azokra, akik hozzája hűtlenek, akik őt elhagyják. A hegy keményen kegyetlen, a hegy kíméletlenül bosszúálló. De én tudom, hogy a hegy Igazságos!”

2016-ban az Azori-szigetekre illetve a Réunion-ra és Mauritius-ra vezető túráinkon találkozhattok velem.

print