Ehető gyomnövények a természetben

Ha úgy alakul, hogy kinn a természetben kell megoldani az élelmezést, akkor jól jöhet a lenti ismeret. Lássunk néhány példát arra, mit lehet megenni az ismert gyomnövényeink közül:

Nagy csalán (Urtica dioica) – Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre. Elkészíthető főzeléknek magában, vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük.

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) – Az egész föld feletti rész alkalmas konyhai felhasználásra. Nyersen salátának, főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze. Nagy előnye, hogy egy évben több generációja is zöldell (efemer növény), így még októberben is találunk zsenge egyedeket.

Kövér porcsin (Portulaca oleracea) – Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták. Savanyúságként, vagy friss saláta alapanyagként fogyasztható. A palánta egésze ehető, a gyökérzet kivételével.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) – A növény minden része nyersen is fogyasztható. Virágzás előtt gyökere megfőzve saláták alkotórésze. Fiatal levelei (amíg nem keserednek meg) hasonlóképp használhatók. Az idősebb levelek kesernyések, és inkább főzve fogyasztják őket.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata) – Zsenge levelei (és  az idősebbek, az erek eltávolítása, szálkátlanítása után) kerülhetnek az asztalra. Saláta, főzelék alapanyag készíthető belőle. Más növényekkel keverve levesbe ajánlható. A nagy útifű zsenge hajtásainak íze a spárgáéra emlékeztet. Néhány percig serpenyőben párolás után fogyasztható.

Forrás: www.kertlap.hu

print

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Hozzászólás