Hasznos

Gyakran ismételt kérdések

Gyalogtúráink nehézségi foka

Felszereléslisták

Tudástár

Utazási szerződés és utasbiztosítás

Törzsutasainknak

Gyakran ismételt kérdések

Milyen nehezek a túrák?

A gyalogtúráinkat nehézségük szerint 5 kategóriába soroljuk. Az 1 illetve 2 csillagos túrákat szinte bárki képes teljesíteni, könnyed rövidebb séták. A 3 csillagosok sem túlságosan nehezek, de itt már számíthat az ember egy-egy kaptatóra vagy nehezen járható vízmosásra; esetleg hosszabb távra. A 4 csillagosok a jelentősebb szintkülönbség és/vagy a nagyobb távolság miatt fárasztóbbak a többinél. Az 5 csillagos túrák hasonlatosak a 4*-oshoz, de megfelelő erőnlét és túrázási tapasztalat is szükséges.

Hogyan tudsz jelentkezni az útjainkra?
 • Válaszd ki a túrát és időpontot.
 • Jelentkezés előtt olvasd el az út részletes tájékoztatóját! A tájékoztatókat letöltheted a honlapunkról vagy kérésre szívesen elküldjük e-mailben. Ha az úttal kapcsolatban bármilyen kérdésed van, telefonálj vagy írj egy e-mailt és segítünk.
 • Jelentkezéshez a legegyszerűbb, ha a honlapon a kiválasztott programnál található ’Jelentkezés’ gombra kattintasz, vagy írsz egy emailt a jelentkezes@cinto.hu-ra.
 • Amint megkaptuk a jelentkezésedet és regisztráltunk az utaslistán, elküldjük számodra az előleg befizetéséről szóló tudnivalókat. Az előleg a részvételi díj legfeljebb 40 százaléka.  Az összeget a jelentkezés után 3 munkanapon belül kell befizetned. Fontos: a banki átutalás megjegyzés rovatába kérjük írd be a neved és a túra pozíciószámát!
 • A jelentkezés csak akkor válik véglegessé, ha az előleg megérkezett a bankszámlánkra. Amennyiben 3 munkanapon belül ez nem történik meg, automatikusan töröljük a jelentkezést.
 • Az előleg beérkezését követően elkezdjük a foglalást. Az utastájékoztatót és a hivatalos utazási szerződést e-mailben juttatjuk el részedre. Az utazási szerződés elfogadását e-mailben meg kell erősítened. Az utazási szerződésünket előzetes tájékozódás céljából a Programok/GYIK alól letöltheted.  Ekkor kell kitöltened az adóalanyi nyilatkozatot is.
 • Az út indulása előtt 40 nappal értesítünk a hátralék befizetéséről és az utazással kapcsolatos részletes tudnivalókról (pl. a repülés pontos menetrendje vagy vízummal kapcsolatos teendők). Indulás előtt legkésőbb 30 nappal átutalással kell befizetned a részvételi díj hátralékát, és ha kértél biztosítást, akkor annak összegét. Az esetleges kedvezményt is ekkor érvényesítjük.
 • Amikor a csoport összeállt, szervezünk egy találkozót, ahol megismerheted a túravezetőt és utastársaidat. Itt alkalmad nyílik esetleges kérdéseid (felszerelés, csomagolás stb.) megválaszolására.
 • Jó utat!
Lesz tájékoztatás a túrák előtt?
Minden túra előtt szoktunk tartani egy személyes találkozót, ahol részletesen ismertetjük a programot. Megtudhatja mindenki azt is, hogy milyen felszereléssel érdemes majd nekivágni az útnak. Nem utolsó sorban megismerkedhet a túravezetővel és az útitársaival, így már nem idegenekkel fogja megkezdeni a kalandot.
Milyenek a szállások?
Röviden sok esetben egyszerűek. Szerintünk nem luxus kényelemért utazunk valahova, hanem hogy megismerkedhessünk az adott ország természeti szépségeit. Jobbára kempingek faházaiban, ifjúsági szállókban, hegyi menedékházakban vagy vendégházakban, apartmanokban szállunk meg. A szálláson kevés időt szoktunk eltölteni, jobbára csak alvásra használjuk.

Egyes utak esetén előfordul, hogy sátorban alszunk. A sátras szállásokat általában akkor választjuk, ha nincs más lehetőség vagy valami oknál fogva az a legelőnyösebb. A sátor a leginkább természetközeli szállás, sokak számára igazi kaland.

