Különleges mítoszok és babonás hiedelmek az ÉSZAKI FÉNY körül

Alább egy rövid áttekintést adunk, milyen érdekes és különleges mítoszok és babonás hiedelmek lengték körül az északi fényt a régi korokban. Sőt egyes hiedelmek ma is léteznek.

24Elsősorban a norvég mitológiában, az ősi inuit folklórban, valamint a kínai és japán népeknél találkozunk e hiedelmekkel. Már az Ótestamentum is említi az északi fényt, de ezenkívül Arisztotelész, Galileo, Goethe, Descartes munkáiban is találkozhatunk vele.

• Az igazán ősi időkben

A norvég mitológia szerint az északi fény, az égen Valhallába vágtató valkűrök pajzsának tükröződése. (A valkűrök Odin – a legnagyobb és legbölcsebb isten a skandináv mitológiában – szolgálói. A feladatuk az volt, hogy kiválasszák a csatában elesettek közül a leghősiesebbeket, és elvigyék őket Valhallába, azaz a hősök csarnokába, ahol a csatában elesett harcosok lelkei gyűlnek össze, és készülnek a végső összecsapásra.)

Háború és pusztítás

A kontinensen délebbre a sarki fényt a vérontással kapcsolták össze. Amikor nagy ritkán dél-Európában is lehet északi fényt látni, az általában vörös színű. Ezt a nagyon ritka és félelmetes látványt az emberek egy rossz ómennek tartották, mely után háború és vérontás jön. Tény, hogy hetekkel a francia forradalom kitörése előtt drámai vörös színű sarki fényt láttak Skóciában és Angliában.

Az északi fény, mint a jó szerencse előjele

Sokan hiszik még ma is, hogy ha sarki fényt látnak, az jó előjel.

Hal és gazdag termés

A régi időkben sok skandináv azt hitte, hogy az Aurora Borealis a hatalmas hering rajok tükröződése az égen, és a halászok jó fogásra számíthatnak. A svédek azt gondolták régen, hogy ha a tél folyamán sok sarki fény tűnik fel az égen, akkor a következő évben jó lesz a termés.

• Az északi fény és a szex

Az Aurora Borealis a termékenységhez és a születéshez is kapcsolódik. A kínai és japán kultúrában ma is azt hiszik, hogy a sarki fényes éjszakán fogant gyermekek jó szerencsével megáldottak. Az ősi izlandi hiedelem szerint az északi fény enyhíti a szülési fájdalmakat. Ugyanakkor azt is hitték, hogy ha egy állapotos nő a sarki fényt bámulja, akkor kancsal gyermeke születik.

Taps

Északon a legismertebb „no-no” (nem-nem), azaz mit nem szabad: kerüld az integetést, éneklést, fütyülést az északi fénynek. Az emberek azt hitték, hogy ha ezt teszik, akkor a szellemek lejönnek és elviszik őket. Bár manapság már sokan nem hisznek ebben, azért mégis akad egy-két ember, aki igen. Ha ez azonban veled történne meg, csak üsd össze a tenyeredet, hogy elijeszd a szellemeket!

• Vizelet és kutyakaka

Sok sámi a házban tartotta a családját, amíg az égen tartott a „show”, vagy ha mégis kint voltak, akkor letakarták magukat, vagy elbújtak a sugarak elől. Néhány alaszkai inuit hasonlóan meg volt ijedve, ezért egy praktikus megközelítést használt. A gyerekeket elrejtették, az égbe pedig kutya pisit és kakát dobáltak, hogy a fény eltűnjön.