Az a csodálatos 8 évszak

A Sámik tradícionálisan 8 évszakra osztották az évet, attól függően, hogyan változik a természet a 12 hónap során. Minden egyes évszak különböző lehetőségeket kínál a szabadba vágyók számára.

Ősz (szeptember-október) Az első fagyos éjszakával kezdetét veszi az ősz. A természet felkészül a télre. A fák, bokrok gyönyörű színes leplet öltenek. Fotósoknak egyenesen paradicsom ebben az időszakban fotózni, de a túrázók számára is hatalmas élményt ad. (Az igazán színes időszak kb. két hét mindössze, ezért fontos a jó időzítés…) Korai tél (november) A levelek lehullanak, a természet az első hó megjelenésére vár (ami már az őszi hónapokban is megérkezhet). Ezzel egyidőben a napok rövidebbek és hidegebbek lesznek, nulla fok alatti nappali hőmérsékletekkel is találkozhatunk. Ekkor már a nap sem emelkedik a horizont fölé.

Tél (december-április!) A természet megmutatja igazi szépségét, mikor éjjel pazar sarki fény (aurora borealis) jelenségben gyönyörködhetünk. Bár hideg van, a nap újra megjelenik a horizonton januárban és a napok egyre hosszabbak lesznek. (március végén már akár 13-14 h-át is süt a nap)

Késői tél (március-április) Ez egy remek időszak a Sámi föld megismerésére: friss levegő, tiszta hó, hószobor erdők, hosszú nappalok.

Tavasz (május-június) A természet ébredezik a hosszú tél után. A hó olvad, a rénszarvasok életet adnak borjaiknak.

Kora nyár (június) A fehér éjszakák júniusban kezdődnek, ekkor a nap nem nyugszik a horizont alá. A hegyekben található tavak jege csak nyár közepén olvad el. A mezők üde zölddé válnak. Megjelennek az első szúnyog rajok.

Nyár (július-augusztus) A nyár igazából akkor kezdődik, amikor a levelek, füvek teljes méretükre megnőttek a nyár közepén. A fehér éjszakáknak július közepe táján van vége, ekkor már rövid időre eltűnik éjjel a nap. Ezen időszak kiváló a lazachalászatra, kenu-, vagy gyalogtúrázásra.

Késő nyár (augusztus) Beköszönt az első hideg éjszaka is, ezzel együtt a szúnyogok száma is csökken. Az éjszakák már sötétek, akárcsak itt nálunk.

Hogyan is képzeld el az északi telet a mindennapokban? Bár nem látjuk a napkorongot, mégsincs sötét. Kb 5 h-án keresztül világos van (mint nálunk egy borús napon), a táj gyönyörű pasztellszínekben pompázik, fantasztikus látványban részesítve Téged! Amikor pedig elérkezik a sötétség órája, gyermeki izgalommal várhatjuk, hogy vajon feltűnik-e az égbolton – a CSODA, az északi fény!

A hőmérséklet nagy szélsőségeket mutathat földrajzi elhelyezkedésünktől függően.

Norvégiában a Golf-áramlat melegítő hatása miatt meglehetősen enyhe a tél: a leghidegebb napokon is csak -10-15 fok van, a téli átlaghőmérséklet alig valamivel 0 fok alatt van. Ezzel szemben Finn/Svéd-Lappföldön a kontinentális éghajlat miatt nagyobb szélsőségeket élhetünk meg. Télen a leggyakoribb a 0 és -20 fok közötti hőmérséklet, de előfordulhat, hogy akár -30-40 fokig is leesik a hőmérő higanyszála. Szerencsére az ilyen nagyon hideg idő nem tart sokáig és jön egy kis felmelegedés. Meleg téli öltözékkel (pl. a szokásos sí ruházattal) vígan tartózkodhatunk a szabadban.

nyomtatás