8+1 ÉSZAKI FÉNY tipp, amivel növeled az esélyedet a nagy találkozásra

Sokan szeretnének találkozni az északi fénnyel, s ámulva lesni ahogy egyre erősödik, majd káprázatos táncot lejt az égen. Az idei évben is még erős sarki fény aktivitást jeleznek a tudósok, így érdemes már akár idén is északi fény vadászatra indulni. De hogy mit is érdemes szem előtt tartani? Álljon alább néhány tipp, mellyel növeled az esélyeidet!

Manitoba, Canada --- Aurora Borealis in Manitoba --- Image by © Daniel J. Cox/Corbis1. Utazz északra! Menj fel a sarkkörön túlra, ahol növeled az esélyedet a “randira” aurorával. A norvégiai Tromsö a világ egyik legjobb sarki fény megfigyelőhelye!

2. Nézd az időt! Az északi fény aktivitás este 6 és hajnali 2 között a legnagyobb, úgyhogy feltétlen oszd be erődet napközben!

3. Menj messze a kivilágított helyektől/városoktól! A fényszennyezett helyeken nehezebb észrevenni az égi játékot, s az élmény is messze elmarad attól, amit sötét helyeken élvezhetsz.

4. Öltözz melegen! Szükségtelen leírni, hogy nincs rosszabb, mikor megjelenik a “show”, de neked be kell rohanni a szobába felmelegedni. Norvégiában szerencsére nincs igazán hideg, így biztosan fel tudsz jól öltözni!

5. Rendszeresen ellenőrizd az aurora és az időjárás előrejelzést! Ahhoz, hogy megpillanthasd életed élményét, tiszta égboltra van szükség. Jó vagy rossz hír, hogy Norvégiában pillanatok alatt tud változni az időjárás. Így akár egy hóvihar után is hirtelen tiszta idő kerekedhet, és fordítva.

6. Menj túravezetővel! Ő tudni fogja, hol érdemes az északi fényre várni, illetve, hol lehet szép képeket készíteni.

7. Kerüld el a csalódást! – Légy aktív! Emlékezz rá, hogy még ha ideálisak a körülmények, akkor is benne van a pakliban, hogy nem jön össze a randi. A természetet nem tudjuk kontrollálni (szerencsére). Így ha el akarod kerülni a csalódást, érdemes olyan napi tevékenységeket, programokat csinálni (kutyaszán-szafari, hótalpas túra…), amelyek már önmagukban is életreszóló élményt adnak Neked. Így ha feltűnik az égi tánc, az már csak hab a tortán.

8. Légy türelmes! Csak lazulj el és ne pörögj folyamatosan azon, hogy „mindenképpenfénytakarok”! A jó dolgok éppen akkor jönnek, amikor nem „görcsöljük” túl.

8+1. Hagyd otthon a fotógépedet! Ha fotós vagy akkor feltétlen hozzad! Ám ha csak hobbifotózni szoktál megnyomva az auto felvétel gombot, akkor jobb, ha otthon hagyod a géped és teljesen átadod magad az élménynek, mintsem bosszankodjál egy sort és esetleg még le is maradj a látványról. Inkább kérj majd képet azoktól, akik értenek hozzá!