Tudástár

Mire figyeljünk használt fényképezőgép vásárlásakor?

Összegyűjtöttünk Neked pár dolgot, ami segíthet a megfelelő állapotú tükörreflexes használt gép megtalálásában.

Először is készíts fotókat különféle zársebességekkel és hallgasd meg a gép hangját. Ha a zár simán lefut, nagyjából a megfelelő idő alatt, akkor érdemes tovább nézelődni.

Használati nyomok: Minden kinyitható részt nyiss ki és nézd meg, hogy megfelelően záródik-e, a rugók működnek-e, illetve nincs-e mögötte gyanús dolog, például ragasztó.

Expozíciós szám: A modern digitális gépeken egyszerűen kiolvasható az aktuális expozíció szám, amit a zár átlagos élettartamával összehasonlítva megkaphatod, hogy még hány fényképet készíthetsz a zár kicserélése előtt.

Döglött pixelek: Készíts egy képet manuális módban úgy, hogy a védősapka fent van a gépen, így teljesen fekete lesz az eredmény. Nézd át 100%-os nagyításban és ha 10 döglött pixelnél többet látsz, hagyd a fenébe az egészet

Látható por: Ha a keresőben látható por van, vagy a képen sok sötétebb foltot látsz, az azt jeleni, hogy vagy erősen használták a gépet vagy nem törődtek a karbantartásával, ezek a koszok eltávolíthatóak, de a tisztításnak ára van, ezt kalkuláld be!

Az érzékelő állapota: Csapd fel a tükröt és világíts be a tüköraknába egy zseblámpával vagy a telefonoddal. Ha karcolást látsz a szenzoron ne vedd meg a gépet, azt nem lehet semmilyen tisztító szerrel kivenni!

A kullancs kiszedésének praktikus módja

Ha a túrázás után kellemetlen útitársat találsz magadban, az alábbi 10 pont követésével biztonságosan eltávolíthatod:

  1. kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.
  2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!
  3. Tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
  4. Tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert balesetveszélyes, és belénk fecskendezheti a fertőzött tartalmát.
  5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.
  6. Húzzuk a megragadott állatott finoman és egyenletes erőkifejtéssel, de határozott mozdulattal, hátra.
  7. Tilos a kullancsot csavarni, a testi résznél megfogni, szétroncsolni, durván rángatni, mert a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!
  8. A művelet után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, hátha később kórokozókra kell vizsgáltatni.
  9. kullancs kiszedése után a sebet és a körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le, és sebtapasszal vagy steril gézzel védjük!
  10. A használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének fertőtlenítése szükséges.

Forrás: www.kullancsvedelem.hu

Ehető gyomnövények a természetben

Ha úgy alakul, hogy kinn a természetben kell megoldani az élelmezést, akkor jól jöhet a lenti ismeret. Lássunk néhány példát arra, mit lehet megenni az ismert gyomnövényeink közül:

Nagy csalán (Urtica dioica) – Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre. Elkészíthető főzeléknek magában, vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük.

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) – Az egész föld feletti rész alkalmas konyhai felhasználásra. Nyersen salátának, főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze. Nagy előnye, hogy egy évben több generációja is zöldell (efemer növény), így még októberben is találunk zsenge egyedeket.

Kövér porcsin (Portulaca oleracea) – Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták. Savanyúságként, vagy friss saláta alapanyagként fogyasztható. A palánta egésze ehető, a gyökérzet kivételével.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) – A növény minden része nyersen is fogyasztható. Virágzás előtt gyökere megfőzve saláták alkotórésze. Fiatal levelei (amíg nem keserednek meg) hasonlóképp használhatók. Az idősebb levelek kesernyések, és inkább főzve fogyasztják őket.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata) – Zsenge levelei (és  az idősebbek, az erek eltávolítása, szálkátlanítása után) kerülhetnek az asztalra. Saláta, főzelék alapanyag készíthető belőle. Más növényekkel keverve levesbe ajánlható. A nagy útifű zsenge hajtásainak íze a spárgáéra emlékeztet. Néhány percig serpenyőben párolás után fogyasztható.

