A Guancsok földje - vulkánok, sivatagok, esőerdők...

Kalandnyaralás a Kanári-szigetek legszebb tájain
La Gomera (Garajonay N.P.) – La Palma (Caldera de Taburiente N.P.) – Fuerteventura (Jandia-rezervátum + Correlejo homokdűnéi) – Tenerife (Teide-vulkán + Anaga-hegység)

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
10 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
kalandnyaralás

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
***

STÁTUSZ:
korábbi túra

“Kincsvadászatunk” a végtelen Atlanti-óceánban gyöngyszemekként hívogató szigetek közül a számunkra, bakancsosok számára, legizgalmasabb négy földdarabra vezet el.

Sárgán hullámzó sivatag és buja, szubtrópusi vegetáció, zord, tengerparti szirtfokok és “felhőtengerből” kiemelkedő alpesi tájak, viruló, színes banánligetek és kopár vulkánok… Csak néhány “képkocka” a werkjéből annak a filmnek, melynek “forgatására” invitálunk Téged…

A túraprogramot úgy állítottuk össze, hogy – a fókuszban lévő kirándulások előtt, közben vagy után – nap mint nap engedni tudjunk az óceán csábításának! Igencsak változatos partszakaszokat keresünk fel, így e kalandnyaralásnak fontos része lesz a szebbnél szebb helyeken való fürdőzés!

Első kalandunk – mintegy ráhangolódásként –  Tenerifén a sziget “Teidén túli szépségei” közül az Anaga-hegységbe vezet. Aztán máris jöhet a legnagyobb kihívás, a 3718 méteres Teide “felvonómentes” meghódítása; egész napos túránkon a Pico Viejo (3134 m) fantasztikus lávavilágába is “betévedünk” majd…

Ezt követően átruccanunk 2 napra a “szomszédba”, a magányos barangolásokra vágyó hegyimádók fő úti céljára, Gomera szigetére. Túrázunk szurdokba torkolló, pálmafás völgyben, néptelen, látványosan tagolt tengerpart feletti hegygerincen, fura homokkő-alakzatok között, no meg persze a Garajonay Nemzeti Park csodás köderdeiben, a csüngő-büngő epifitonok és mohák birodalmában!

A folytatásban 3 napra repülünk át az elképesztően vadregényes, s gazdag növényvilága miatt csak “Zöld-szigetként” emlegetett, amúgy pedig a világ legnagyobb erodálódott kráterét a hátán hordó La Palma-ra, ahol a hegyek közel 2500 méterig “nyúlnak”… A Földünkön párját ritkítóan meredeknek számító, mindössze 700 km2-es földdarabot gyakorta felhőgallér ékesíti... Nos, mi ezt a “sziget-ékszert” kétszer is megnézzük felülről: a kaldera peremén és az aktív vulkánok láncolatán (Ruta de los Vulcanes) is teszünk egy-egy gerinctúrát!

Kalandjaink – amelyek 9 napon keresztül reggeltől napnyugtáig zajlanak – végül a sivatagi dűnéi és a “tekintetet elfektető” homokos partjai mellett a színes vulkanikus hegységei valamint az abráziónak erősen kitett, ősi lávaömléses kőzet-formációi révén felcsigázó (Afrikától csak alig 100 km-re fekvő) Fuerteventura szigeten érnek véget… Ott töltjük pörgős, sok helyszínt felkereső utazásunk “fináléját”, az utolsó két – vélhetően legnyáriasabb – napunkat! Ekkorra már “lazítunk a bakancsfűzőn kicsit”, s elvárások nélkül zúgunk bele – minden értelemben – a kéklő Atlanti-óceánba…

