Gyakran ismételt kérdések

Milyen nehezek a túrák?
Hogyan tudsz jelentkezni az útjainkra?
Lesz tájékoztatás a túrák előtt?
Milyenek a szállások?
Mit fogok enni?
Milyen felszerelések fognak kelleni?
Mennyire kötöttek a programok, jut-e szabadidő?
Ki vezeti a túrát?
Kik lesznek az útitársak?
Mi történik, ha nem akarok egy adott túrán, programon részt venni?
Fogom-e bírni?

Milyen nehezek a túrák?

A gyalogtúráinkat nehézségük szerint 5 kategóriába soroljuk. Az 1 illetve 2 csillagos túrákat szinte bárki képes teljesíteni, könnyed rövidebb séták. A 3 csillagosok sem túlságosan nehezek, de itt már számíthat az ember egy-egy kaptatóra vagy nehezen járható vízmosásra; esetleg hosszabb távra. A 4 csillagosok a jelentősebb szintkülönbség és/vagy a nagyobb távolság miatt fárasztóbbak a többinél. Az 5 csillagos túrák hasonlatosak a 4*-oshoz, de megfelelő erőnlét és túrázási tapasztalat is szükséges.

Hogyan tudsz jelentkezni az útjainkra?

  • Válaszd ki a túrát és időpontot.
  • Jelentkezés előtt olvasd el az út részletes tájékoztatóját! A tájékoztatókat letöltheted a honlapunkról vagy kérésre szívesen elküldjük e-mailben. Ha az úttal kapcsolatban bármilyen kérdésed van, telefonálj vagy írj egy e-mailt és segítünk.
  • Jelentkezéshez a legegyszerűbb, ha a honlapon a kiválasztott programnál található ’Jelentkezés’ gombra kattintasz, vagy írsz egy emailt a jelentkezes@cinto.hu-ra.
  • Amint megkaptuk a jelentkezésedet és regisztráltunk az utaslistán, elküldjük számodra az előleg befizetéséről szóló tudnivalókat. Az előleg a részvételi díj legfeljebb 40 százaléka.  Az összeget a jelentkezés után 3 munkanapon belül kell befizetned. Fontos: a banki átutalás megjegyzés rovatába kérjük írd be a neved, az utat és annak dátumát!
  • A jelentkezés csak akkor válik véglegessé, ha az előleg megérkezett a bankszámlánkra. Amennyiben 3 munkanapon belül ez nem történik meg, automatikusan töröljük a jelentkezést.
  • Az előleg beérkezését követően elkezdjük a foglalást, majd postán elküldjük az előlegről szóló számlát. Az utastájékoztatót és a hivatalos utazási szerződést e-mailben juttatjuk el részedre. Az utazási szerződés elfogadását e-mailben meg kell erősítened. Az utazási szerződésünket előzetes tájékozódás céljából a Programok/GYIK alól letöltheted.  Ekkor kell kitöltened az adóalanyi nyilatkozatot is.
  • Az út indulása előtt 40 nappal értesítünk a hátralék befizetéséről és az utazással kapcsolatos részletes tudnivalókról (pl. a repülés pontos menetrendje vagy vízummal kapcsolatos teendők). Indulás előtt legkésőbb 30 nappal átutalással kell befizetned a részvételi díj hátralékát, és ha kértél biztosítást, akkor annak összegét. Az esetleges kedvezményt is ekkor érvényesítjük.
  • A hátralék beérkezését követően postán elküldjük az erről szóló számlát és a részvételi jegyet.
  • Amikor a csoport összeállt, szervezünk egy találkozót, ahol megismerheted a túravezetőt és utastársaidat. Itt alkalmad nyílik esetleges kérdéseid (felszerelés, csomagolás stb.) megválaszolására.
  • Jó utat!

Lesz tájékoztatás a túrák előtt?