Forrás: www.kertlap.hu

Szunnyadó gyógyerő

Ahhoz, hogy a mindennapok teendőit energikusan, könnyedén tudjuk elvégezni, fontos, hogy a legnagyobb kincsünk, az egészségünk rendben legyen. Ehhez sokféle úton lehet eljutni, az egyik a természetben található növények fogyasztásán keresztül vezet. Most egy különleges növényt, a medvehagymát szeretnénk bemutatni, amit Te magad is gyűjthetsz, akár már ezen a hétvégén.

A tavasz első hírnökei közé tartozik e remek növény. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén terem, nálunk elsősorban a Gerecsében található nagy mennyiségben. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember. Ettől a szagtól kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.

A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, még a virágzás előtt. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.

A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.  A sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak ideális “gyógyszer”. Künzle svájci gyógyfüves szerint nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. (forrás:www.medvehagyma.eu)

A medvehagymából számos finomabbnál-finomabb étel készíthető, melyhez az alapanyagot magad is megszedheted. Két hete már remek hangulatú túrát tettünk a Gerecsében. (a fotók a FB oldalunkon megtekinthetőek) Az erdő csodálatos virágpompában fürdött, a medvehagyma mindenfelé üde zöld szőnyegként borította a talajt. Most hétvégére kellemes tavaszi időt jósolnak, így a tökéletes kikapcsolódáshoz minden adott. Kár lenne otthon maradni a négy fal között, mikor az illatos tavaszi levegőt belélegezve is élvezhetnéd a tavaszi napsugarakat.

A hosszú élet titka

Bizonyára Te is elgondolkodtál már rajta, hogy miért van az, hogy földünkön nem mindenki egyforma életkort ér meg. Nos, a tudományos magyarázatok a genetikát, az egészséges táplálkozást, testmozgást és stresszmentes életet emlegetik. Természetesen szükséges a szerencse is, nehogy egy meteorit éppen Téged találjon el, miközben a Margitszigeten kocogsz. 🙂

 A kutatók észrevették, hogy bolygónk bizonyos – eléggé eltérő és elszeparált – részein a 100 éves korú emberek aránya a lakossághoz képest magas arányt mutat. Négy ilyen területet határoztak meg, melyeket „Kék zónáknak” neveztek el. EzekOkinawa (Japán), Nicoya Peninsula (Costa Rica), Loma Linda (Kalifornia) és Barbagia (Szardínia). Bár a kék zóna területei egyáltalán nincsenek közel egymáshoz, de általánosságban vannak köztük hasonlóságok. Az emberek étrendjeugyanis gazdag a tápláló, egészséges és nem feldolgozott ételekben, az állati eredetű táplálékban pedig szegény.

Amellett, hogy egészségesen táplálkoznak, más dolgok is szerepet játszhatnak abban, hogy a kék zóna lakói hosszú életűek. Az emberek, a családok közel állnak egymáshoz, megosztják egymással gondjukat-bajukat, de örömüket is. Ez a fajta hozzáállás köztudottan stresszcsökkentő, ahogyan az is, hogy spirituális emberekről van szó, meggyőződésük nem csak azt határozza meg, hogyan élnek, hanem céltudatosságot is ad nekik. Ráadásul fizikailag ezek az emberek aktívak.

 A hozzánk legközelebb található Szardínián például a hosszú élet titka a sok mozgással járó pásztorkodó életmód, sok napi szintkülönbséggel tarkítva. Az itt élő emberek több zöldséget, gyümölcsöt és viszonylag kevés húst esznek, ellenben a kecske és birkatejet sem vetik meg. A helyi vörösborban – melyet mértékkel (!) fogyasztanak – a flavonoid szint igen magas, bizonyára ez is hozzájárul a megélt magas korhoz. A latin népek mediterrán felfogása a Nálunk is idézett – „Ej, ráérünk arra még !” – gondolatmenethez hasonlítható, biztosan nem okoz idegösszeroppanást. (Akit bővebben is érdekel, az A hosszú élet oázisai c. könyvből többet is megtudhat.)

