A hosszú élet titka

Bizonyára Te is elgondolkodtál már rajta, hogy miért van az, hogy földünkön nem mindenki egyforma életkort ér meg. Nos, a tudományos magyarázatok a genetikát, az egészséges táplálkozást, testmozgást és stresszmentes életet emlegetik. Természetesen szükséges a szerencse is, nehogy egy meteorit éppen Téged találjon el, miközben a Margitszigeten kocogsz. 🙂

 A kutatók észrevették, hogy bolygónk bizonyos – eléggé eltérő és elszeparált – részein a 100 éves korú emberek aránya a lakossághoz képest magas arányt mutat. Négy ilyen területet határoztak meg, melyeket „Kék zónáknak” neveztek el. EzekOkinawa (Japán), Nicoya Peninsula (Costa Rica), Loma Linda (Kalifornia) és Barbagia (Szardínia). Bár a kék zóna területei egyáltalán nincsenek közel egymáshoz, de általánosságban vannak köztük hasonlóságok. Az emberek étrendjeugyanis gazdag a tápláló, egészséges és nem feldolgozott ételekben, az állati eredetű táplálékban pedig szegény.

Amellett, hogy egészségesen táplálkoznak, más dolgok is szerepet játszhatnak abban, hogy a kék zóna lakói hosszú életűek. Az emberek, a családok közel állnak egymáshoz, megosztják egymással gondjukat-bajukat, de örömüket is. Ez a fajta hozzáállás köztudottan stresszcsökkentő, ahogyan az is, hogy spirituális emberekről van szó, meggyőződésük nem csak azt határozza meg, hogyan élnek, hanem céltudatosságot is ad nekik. Ráadásul fizikailag ezek az emberek aktívak.

 A hozzánk legközelebb található Szardínián például a hosszú élet titka a sok mozgással járó pásztorkodó életmód, sok napi szintkülönbséggel tarkítva. Az itt élő emberek több zöldséget, gyümölcsöt és viszonylag kevés húst esznek, ellenben a kecske és birkatejet sem vetik meg. A helyi vörösborban – melyet mértékkel (!) fogyasztanak – a flavonoid szint igen magas, bizonyára ez is hozzájárul a megélt magas korhoz. A latin népek mediterrán felfogása a Nálunk is idézett – „Ej, ráérünk arra még !” – gondolatmenethez hasonlítható, biztosan nem okoz idegösszeroppanást. (Akit bővebben is érdekel, az A hosszú élet oázisai c. könyvből többet is megtudhat.)

print
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Hozzászólás