Túravezető

László Csaba

Outdooros érdeklődésem nagyapám falusi udvarán kezdődött a lovaskocsi és az ásott kút oldalának megmászásával. Szolnoki lévén előbb a folyók és holtágak partja vonzott... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 10 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Spanyolország
UTAZÁS MÓDJA: repülő + szgk./kisbusz
CSOPORT LÉTSZÁM: 7-11 fő
SZÁLLÁS: 9 éj vidéki apartmanokban illetve vendégházakban (a szobák 2, 3 vagy 4 ágyasak; a párban jelentkezőknek igyekszünk kétszemélyes, franciaágyas szobát biztosítani…)
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ***

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A r. díjból törzsutasainknak szokásosan biztosított kedvezményt ezúttal is a minimális létszám elérése esetén tudjuk garantálni!
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
Hasznos megjegyzések
 • A részvételi díj tartalmazza a felsorolt szállások árát, a kisbusz/szgk. bérleti díját és üzemanyag-költségét, valamint a túravezető költségeit, továbbá a szervezési díjat.
 • A részvételi díj nem tartalmazza a nemzetközi ill. belföldi repjegyek árát, az ellátást (ez egy önellátós túra, ahol kétnaponta lesz bevásárlási lehetőség!), a kötelező BBP-biztosítást és az opcionális sztornóbiztosítást.
 • A túra Tenerife sziget északi repülőtere (TFN) elől indul október 22-én 10:30 órakor és Fuerteventura repülőterén (FUE) ér véget október 31-én délelőtt 9:30 óra tájékán.
 • Az általunk javasolt repülési útvonal a kiutazáshoz: Bp. 20:00 – Barcelona 22:35 (okt. 21.; Ryanair), majd Barcelona 08:00 – Tenerife North 10:20 (okt. 22.; Vueling); a hazautazáshoz, okt. 31-ére: Fuerteventura 11:05 – Bécs 16:35 (Lauda Motion/Ryanair)
 • A kiutazásra és a hazautazásra a repjegyeket kedves utasainknak maguknak kell megvenni, ám a szigetek közötti járatokra (Tenerife – La Gomera – La Palma – Fuerteventura) a jegyet a Cinto fogja intézni.
 • A szükséges nemzetközi és belföldi repjegyek jelenlegi ára (15 kg-os feladandó csomaggal) kb. 120.000.- Ft.
 • A repjegyeket azt követően lehet intézni, ha szóltunk, hogy összejött a minimális létszám. 🙂
 • FONTOS: a részvételi díj 380 Ft/euro középárfolyamig érvényes.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS – Tenerife: Túra az Anaga-hegységben: Pico de Chinobre (esőerdő), El Draguillo (vadregényes tengerpart) – Playa de Benijo (fekete homok, fürdés) – Adeje

Tenerife North repülőtér (a túra a reptér elől indul okt. 22-én 11 órakor) túra az Anaga-hegységben (a Tenerifére látogatók zömének a “hegy” szó a Teide-t jelenti, talán emiatt is van az, hogy a sziget igen tagolt felszínű, északi nyúlványát szinte teljes egészében lefedő Anaga Természetvédelmi Területre – mely amúgy bioszféra-rezervátum – csak kevesen kíváncsiak; pedig micsoda hegység ez: olyan, ahol a zömmel 700-900 méteres magasságú, zöld csúcsok borotvaéles gerinceken ülnek, közöttük számtalan szurdok és völgy húzódik meg, sokuk az óceánig “szalad”, a hegyvonulatok közül nem egynek a “feje búbja” kopár, egyúttal gyönyörű szikla-formáktól karakteres, míg lejjebb, “mellmagasságban” babérlombú erdők borítják; az El Draguillo parkolóból induló egyirányú – zömmel ereszkedésekből álló – túránkon a rejtelmes erdei barangolás és néhány pompás panoráma éppúgy helyet kap, miként az elképesztő, abráziós sziklákkal teli tengerpartokon való bóklászás és a hívogató, fekete fövenyt – Playa de Benijo – áztató hullámokban némi tapicskolás; T1***, 7 km, +200 m, -1000 m) – szállásunk 2 éjre Adeje környékén, apartmanban lesz

2. nap

Tenerife: Teide-vulkán – csúcstúra a Pico Viejo-n keresztül (“A” ill. “B” változat)