Minden túra előtt szoktunk tartani egy személyes találkozót, ahol részletesen ismertetjük a programot. Megtudhatja mindenki azt is, hogy milyen felszereléssel érdemes majd nekivágni az útnak. Nem utolsó sorban megismerkedhet a túravezetővel és az útitársaival, így már nem idegenekkel fogja megkezdeni a kalandot.

Milyenek a szállások?

Röviden sok esetben egyszerűek. Szerintünk nem luxus kényelemért utazunk valahova, hanem hogy megismerkedhessünk az adott ország természeti szépségeit. Jobbára kempingek faházaiban, ifjúsági szállókban, hegyi menedékházakban vagy vendégházakban, apartmanokban szállunk meg. A szálláson kevés időt szoktunk eltölteni, jobbára csak alvásra használjuk.

Egyes utak esetén előfordul, hogy sátorban alszunk. A sátras szállásokat általában akkor választjuk, ha nincs más lehetőség vagy valami oknál fogva az a legelőnyösebb. A sátor a leginkább természetközeli szállás, sokak számára igazi kaland.

Mit fogok enni?

Célszerű otthonról kevés tartós ételt magunkkal hozni, olyat, ami bírja a szállítást (pl. zacskós leves, konzervek). Fölösleges azonban több heti élelemmel megpakolni a táskánkat, mert szinte mindig lesz lehetőség helyben élelmiszer vásárlására. Érdemes kipróbálni a hazaitól eltérő ízeket. Nem minden szálláson van külön konyha (pl. kempingekben), ezért célszerű magunkkal hozni főzőedényt és kisméretű gázfőzőt is. Adott program leírásában, valamint a csoport egyeztetésen részletes információt kaptok erről.

Milyen felszerelések fognak kelleni?

A túráink többségéhez átlagos túrafelszerelésen kívül semmilyen különleges eszköz nem szükséges. Ahol mégsem elég az átlagos felszerelés (pl. hótalpas túrák, via ferrata) ott külön részletesen kitérünk erre a program leírásában.

Mennyire kötöttek a programok, jut-e szabadidő?

Igyekszünk megfelelő szabadidőt biztosítani. Számos programunk fakultatív, ha esetleg valaki nem kíván részt venni rajta, a felszabaduló idejét maga oszthatja be.

Ki vezeti a túrát?

Túravezetőink természetszerető emberek, akiknek nagy tapasztalatuk van a túrázás terén. Természetesen jártasak az adott országban/területen is. Kérdéseitekkel mindig bátran fordulhattok hozzájuk. Törekszünk arra, hogy a túravezető a csoporttal együtt utazzon ki, de előfordulhat, hogy már a célországban vár titeket. Ilyen esetben minden segítséget megadunk, hogy rendben menjen a kiutazás.

Kik lesznek az útitársak?

Utasaink többnyire 25-50 év közöttiek, de előfordul, hogy nyugdíjasok, ill. diákok is utaznak velünk. Egyedül, párban vagy kisebb baráti társasággal egyaránt részt szoktak venni túráinkon. Utazásainkon mindig remek a hangulat. Résztvevőink között lehet korkülönbség, eltérő gondolkodás, de néhány dolog mindenkiben közös: szeretnek szép tájakon kirándulni, a természetben kikapcsolódni és mindannyian imádnak utazni, más-más országok rejtett értékeit felfedezni.

Mi történik, ha nem akarok egy adott túrán, programon részt venni?

Ilyen esetekben természetesen a túravezetővel előre kell egyeztetni, de általában nincs akadálya. Igény esetén többnyire alternatív programlehetőséget is tudunk javasolni.

Fogom-e bírni?

Túráink nem a rohanásról szólnak, hanem arról, hogy a természeti szépségek felejthetetlen élményével gazdagodjunk. Mindig megvárunk mindenkit és rendszeresen tartunk pihenőket is. Ha mégsem tudna valaki továbbjönni, visszafordulhat (amennyiben ez lehetséges), vagy valahol bevárhatja a visszatérő csapatot. Túravezetőink kellő tapasztalattal rendelkeznek a probléma megoldásához.