Kaukázusi medvetalp – veszély a természetben

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a természetben való tartózkodás esetleges veszélyeire, ezért blogunkban most a kaukázusi medvetalpról írunk. Jobb megismerni, felismerni és kellő tiszteletben tartani bizonyos növényeket és állatokat!

Mit kell tudni a medvetalpról?

21A kaukázusi medvetalp a zellerfélékre jellemzően furanokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi. Ehhez a növény puszta megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. Szembe kerülve átmeneti, vagy akár végleges vakságot okoz. Szép fehér növény, de borzalmas sebeket okoz. A növények, bár legtöbbjük hihetetlenül hasznos, s meg sem lennénk nélkülük, nem minden esetben jó barátok.

A kaukázusi medvetalp bár nem errefelé őshonos, már Magyarországon is felütötte a fejét: hazánkban Keszthely környékén és a Tisza egyes szakaszain már tömegesen nő.

Hogyan ismerheted fel?

Mivel már itthon is megjelent, nem árt tisztában lenni a kaukázusi medvetalp külső-belső tulajdonságaival, hiszen így tudod csak jó messzire elkerülni.

A növény 2-5 méter magasra nő, meglehetősen igénytelen a tápanyagellátást illetve szára vaskos, és liláspiros foltokkal borított, levélnyele üreges, levelei összetettek, mély bemetszésekkel felületükön. Maguk a levelek is nagyra nőnek, akár 1-2 méter szélesek is lehetnek, a csomós, fehér virágok pedig tavasztól nyár végéig bújnak meg közöttük a nagy ernyős virágzaton. Évelő, nagyon erős növény, így ha egy helyen megkapaszkodott, onnan igen nehéz kiirtani. Magjai akár 7-15 éven át csíraképesek, így még ha nagy nehézségek árán ki is szedték a növényt a földből, bármikor újra kinőhet elszórt magjaiból.

A kaukázusi medvetalpat egyébként kivágni is alig lehet: azonnal újra kihajt egészen addig, míg a mélyre nyúló gyökérrészt teljesen el nem távolítják a földből. Gyomirtókkal sem érdemes próbálkozni, mert azok is csak a föld feletti hajtások ellen hatásosak.

Jó tudni!

Ha felismertél a környéketeken egy ilyen növényt, akkor fontos, hogy ne ragadj azonnal ásót, hanem értesíts hozzáértő szakembereket, akik megfelelő védőruházatban és szakértelemmel távolítják el a medvetalpat. Más növény is irritálhat. Ha sokat túráztok a szabadban, vagy nagy kertetek van, akkor fontos, hogy tisztában legyetek az irritáló növények nevével, kinézetével.

nyomtatás