Mit fogok enni?
Célszerű otthonról kevés tartós ételt magunkkal hozni, olyat, ami bírja a szállítást (pl. zacskós leves, konzervek). Fölösleges azonban több heti élelemmel megpakolni a táskánkat, mert szinte mindig lesz lehetőség helyben élelmiszer vásárlására. Érdemes kipróbálni a hazaitól eltérő ízeket. Nem minden szálláson van külön konyha (pl. kempingekben), ezért célszerű magunkkal hozni főzőedényt és kisméretű gázfőzőt is. Adott program leírásában, valamint a csoport egyeztetésen részletes információt kaptok erről.
Milyen felszerelésekre lesz szükségem?
A túráink többségéhez átlagos túrafelszerelésen kívül semmilyen különleges eszköz nem szükséges. Ahol mégsem elég az átlagos felszerelés (pl. hótalpas túrák, via ferrata) ott külön részletesen kitérünk erre a program leírásában.
Mennyire kötöttek a programok, jut-e szabadidő?
Igyekszünk megfelelő szabadidőt biztosítani. Számos programunk fakultatív, ha esetleg valaki nem kíván részt venni rajta, a felszabaduló idejét maga oszthatja be.
Ki vezeti a túrát?
Túravezetőink természetszerető emberek, akiknek nagy tapasztalatuk van a túrázás terén. Természetesen jártasak az adott országban/területen is. Kérdéseitekkel mindig bátran fordulhattok hozzájuk. Törekszünk arra, hogy a túravezető a csoporttal együtt utazzon ki, de előfordulhat, hogy már a célországban vár titeket. Ilyen esetben minden segítséget megadunk, hogy rendben menjen a kiutazás.
Kik lesznek az útitársak?
Utasaink többnyire 25-50 év közöttiek, de előfordul, hogy nyugdíjasok, ill. diákok is utaznak velünk. Egyedül, párban vagy kisebb baráti társasággal egyaránt részt szoktak venni túráinkon. Utazásainkon mindig remek a hangulat. Résztvevőink között lehet korkülönbség, eltérő gondolkodás, de néhány dolog mindenkiben közös: szeretnek szép tájakon kirándulni, a természetben kikapcsolódni és mindannyian imádnak utazni, más-más országok rejtett értékeit felfedezni.
Mi történik, ha nem akarok egy adott túrán, programon részt venni?
Ilyen esetekben természetesen a túravezetővel előre kell egyeztetni, de általában nincs akadálya. Igény esetén többnyire alternatív programlehetőséget is tudunk javasolni.
Fogom-e bírni?
Túráink nem a rohanásról szólnak, hanem arról, hogy a természeti szépségek felejthetetlen élményével gazdagodjunk. Mindig megvárunk mindenkit és rendszeresen tartunk pihenőket is. Ha mégsem tudna valaki továbbjönni, visszafordulhat (amennyiben ez lehetséges), vagy valahol bevárhatja a visszatérő csapatot. Túravezetőink kellő tapasztalattal rendelkeznek a probléma megoldásához.

Gyalogtúráink nehézségi foka

A Trekking fokozattal jelzett gyalogtúráink túrázást segítő extra felszerelést (hágóvas, jégcsákány, kötél, stb.) nem igényelnek. A túrabotok használata azonban a 3 csillagos és nehezebb gyaloglások esetében javasolt!

A gyalogtúráinkat nehézségük szerint 5 kategóriába soroljuk:

 • Trekking 1: 1 h-s laza séta gyakorlatilag sík terepen (például barangolás a Normafától a János-hegyi kilátóig).
  Trekking 1 szint jelzése: * (egycsillagos túra, pld. T3*)
 • Trekking 2: kb. 2 h-s kirándulás erdős hegyvidéken és/vagy nem túlzottan meredek, sziklás terepen (pld. gyaloglás Mátrafüredről Kékestetőre egy 10 perces pihenővel).
  Trekking 2 szint jelzése: ** (kétcsillagos túra, pld. T3**)
 • Trekking 3: 2-6 h-s túra egy-két kemény, tüdőt tágító emelkedővel és/vagy vizenyős-csúszós, „ügyes mozgást” igénylő szakaszokkal (pihenők a nehéz szakaszok végén).
  Trekking 3 szint jelzése: *** (háromcsillagos túra, pld. T3***)
 • Trekking 4: 3-12 h-s, a jelentősebb szintkülönbség és/vagy a nagyobb távolság miatt fárasztó túra magashegységben, gerincre vagy csúcsra, általában hullámzó, zömmel lassú haladást lehetővé tevő, meredek, nem ritkán törmelékes terepen (az ilyen túránál több pihenőt – általában 30-45 percenként – tartunk).
  Trekking 4 szint jelzése: **** (négycsillagos túra, pld. T3****)
 • Trekking 5: időnként kézhasználatot is igénylő, egész napos (8-12 h-s) túra, melynek esetleges plusz nehézségeit megtaláljátok adott túra kiírásunkban.
  Trekking 5 szint jelzése: ***** (ötcsillagos túra, pld. T3*****)

