Hálózsák-vásárlás elé…

Hogyan válassz magadnak hálózsákot?

Te is jártál már úgy, hogy megvettél egy hálózsákot, amire rá volt írva, hogy milyen hőmérsékleti értékig „jó”, aztán meglepődve tapasztaltad az első hűvösebb éjszakán, hogy teljesen elgémberedtél a hidegtől, pedig a zsákodnak működnie kellett volna? Ha már átéltél ilyet, akkor lehetséges, hogy nem a megfelelő hőmérsékleti tartományt vetted figyelembe a vásárlásnál. A most következőkkel abban szeretnénk segíteni Neked, hogy könnyen értelmezni tudd a gyártók által feltüntetett „zónákat”, hő-tartományi értékeket.

 Létezik egy európai szabvány (EN 13537), amely útmutatást ad a különböző hálózsákok hő-tartományának meghatározásához. Ezt standard laboratóriumi tesztek alapján adják meg, így a különböző gyártók termékei könnyen összehasonlíthatóak. (Ez a szabvány a katonai zsákokra és az extrém körülményekre tervezett hálózsákokra – melyek komforttartománya -25°C alá esik – nem vonatkozik.) A szabványt a legtöbb európai országban használjak, sőt számos Európán kívüli outdoor cégnél is.

 Az alábbi hő-tartományokkal találkozhatsz a zsákokon:

  • Komfort zóna (comfort): a felső határ (upper limit vagy max. temperature) es a komfort érték között.
  • Átmeneti tartomány (transition): a komfort es az alsó komfort (lower limit) érték között.
  • Veszélyes tartomány (risk): az alsó komfort es az extrém (extreme) érték között.

De hogyan is értelmezzük a fenti értékeket?

  • Felső határ – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) férfi (80 kg), izzadás nélkül tud aludni úgy, hogy a kapucni és a cipzár nincs behúzva a zsákon, karjait a zsákon kívül tartja.
  • Komfort – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) nő (60kg), kényelmes testtartásban, jól alszik.
  • Alsó komfort vagy átmenet – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) férfi (80kg) anélkül tud 8 órát aludni összehúzódott pozícióban, hogy felébredne közben.
  • Extrém – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) nő (60kg) képes túlélni 6 órát (nem hal meg hipotermiában), de a fagyási sérülések lehetősége fennáll.

A hálózsák választásánál a fentieken kívül egyéb szempontok is fontosak, mint például a súly, a méret, az alak, a töltőanyag, a különböző extrák. Kívánjuk Neked, hogy könnyen megtaláld a neked leginkább megfelelő hálózsákot, s abban remekül kipihenhesd a túrák „fáradalmait”…

Ha további kérdéseid is vannak a témában, fordulj bátran a budapesti Trexpert Túrabolthoz! Ott dolgozó túratársunk, Baráth Attila rutinja sokat segíthet neked is a megfelelő felszerelés kiválasztásában… www.trexpert.hu