Ezt mindenkinek érdemes tudnia

Közeleg a téli szezon. Sokan döntenek úgy, hogy a négy fal közé való bezártság helyett a téli örömöket választják kikapcsolódásnak. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő öltözék. Mert ahogy a mondás tartja, “nincs hideg, csak rosszul felöltözött ember”.  Tavaly már megírtuk öltözködési tanácsainkat, ám ha olvastad is, sosem árt feleleveníteni őket.

Először is, nagyon fontos a réteges öltözködés, mivel az egyes rétegek között megrekedt levegőnek szigetelő hatása van. Hogy miből is álljanak ezek a rétegek?

  • Alsó réteg: ennek az a szerepe, hogy a testhőmérsékletedet szabályozza, melegen tart, amikor egyhelyben állsz és engedi a testedet lélegezni, amikor mozogsz. Ez kis meleget is biztosít, de nem jó, ha túl vastag. Testre simulónak kell lennie. Olyan anyagból kell készülnie, ami a nedvességet elvezeti a testedről a következő rétegre: ilyen pl. a gyapjú, selyem és a szintetikus anyagok (pl. poliészter). FONTOS: ez a ruhadarab nem tartalmazhat pamutot (pamut pólók TILOS), mert az magában tartja a nedvességet és egy hűtő réteget képez a tested körül!!!
  • Középső réteg: feladata a szigetelés. Ez már lazább darab és fontos, hogy a nedvesség innen is elvezetődjön, ezért ez is olyan anyagból készül, ami kifelé vezeti az izzadságot. (pl. gyapjú, poliészterből készült „polárfelsők”) Extrém időjárás esetén, akár két réteget is magunkra kell húznunk, ezért célszerű, ha az egyik egy picit kisebb, mint a másik, és inkább kis súlyúak, így könnyen egymásra ölthetőek. A pamut ruhák itt sem javasoltak.
  • Külső réteg: feladata megvédeni téged az időjárás viszontagságaitól, ezért szél- és „hóálló”, valamint lélegző legyen. Manapság a kabátok bélése olyan jó hőszigetelő, hogy kellemes meleget biztosít már egy vékonyabb darab is.
  • Zokni: javasolt egy vékony selyem zokni, ami elvezeti a nedvességet, majd erre jöhet egy vastagabb gyapjú vagy thermál zokni. Jó, ha nem túl szoros darabot választunk, mert a lábujjakat tudni kell mozgatni.
  • Kesztyű: az egy- vagy ötujjas kesztyű (ki mennyire fázós végtagú) legyen vízálló, lélegző és megfelelően bélelt. Ha túl szoros, akkor az ujjakat nehéz mozgatni és a köztük levő levegő sem tud megfelelően áramlani. Nagy hidegben még egy vékony 5 ujjas alsókesztyűt is felvehetünk.
  • Sapka: elengedhetetlen kellék, mivel a legtöbb hő a fejen keresztül távozik testünkből. Sokféle típus közül választhatunk, célszerű olyat, ami a fület is védi. A gyapjúból készült meleg ugyan, de viszketést okozhat. A maszk jól jöhet hideg/hóvihar esetén, főleg, ha nagyobb sebességgel járó tevékenységet folytatunk (pl. husky-szánozás :)).
  • Lábbeli: lehet bakancs vagy hótaposó (ki milyen fázós). A bakancs legyen mindenképp magasszárú, vízálló, kellően tágas, hogy a 2 zokni beférjen és lehetőleg bélelt. Ha a hótaposó mellett döntesz, akkor az a tapasztalatunk, hogy a kivehető bélés sokkal jobb, mert könnyebb szárítani őket. A fix bélésű, kívül bokáig gumiból készült hótaposó nem szárad ki másnapra.

A fenti öltözködés betartásával még a leghidegebb lappföldi télen is kellemesen fogod magad érezni!

Ha vásárlás előtt állsz, tanácsért, útmutatásért fordulj a Trexpert túrabolt (www.trexpert.hu) munkatársaihoz, ahol a segítségen kívül egyszeri 7 % kedvezményt is kapsz, amennyiben a Cinto utasa vagy.