Teide (korán kelünk, s még napkelte előtt – 2100 méterről – útnak indulunk a mágikus vonzerővel bíró Teide-csúcs (3718 m) felé. Két lehetőség közül választhatunk, miután valamennyien elértük a 3100 méter környékén lévő régi krátert, a Pico Viejo-t: Az “A” változatban (a csoport egyik része) folytatható a túra a főcsúcs alatti “beléptető pontig”, majd tovább a Teide tetejére! A feljutás a Teide-re amúgy csak engedéllyel lehetséges, ezt – ha kéred a jelentkezéskor – beszerezzük számodra… A “B” változatot követők körtúrát téve – egy másik útvonalon – ereszkednek vissza a vulkán oldalában lévő parkolóig.  FONTOS!!! A levegő “ritkulását” a felfelé haladáskor mind jobban fogjuk érezni, ám a látvány sokszor elfeledteti velünk az esetleg adódó légzési nehézségeket; például a csúcsot közelítve már távolról látszani fognak a feltörő gőzök, aztán közelebb érve a kénes szaguk is megcsapja az orrunkat, majd a sistergést is meghalljuk, végül a lyuk falának melegét is tapinthatjuk; akár a Pico Viejo, akár 3718 m-es top lesz a célunk, tuti, hogy a körpanorámát jól bevéssük majd “mindenhova”; kalandosnak igencsak kalandos lesz a napunk: járunk majd vulkáni porban, hamuban, salakon és láván – sőt, 3500 méter felett előfordulhat, hogy még hóban is; T2A****, 13 km; T2B*****, 18 km; előbbit választva 1030 m, utóbbinál pedig 1670 m szintet tehetünk meg)

3. nap

Tenerife – La Gomera: La Laguna (UNESCO Világörökség) , repülés Gomera szigetre, Imada (hegyi falu), Barranco de Guarimiar (szurdok, túra), Valle Gran Rey, Playa de Argaga (tengerpart, fürdés), La Mérica (táblahegy, túra)

Tenerife, La Laguna (a reptérre tartva beugrunk 30-40 percre a kisváros UNESCO Világörökséghez tartozó,  autóforgalomtól mentes, koloniál stílusú épületektől “zsúfolt”, történelmi óvárosába…) – repülés Tenerife North reptérről La Gomera szigetre (a légi út olyan rövid, hogy olykor a járatok előbb szállnak le, mint hogy elindultak volna… :-)) – Imada (a tengerparttól kőhajításnyira lévő pici reptértől mindössze 12 km-t kell autóznunk az üdén zöldellő tájon első gomerai barangolásunk helyszínéig; 900 méter tszf. magasságban, a Refate szurdok meredek falai közé ékelődve, hegyek árnyékában, „sziklabástyák” oltalmában találunk rá az apró falu hagyományos, La Gomera-i stílusú házaira; a kb. 1 órás SZABAD PROGRAM során megismerhetünk – persze nem név szerint – sok száz kecskét, továbbá – mintha egy skanzent fedeznénk fel – csűröket, házi kemencéket és sziklába vájt pincéket is…) – túra a Barranco de Guarimiar-ban (a Gomerán tehető “max. 1 napos gyalogtúrák” között ez számít az egyik legszebbnek; a sziget legimpozánsabb szurdokát fentről lefelé járjuk be: hol narancsos-vörös, hol rozsdabarna bazaltorgonák tövében, olykor 2-300 méteres mélységek felett, halad az ösvényünk, mely végig meredek és sziklás, helyenként pedig kitett is – a gondosan karbantartott kötélkorlátok kellő biztonságérzetet kölcsönözhetnek annak, akinek a sajátja a terepen végigtekintve “megfogyatkozik”; T3***, 4 km, +100 m, -650 m) – Valle Gran Rey, Playa de Argaga (a délután derekán, színeket duzzasztó fényekben keressük fel a gomeraiak által a sziget három legjobb strandja közé sorolt zugot; valóban megejtő e rejtek, mely egyszerre magányos és – a hullámok játéka miatt –  mozgalmas; a keskeny, kavicsos-homokos partsávon jó eséllyel fel is tesszük a “napi nagy kérdést” magunknak: hol másutt, ha nem egy ilyen helyen kellene engedünk az Atlanti-óceán csábításának…) – alkonyi körtúra a La Mérica-n (a Kanári-szigetek természeti kincseit bemutató körutazásunk egyik csúcspontja lesz 3 órás kirándulásunk a 855 méter magas “mesa” – magyarul “táblahegy” – lapos tetején, a peremein lévő kilátópontok felkeresésére; a tövében lévő tengerpartról – Valle Gran Rey – feltekintve az égbe törő La Mérica megközelíthetetlennek tűnik, van azonban egy 17. században épített gyalogösvény, amely felszerpentinezik e három oldaláról szinte függőleges falakkal határolt, fenséges sziklatömbre, sőt keresztülvág rajta…; T4**, 8 km, +/- 450 m)1 éjszakára egy csendes, vidéki házban pihenünk meg, Vallehermoso környékén