Megjegyzés:
Az esetlegesen kellemetlen időjárási feltételek egy könnyebb túrát is megnehezíthetnek, ezt túravezetőink minden esetben figyelembe veszik, kezelik.

Túraismertetőinknél a „T” utáni szám azt jelzi, hányadik túrája az adott programnak, a nehézséget pedig *-ok jelzik. Például T25** az utazás 25. túrája, melynek nehézsége az öt fokozatú skálán „kettes”.

Tudástár

Mire figyeljünk használt fényképezőgép vásárlásakor?
Összegyűjtöttünk Neked pár dolgot, ami segíthet a megfelelő állapotú tükörreflexes használt gép megtalálásában.

Először is készíts fotókat különféle zársebességekkel és hallgasd meg a gép hangját. Ha a zár simán lefut, nagyjából a megfelelő idő alatt, akkor érdemes tovább nézelődni.

Használati nyomok: Minden kinyitható részt nyiss ki és nézd meg, hogy megfelelően záródik-e, a rugók működnek-e, illetve nincs-e mögötte gyanús dolog, például ragasztó.

Expozíciós szám: A modern digitális gépeken egyszerűen kiolvasható az aktuális expozíció szám, amit a zár átlagos élettartamával összehasonlítva megkaphatod, hogy még hány fényképet készíthetsz a zár kicserélése előtt.

Döglött pixelek: Készíts egy képet manuális módban úgy, hogy a védősapka fent van a gépen, így teljesen fekete lesz az eredmény. Nézd át 100%-os nagyításban és ha 10 döglött pixelnél többet látsz, hagyd a fenébe az egészet

Látható por: Ha a keresőben látható por van, vagy a képen sok sötétebb foltot látsz, az azt jeleni, hogy vagy erősen használták a gépet vagy nem törődtek a karbantartásával, ezek a koszok eltávolíthatóak, de a tisztításnak ára van, ezt kalkuláld be!

Az érzékelő állapota: Csapd fel a tükröt és világíts be a tüköraknába egy zseblámpával vagy a telefonoddal. Ha karcolást látsz a szenzoron ne vedd meg a gépet, azt nem lehet semmilyen tisztító szerrel kivenni!

A kullancs kiszedésének praktikus módja
Ha a túrázás után kellemetlen útitársat találsz magadban, az alábbi 10 pont követésével biztonságosan eltávolíthatod:

 1. kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.
 2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!
 3. Tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
 4. Tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert balesetveszélyes, és belénk fecskendezheti a fertőzött tartalmát.
 5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.
 6. Húzzuk a megragadott állatott finoman és egyenletes erőkifejtéssel, de határozott mozdulattal, hátra.
 7. Tilos a kullancsot csavarni, a testi résznél megfogni, szétroncsolni, durván rángatni, mert a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!
 8. A művelet után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, hátha később kórokozókra kell vizsgáltatni.
 9. kullancs kiszedése után a sebet és a körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le, és sebtapasszal vagy steril gézzel védjük!
 10. A használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének fertőtlenítése szükséges.

Forrás: www.kullancsvedelem.hu

Ehető gyomnövények a természetben
Ha úgy alakul, hogy kinn a természetben kell megoldani az élelmezést, akkor jól jöhet a lenti ismeret. Lássunk néhány példát arra, mit lehet megenni az ismert gyomnövényeink közül:

Nagy csalán (Urtica dioica) – Felhasználás előtt dobjuk forrásban lévő vízbe az alapanyagot fél percre. Elkészíthető főzeléknek magában, vagy más zöldségekkel együtt, de levesekbe vagy salátákba is tehetjük.

Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) – Az egész föld feletti rész alkalmas konyhai felhasználásra. Nyersen salátának, főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze. Nagy előnye, hogy egy évben több generációja is zöldell (efemer növény), így még októberben is találunk zsenge egyedeket.

Kövér porcsin (Portulaca oleracea) – Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták. Savanyúságként, vagy friss saláta alapanyagként fogyasztható. A palánta egésze ehető, a gyökérzet kivételével.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale) – A növény minden része nyersen is fogyasztható. Virágzás előtt gyökere megfőzve saláták alkotórésze. Fiatal levelei (amíg nem keserednek meg) hasonlóképp használhatók. Az idősebb levelek kesernyések, és inkább főzve fogyasztják őket.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata) – Zsenge levelei (és  az idősebbek, az erek eltávolítása, szálkátlanítása után) kerülhetnek az asztalra. Saláta, főzelék alapanyag készíthető belőle. Más növényekkel keverve levesbe ajánlható. A nagy útifű zsenge hajtásainak íze a spárgáéra emlékeztet. Néhány percig serpenyőben párolás után fogyasztható.

Forrás: www.kertlap.hu

Szunnyadó gyógyerő
Ahhoz, hogy a mindennapok teendőit energikusan, könnyedén tudjuk elvégezni, fontos, hogy a legnagyobb kincsünk, az egészségünk rendben legyen. Ehhez sokféle úton lehet eljutni, az egyik a természetben található növények fogyasztásán keresztül vezet. Most egy különleges növényt, a medvehagymát szeretnénk bemutatni, amit Te magad is gyűjthetsz, akár már ezen a hétvégén.

A tavasz első hírnökei közé tartozik e remek növény. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén terem, nálunk elsősorban a Gerecsében található nagy mennyiségben. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember. Ettől a szagtól kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.

A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, még a virágzás előtt. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.

A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.  A sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak ideális “gyógyszer”. Künzle svájci gyógyfüves szerint nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. (forrás:www.medvehagyma.eu)

A medvehagymából számos finomabbnál-finomabb étel készíthető, melyhez az alapanyagot magad is megszedheted. Két hete már remek hangulatú túrát tettünk a Gerecsében. (a fotók a FB oldalunkon megtekinthetőek) Az erdő csodálatos virágpompában fürdött, a medvehagyma mindenfelé üde zöld szőnyegként borította a talajt. Most hétvégére kellemes tavaszi időt jósolnak, így a tökéletes kikapcsolódáshoz minden adott. Kár lenne otthon maradni a négy fal között, mikor az illatos tavaszi levegőt belélegezve is élvezhetnéd a tavaszi napsugarakat.

A hosszú élet titka

Bizonyára Te is elgondolkodtál már rajta, hogy miért van az, hogy földünkön nem mindenki egyforma életkort ér meg. Nos, a tudományos magyarázatok a genetikát, az egészséges táplálkozást, testmozgást és stresszmentes életet emlegetik. Természetesen szükséges a szerencse is, nehogy egy meteorit éppen Téged találjon el, miközben a Margitszigeten kocogsz. 🙂

 A kutatók észrevették, hogy bolygónk bizonyos – eléggé eltérő és elszeparált – részein a 100 éves korú emberek aránya a lakossághoz képest magas arányt mutat. Négy ilyen területet határoztak meg, melyeket „Kék zónáknak” neveztek el. EzekOkinawa (Japán), Nicoya Peninsula (Costa Rica), Loma Linda (Kalifornia) és Barbagia (Szardínia). Bár a kék zóna területei egyáltalán nincsenek közel egymáshoz, de általánosságban vannak köztük hasonlóságok. Az emberek étrendjeugyanis gazdag a tápláló, egészséges és nem feldolgozott ételekben, az állati eredetű táplálékban pedig szegény.

Amellett, hogy egészségesen táplálkoznak, más dolgok is szerepet játszhatnak abban, hogy a kék zóna lakói hosszú életűek. Az emberek, a családok közel állnak egymáshoz, megosztják egymással gondjukat-bajukat, de örömüket is. Ez a fajta hozzáállás köztudottan stresszcsökkentő, ahogyan az is, hogy spirituális emberekről van szó, meggyőződésük nem csak azt határozza meg, hogyan élnek, hanem céltudatosságot is ad nekik. Ráadásul fizikailag ezek az emberek aktívak.

