Hogyan fényképezzük le az északi fényt?

Az északi fényt lefényképezni a fotósnak óriási kihívás, egyúttal kihagyhatatlan élmény, ám a minél eredményesebb megörökítéséhez érdemes néhány dologra odafigyelni…

JAVASOLT FOTÓS FELSZERELÉS az aurora fényképezéséhez:

 1. Jó minőségű ISO-val (ISO 800 – 3600) rendelkező fényképezőgép
 2. Nagy látószögű 10-20mm (vagy 10-22mm)/ f2,8 – f4 fényerős objektív(hasznos és nagy élményt adó lehet még a 15/f2,8-as diagonális halszem)
 3. Stabil állvány (bármilyen állvány jobb, mint ha nem hoznál semmit; a nagy gömbfejjel rendelkező a legelőnyösebb…)
 4. Exponáló zsinór (szükség lehet hosszú expozíciókra, és az élesség megőrzése miatt nem mindegy, hogy kézzel megnyomva a gombot vagy távolról indítod az expozíciót…)
 5. Tartalék akkumulátor (az aksiknál már a -5°C/-10°C-os hidegben is 10-15 % kapacitás-csökkenés várható!!!)
 6. Fejlámpa + pici LED-es lámpa (utóbbi azért, hogy koncentráltan adjon kevés fényt oda, ahova kell, azaz a fényképezőgépedre – így nem zavarsz a fénnyel másokat, akik esetleg épp exponálnak…)

A fényképezőgép javasolt beállításai:

Két kiemelten FONTOS JÓTANÁCS:

 1. A kint töltendő első éjjel – de akár már otthon, pl. egy csillagfotózás során – pontosan meg kell találni azt a pontot, ahol választott blende érték mellett a csillagok élesek a képen (jó monitoron, 100% nagyításban is!), és ezt a pontot meg kell jelölni! (Megesett már sajnos, hogy nagyon szép északi fényes éjjelt követően az egyik társunk az összes képét „kukázhatta” a nem jól beállított végtelen miatt.)
 2. Az expozíció-mód helyes kiválasztása:
  • kezdőknek és középhaladóknak javasolt AV-módban fényképezni, +3 és +5 közé eső expozíciókorrekció mellett (aztán az LCD-n megnézni az elkészült képet, s korrigálni, ha kell!)
  • nagyon tapasztalt, rutinos fotósok választhatják a manuális expozíció módot (ahhoz nagy gyakorlati tapasztalata kell, hogy valaki bármikor kapásból megmondja, hogy az adott fényhez milyen rekesz, milyen záridő szükséges…)

További javaslatok:

 1. A minőséget RAW+jpg formátumba állítani!
 2. Az LCD fényerejét csökkenteni kell!
 3. A szűrőket (polár, ND) el kell távolítani!
 4. Azt a rekeszt kell választani, ahol az objektív még éles! (Ez általában egy rekesszel feljebb van a legnyitottabbtól – pl 2,8-as objektívnél ez a rekesz a 4 vagy az 5,6. )
 5. ISO 800-zal (vagy nagyobbal) kell fényképezni (ahol a kamera még nem zajos)!
 6. Zajcsökkentést be kell kapcsolni!

Kinyomtatom (.pdf)

print

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Hozzászólás