4. nap

La Gomera: Los Roques (szikla-süvegek, túra), Garajonay Nemzeti Park (szubtrópusi esőerdő, túra), Ermita de Santa Clara és a Cumbre de Chíjare (gerinctúra, homokkő-formációk, pálma-ligetek), Vallehermoso (social life)

KORAI INDULÁS! Napkelte-túra Gomera tetején, a Los Roques-nél (napkeltére a sziget legmagasabb részére – egy 1200-1400 méter közötti platóra – kanyargunk fel; kis reggeli gyalogtúránkon egy “mirador”-t keresünk fel, ahonnan az első napsugaraktól beragyogott, nagyszerű monolitokat, – négy, a “hullámzó, zöld tengerből” kiemelkedő, vulkanikus eredetű sziklatömböt – csodálhatunk meg; a kilátóból az ösvényünk meredeken ereszkedni kezd, s hipp-hopp levisz minket az egyik “gigászhoz”, a gomerai táj szimbólumaként gyakran visszaköszönő, 180 m magas Roque de Agando-hoz; T5**, 2 km, +50 m, -200 m) – túra a Garajonay Nemzeti Parkban (az UNESCO-védett rezervátum a Kanári-szigeteken egyedülálló, örökzöld babérlombú erdei és azok élővilága miatt kihagyhatatlan számunkra; a sok kis forrás és patak által táplált, buja vegetáció nagyjából olyan, mint amilyen a földtörténeti Harmadkorban, a jégkorszak előtt, szinte egész Európát beborította; a Garajonay-ban a növényfajok ötöde-negyede, az állatfajok kb. fele endemikus; a trilláktól hangos szubtrópusi esőerdőben zajló körtúránkon jó esélyünk van találkozni a sziget két leggyönyörűbb madarával, mindkettő Gomerán őshonos, nagy termetű galamb…; T6**, 4 km; +80 m, -400 m) – túra Gomera északi hegyvidékén (ösvényünk Vallehermoso faluból előbb pompás pálma-ligeteken át felkanyarog az Ermita de Santa Clara-hoz, majd egy gerincen vezet tovább; a magasból begyűjtjük Gomera legszebb partvidéki tájképeit illetve ámuldozunk a Cumbre de Chíjare nevű hegytető színpompás formáin: az erózió e vulkanikus tájon bizarrabbnál bizarrabb homokkő-alakzatokat hozott létre…; T7***, 9 km, +770 m, – 640 m) – Vallehormoso (a túráról visszatérve a hegyi falu bárja “szippant be” minket…)

5. nap

La Palma: Cumbre Vieja, Ruta de los Volcanes (vulkáni kráterek, gerinctúra) – Santa Cruz de la Palma (bóklászás)