 A hozzánk legközelebb található Szardínián például a hosszú élet titka a sok mozgással járó pásztorkodó életmód, sok napi szintkülönbséggel tarkítva. Az itt élő emberek több zöldséget, gyümölcsöt és viszonylag kevés húst esznek, ellenben a kecske és birkatejet sem vetik meg. A helyi vörösborban – melyet mértékkel (!) fogyasztanak – a flavonoid szint igen magas, bizonyára ez is hozzájárul a megélt magas korhoz. A latin népek mediterrán felfogása a Nálunk is idézett – „Ej, ráérünk arra még !” – gondolatmenethez hasonlítható, biztosan nem okoz idegösszeroppanást. (Akit bővebben is érdekel, az A hosszú élet oázisai c. könyvből többet is megtudhat.)

Ezt mindenkinek érdemes tudnia
Közeleg a téli szezon. Sokan döntenek úgy, hogy a négy fal közé való bezártság helyett a téli örömöket választják kikapcsolódásnak. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő öltözék. Mert ahogy a mondás tartja, “nincs hideg, csak rosszul felöltözött ember”.  Tavaly már megírtuk öltözködési tanácsainkat, ám ha olvastad is, sosem árt feleleveníteni őket.

Először is, nagyon fontos a réteges öltözködés, mivel az egyes rétegek között megrekedt levegőnek szigetelő hatása van. Hogy miből is álljanak ezek a rétegek?

 • Alsó réteg: ennek az a szerepe, hogy a testhőmérsékletedet szabályozza, melegen tart, amikor egyhelyben állsz és engedi a testedet lélegezni, amikor mozogsz. Ez kis meleget is biztosít, de nem jó, ha túl vastag. Testre simulónak kell lennie. Olyan anyagból kell készülnie, ami a nedvességet elvezeti a testedről a következő rétegre: ilyen pl. a gyapjú, selyem és a szintetikus anyagok (pl. poliészter). FONTOS: ez a ruhadarab nem tartalmazhat pamutot (pamut pólók TILOS), mert az magában tartja a nedvességet és egy hűtő réteget képez a tested körül!!!
 • Középső réteg: feladata a szigetelés. Ez már lazább darab és fontos, hogy a nedvesség innen is elvezetődjön, ezért ez is olyan anyagból készül, ami kifelé vezeti az izzadságot. (pl. gyapjú, poliészterből készült „polárfelsők”) Extrém időjárás esetén, akár két réteget is magunkra kell húznunk, ezért célszerű, ha az egyik egy picit kisebb, mint a másik, és inkább kis súlyúak, így könnyen egymásra ölthetőek. A pamut ruhák itt sem javasoltak.
 • Külső réteg: feladata megvédeni téged az időjárás viszontagságaitól, ezért szél- és „hóálló”, valamint lélegző legyen. Manapság a kabátok bélése olyan jó hőszigetelő, hogy kellemes meleget biztosít már egy vékonyabb darab is.
 • Zokni: javasolt egy vékony selyem zokni, ami elvezeti a nedvességet, majd erre jöhet egy vastagabb gyapjú vagy thermál zokni. Jó, ha nem túl szoros darabot választunk, mert a lábujjakat tudni kell mozgatni.
 • Kesztyű: az egy- vagy ötujjas kesztyű (ki mennyire fázós végtagú) legyen vízálló, lélegző és megfelelően bélelt. Ha túl szoros, akkor az ujjakat nehéz mozgatni és a köztük levő levegő sem tud megfelelően áramlani. Nagy hidegben még egy vékony 5 ujjas alsókesztyűt is felvehetünk.
 • Sapka: elengedhetetlen kellék, mivel a legtöbb hő a fejen keresztül távozik testünkből. Sokféle típus közül választhatunk, célszerű olyat, ami a fület is védi. A gyapjúból készült meleg ugyan, de viszketést okozhat. A maszk jól jöhet hideg/hóvihar esetén, főleg, ha nagyobb sebességgel járó tevékenységet folytatunk (pl. husky-szánozás :)).
 • Lábbeli: lehet bakancs vagy hótaposó (ki milyen fázós). A bakancs legyen mindenképp magasszárú, vízálló, kellően tágas, hogy a 2 zokni beférjen és lehetőleg bélelt. Ha a hótaposó mellett döntesz, akkor az a tapasztalatunk, hogy a kivehető bélés sokkal jobb, mert könnyebb szárítani őket. A fix bélésű, kívül bokáig gumiból készült hótaposó nem szárad ki másnapra.

