Ezt mindenkinek érdemes tudnia

Közeleg a téli szezon. Sokan döntenek úgy, hogy a négy fal közé való bezártság helyett a téli örömöket választják kikapcsolódásnak. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő öltözék. Mert ahogy a mondás tartja, “nincs hideg, csak rosszul felöltözött ember”.  Tavaly már megírtuk öltözködési tanácsainkat, ám ha olvastad is, sosem árt feleleveníteni őket.

Először is, nagyon fontos a réteges öltözködés, mivel az egyes rétegek között megrekedt levegőnek szigetelő hatása van. Hogy miből is álljanak ezek a rétegek?

  • Alsó réteg: ennek az a szerepe, hogy a testhőmérsékletedet szabályozza, melegen tart, amikor egyhelyben állsz és engedi a testedet lélegezni, amikor mozogsz. Ez kis meleget is biztosít, de nem jó, ha túl vastag. Testre simulónak kell lennie. Olyan anyagból kell készülnie, ami a nedvességet elvezeti a testedről a következő rétegre: ilyen pl. a gyapjú, selyem és a szintetikus anyagok (pl. poliészter). FONTOS: ez a ruhadarab nem tartalmazhat pamutot (pamut pólók TILOS), mert az magában tartja a nedvességet és egy hűtő réteget képez a tested körül!!!
  • Középső réteg: feladata a szigetelés. Ez már lazább darab és fontos, hogy a nedvesség innen is elvezetődjön, ezért ez is olyan anyagból készül, ami kifelé vezeti az izzadságot. (pl. gyapjú, poliészterből készült „polárfelsők”) Extrém időjárás esetén, akár két réteget is magunkra kell húznunk, ezért célszerű, ha az egyik egy picit kisebb, mint a másik, és inkább kis súlyúak, így könnyen egymásra ölthetőek. A pamut ruhák itt sem javasoltak.
  • Külső réteg: feladata megvédeni téged az időjárás viszontagságaitól, ezért szél- és „hóálló”, valamint lélegző legyen. Manapság a kabátok bélése olyan jó hőszigetelő, hogy kellemes meleget biztosít már egy vékonyabb darab is.
  • Zokni: javasolt egy vékony selyem zokni, ami elvezeti a nedvességet, majd erre jöhet egy vastagabb gyapjú vagy thermál zokni. Jó, ha nem túl szoros darabot választunk, mert a lábujjakat tudni kell mozgatni.
  • Kesztyű: az egy- vagy ötujjas kesztyű (ki mennyire fázós végtagú) legyen vízálló, lélegző és megfelelően bélelt. Ha túl szoros, akkor az ujjakat nehéz mozgatni és a köztük levő levegő sem tud megfelelően áramlani. Nagy hidegben még egy vékony 5 ujjas alsókesztyűt is felvehetünk.
  • Sapka: elengedhetetlen kellék, mivel a legtöbb hő a fejen keresztül távozik testünkből. Sokféle típus közül választhatunk, célszerű olyat, ami a fület is védi. A gyapjúból készült meleg ugyan, de viszketést okozhat. A maszk jól jöhet hideg/hóvihar esetén, főleg, ha nagyobb sebességgel járó tevékenységet folytatunk (pl. husky-szánozás :)).
  • Lábbeli: lehet bakancs vagy hótaposó (ki milyen fázós). A bakancs legyen mindenképp magasszárú, vízálló, kellően tágas, hogy a 2 zokni beférjen és lehetőleg bélelt. Ha a hótaposó mellett döntesz, akkor az a tapasztalatunk, hogy a kivehető bélés sokkal jobb, mert könnyebb szárítani őket. A fix bélésű, kívül bokáig gumiból készült hótaposó nem szárad ki másnapra.

A fenti öltözködés betartásával még a leghidegebb lappföldi télen is kellemesen fogod magad érezni!

Ha vásárlás előtt állsz, tanácsért, útmutatásért fordulj a Trexpert túrabolt (www.trexpert.hu) munkatársaihoz, ahol a segítségen kívül egyszeri 7 % kedvezményt is kapsz, amennyiben a Cinto utasa vagy.

nyomtatás
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Hozzászólás