Repülés La Palma szigetére (10:30-kor szállunk fel Gomera repülőteréről, gyors átszállás Tenerifén, aztán 12 óra tájékán már meg is érkezünk a magasból a sokat látott “szigetimádók” körében is nagyra értékelt La Palma-ra) – La Palma (természetföldrajzi-kuriózumnak számít Földünkön, egyedi színfolt az amúgy is rendkívül változatos Kanári-szigeteken; La Palma egyfelől a világ legmeredekebb(!) szigete – a legmagasabb pontja 2400 m felett található, ugyanakkor a partvonalának nagy része onnan légvonalban max. 15 km-re húzódik -, másrészt itt van a szigetvilágban a legtöbb vulkán….) – Cumbre Vieja (találkozásunk a sziget közepéből a déli csücsök felé elterülő vulkánok füzérével minden lesz, csak hétköznapi nem: tiszteletet parancsoló fenyő-aggastyánok erdejében vágunk neki a Kanári-szigetek három leghíresebb trekkingje közt helyet követelő Ruta de los Volcanes-nek; az ösvényünk az első 500 méternyi – egy szuszra történő – szintemelkedést követően “hullámzásba” kezd, majd – immár az erdőhatár és a völgyekbe “becsücsült”  felhők felett haladva – elérjük ezen túranapunk legmagasabb pontját (1950 méter); oda-vissza jellegű, 800 m szintet tartalmazó gerinctúránkon a fejet szédülésig megforgató körpanorámák mellett festményekre illő, narancsvörös, bordó, okkersárga vulkáni rétegeket és látványos, szabályos perem-rajzolatú krátereket figyelhetünk meg közelről; a sötétedésig elnyúló kalandunkon – noha Makaronézia két leghíresebb aktív vulkánján is “áthágunk” –  végig nyugodtak lehetünk, mert az utolsó kitörés errefelé 1971-ben volt; T8***, 15 km) – Santa Cruz de la Palma (esti nézelődés/éttermi vacsorázási lehetőség a szolidan “zsizsegő”, tengerparti kisvárosban) – szállás 3 éjre Santa Cruz de Palma-ban, apartmanokban

6. nap

La Palma: Playa de Nogales (napkelte, fekete homokú strand), Barlovento (falusi fíling), La Fajana (természetes sziklamedencék), El Tablado (mirador, fotószünet), Porís de Candellaria (halászfalu, abráziós barlang), Taburiente-kaldera és a Cascada des Colores (túra, vízesések)

Nap-üdvözlet a Playa de Nogales-en (ez az a tengerparti hely, melyről már az odavezető ösvény mindent elárul: sziklafalba vájt, kitett, évszázadok óta használt…; T9**, 2 km) – Barlovento (a hegyoldali faluban két pompás dolog is megállít bennünket;  az egyik a kilátás az 550 méterrel lentebb kéklő óceánra, a másik a főtér régies kialakítású bárjában csapolt hideg sör…) – La Fajana (Barlovento alatt egy keskeny, nagyjából sík, termékeny, tengerparti területet – ún. fajana-t – keresünk fel, ahol három természetes, türkizkék vizű sziklamedence csábít fürdőzésre; az adrenalinszint emelkedéséről az óceán hullámai “gondoskodnak”: általában csak be-benyaldosnak –  olykor viszont be-bezúdulnak – a lubickolók közé…) – El Tablado és a vad Északi-part (La Palma legszebb tengerparti tájképeivel a sziget É-i részén, autózás közben, egy-egy mirador-nál megállva fogunk találkozni) – Porís de Candellaria (déltájban 300 méteres, függőleges sziklafalak tövébe  kanyargunk alá utazásunk legelképesztőbb meredekségű autós “ösvényén”; lent – szelektől gyakran ostromolt, abráziós parton – hatalmas, csendes vizű barlangot rejt a bazalt; az egykori kikötőhelyen barangolhatunk a fehérre meszelt, kék ablakos régi halászházak között; csoda egy hely ez – ámulni, merengeni és piknikezni egyaránt…; T10**, 1 km) – túra a Taburiente-kaldera mélyének vízeséseihez (a nap második felét a fölénk 1500-2000 méterrel magasodó kaldera-peremek amfiteátrumában, egy hosszú völgy mélyében túrázva töltjük; az itteni vízfolyás olykor ugyan “bujkál előlünk” – ezeken a szakaszokon kiszáradtnak tűnik – de aztán e játékos patak  újra meg újra előcsobog a vaskos hordalékrétegek alól; közben hol behemót, mohás sziklákat simogat, hol meg könnyű alga-sálakat teker kisebb-nagyobb kavicsok köré; a medret követve elzarándokolunk a zölden lüktető vadon néhány eldugott vízeséséhez, köztük a leginkább felkavaróhoz, a fények itteni játéka révén a legszebb szivárványokkal is “versenyre kelő” Cascada des Colores-hez.; T11***, 11 km)

