Észak-Norvégia, a világ TOP 10 helyszínének egyike

A Lonely Planet Magazin szerint Észak-Norvégia olyan, hogy attól szó szerint „eldobod az agyad”. 2015-ben a híres útikalauz a világ azon top 10 helyszíne közé választotta Észak-Norvégiát, melyet egyszer az életben feltétlen látni kell. A magazin ajánlása nem egy szubjektív újságíró véleménye, hanem azoké az embereké, akik jártak már az adott országban és saját tapasztalatokkal rendelkeznek.

És hogy miért is került Norvégia ezen északi tája a világ 10 legjobb helye közé?

Talán az egyik legfontosabb, hogy a sarkkörön túli területek a fények birodalma: nyáron a le nem nyugvó nap okozta fehér éjszakák, télen az aurora borealis (északi fény) varázshullámai kápráztatják el a látogatókat. Az északi fény 2015-ben is nagy aktivitást mutat az erős naptevékenységnek köszönhetően, így egy csendes, derült, sötét éjszakán, akár Te is élvezheted az égen feltűnő pazar előadást augusztus végétől április elejéig.

Csupán OTT lenni: sorsfordító tapasztalat. Észak-Norvégia szívet melengetően gyönyörű tájai felemelő látványt nyújtanak, ahogy a gleccserekkel, fjordokkal szabdalt hegyek kristálytiszta fényben fürdenek. Ez a hely Európa utolsó igazi vadonjának egyike. Átlépni az északi sarkkört, megpillantani egy jegesmedvét (a Spitzbergákon) vagy épp enni egy finom rénszarvaspörköltet egy sámi sátorban a tűz mellett üldögélve mind mind örökre beég az ember memóriájába.

Tölts el egy kis időt akár a Lofot-szigeteken megfigyelve a rétisasokat és bálnákat amint táplálék után néznek, vagy sétálj egyet a Svartisen Nemzeti Park pazar jégvilágában, bebújva egy gleccserhasadékba, vagy csak ülj le és szívd mélyen magadba a nyugalmat és csendet, ami körülvesz és úgy érzed, sosem akarsz hazamenni, ezt garantáljuk.

A legbizarabb látványosság egy természeti jelenség, a Saltstraumen, mely az “első osztályú bajnokságban” játszik. Mintha egy északi óriás kavarna 10 m-es örvényeket. Ez a lélekemelő kuriózum a világ legerősebb ár-apály áramlata, melyben a víz akár 37 km/h sebességgel is folyhat. A legemlékezetesebb az, ha egy gumicsónakban tapasztalod meg a víz erejét!

Az őslakos sámik évezredek óta lakják ezt a vidéket. Az évszakok által formált mindennapjaik, a rénszarvastartás a technikai fejlődés ellenére a mélyen gyökerező tradíciók jegyeit hordozzák. Saját nyelvük, parlamentjük, ruhájuk és lakhelyük van. Ha elég szerencsés vagy ahhoz, hogy találkozzál velük személyesen is és beinvitálnak magukhoz, megtapasztalhatod milyen vendégszeretőek és milyen hatalmas szívük van. Végül, de nem utolsósorban élvezheted a helyi konyhaművészet pazar ízeit: rénszarvas sámi módra, jávorszarvas steak, frissen fogott tőkehal vagy lazac tűzön grillezve és a fjord partján elfogyasztva… Kell-e ennél jobb? 🙂

print