A fenti öltözködés betartásával még a leghidegebb lappföldi télen is kellemesen fogod magad érezni!

Ha vásárlás előtt állsz, tanácsért, útmutatásért fordulj a Trexpert túrabolt (www.trexpert.hu) munkatársaihoz, ahol a segítségen kívül egyszeri 7 % kedvezményt is kapsz, amennyiben a Cinto utasa vagy.

Hogyan válassz magadnak hálózsákot?
Te is jártál már úgy, hogy megvettél egy hálózsákot, amire rá volt írva, hogy milyen hőmérsékleti értékig „jó”, aztán meglepődve tapasztaltad az első hűvösebb éjszakán, hogy teljesen elgémberedtél a hidegtől, pedig a zsákodnak működnie kellett volna? Ha már átéltél ilyet, akkor lehetséges, hogy nem a megfelelő hőmérsékleti tartományt vetted figyelembe a vásárlásnál. A most következőkkel abban szeretnénk segíteni Neked, hogy könnyen értelmezni tudd a gyártók által feltüntetett „zónákat”, hő-tartományi értékeket.

Létezik egy európai szabvány (EN 13537), amely útmutatást ad a különböző hálózsákok hő-tartományának meghatározásához. Ezt standard laboratóriumi tesztek alapján adják meg, így a különböző gyártók termékei könnyen összehasonlíthatóak. (Ez a szabvány a katonai zsákokra és az extrém körülményekre tervezett hálózsákokra – melyek komforttartománya -25°C alá esik – nem vonatkozik.) A szabványt a legtöbb európai országban használjak, sőt számos Európán kívüli outdoor cégnél is.

Az alábbi hő-tartományokkal találkozhatsz a zsákokon:

 • Komfort zóna (comfort): a felső határ (upper limit vagy max. temperature) es a komfort érték között.
 • Átmeneti tartomány (transition): a komfort es az alsó komfort (lower limit) érték között.
 • Veszélyes tartomány (risk): az alsó komfort es az extrém (extreme) érték között.

De hogyan is értelmezzük a fenti értékeket?

 • Felső határ – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) férfi (80 kg), izzadás nélkül tud aludni úgy, hogy a kapucni és a cipzár nincs behúzva a zsákon, karjait a zsákon kívül tartja.
 • Komfort – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) nő (60kg), kényelmes testtartásban, jól alszik.
 • Alsó komfort vagy átmenet – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) férfi (80kg) anélkül tud 8 órát aludni összehúzódott pozícióban, hogy felébredne közben.
 • Extrém – az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) nő (60kg) képes túlélni 6 órát (nem hal meg hipotermiában), de a fagyási sérülések lehetősége fennáll.

A hálózsák választásánál a fentieken kívül egyéb szempontok is fontosak, mint például a súly, a méret, az alak, a töltőanyag, a különböző extrák. Kívánjuk Neked, hogy könnyen megtaláld a neked leginkább megfelelő hálózsákot, s abban remekül kipihenhesd a túrák „fáradalmait”…

Ha további kérdéseid is vannak a témában, fordulj bátran a budapesti Trexpert Túrabolthoz! Ott dolgozó túratársunk, Baráth Attila rutinja sokat segíthet neked is a megfelelő felszerelés kiválasztásában… www.trexpert.hu

Utasbiztosítás

A Cinto utasoknak az utazás időtartamára rendelkezniük kell utasbiztosítással. Irodánk a Mondial Assistance biztosító termékeinek megkötésében tud segítséget nyújtani. A részletekért, kérjük, keresd irodánkat.

Törzsutasainknak

Ha a CINTO TÚRAKLUB Utazási Iroda szervezésében már negyedik alkalommal utazol külföldre, automatikusan Törzsutasunkká válsz. A törzsutas-lét örök, el nem múló, valamennyi későbbi Cinto-túrádon élvezheted előnyeit!

A CINTO TÚRAKLUB Törzsutasai – negyedik túrájuktól kezdve – az iroda által szervezett túrák részvételi díjából 6-10% kedvezményre jogosultak. A törzsutas-kedvezmény más kedvezményekkel, akciókkal (pl. családi kedvezmény, last minute ár, stb.) nem vonható össze.

Ha már törzsutasunk vagy, onnantól Rád a “Törzsutas részvételi díj” vonatkozik. (A kedvezményed összege a “Részvételi díj” és a “Törzsutas ár” különbözete, mely amúgy utanként változó.)