7. nap

La Palma: Roque de los Muchachos (kilátópont, barangolás), Caldera de Taburiente Nemzeti Park (gerinctúra), Playa Echentive (fürdés), Fuencaliente (napnyugta, világítótorony), Santa Cruz (esti bóklászás)

KORAI INDULÁS! Roque de los Muchachos, 2426 m (a Nap fél 8 körül kiemelkedik az óceánból, s úgy 9 óráig színeket “felturbózó”, lapos fényekkel simogatja az amúgy is szemkápráztató tájat; La Palma legmagasabb hegycsúcsa körül kezdetben még a korai keléstől kissé kábán, később már inkább hitetlenkedve barangolunk…; T12*, 1 km) – Caldera de Taburiente Nemzeti Park (az ősi kráter pereme mára jelentősen lepusztult, ám még így is egymást érik rajta a kitüremkedő, megmászhatatlannak tűnő 1800-2200 méter közötti csúcsok; egyirányú gerinctúránk eme lakatlan – egyfelől szépségesen zord, másfelől színes és élettel teli – rezervátumban zömmel ereszkedő jellegű lesz – 1300 méter szintet vesztünk (!) -, így már az elején, útvonalunk legmagasabb pontján, a 2232 m-es Pico de la Nieve-n (Hó-csúcs) készülhet “csúcs-fotó”; az érzékszerveinket igencsak “igénybe vevő” terepen fenséges fenyőmatuzsálemekkel és szédítő mélységekkel gyakrabban fogunk találkozni, mint turistákkal…; T13****, 15 km, +350 m, – 1300 m)Playa Echentive (itt akkor is megfürdünk majd, ha épp havazik, mert a bazaltláva-sípok, -oszlopok, -gyűrűk vöröses-sárgás-barnás-fekete díszletei között a sziget leggyönyörűbb természetes úszómedencéjét töltögetik az óceán be-benyaldosó hullámai…) – naplemente a Fuencaliente-világítótoronynál(a sziget déli csücskében egy piros-fehérre csíkozott, nyurga “őrszem” vonja magára figyelmünket, mely a fekete bazaltláva-mezőről “figyeli” az óceánt, miközben a lábánál elhelyezkedő – érdekes geometriát rajzoló – sólepárló-medencék tükrében nézegeti magát…)

8. nap

Fuerteventura: A Jandia-rezervátum és a Faro del Tostón

Fuerteventura (a Kanári-szigetek legidősebb és legszelesebb tagja UNESCO Bioszféra-rezervátum; mindössze 100 km-re található Nyugat-Afrika partjaitól, s egyrészt ősi vulkánok építik fel, másrészt itt találjuk a szigetvilág leghosszabb és legelbűvölőbb homokos partszakaszait; s míg alant “sohakékebb” a tenger, addig fent, a komor vulkanikus gerincek közötti-mögötti “lankákon” kecskék tízezrei kóborolnak az észak-afrikai hangulatot idéző, elszórtan látható farmok körüli parcellákon…) – Nyugati-partvidék, Jandia Természetvédelmi Terület (utolsó nagyobb “bevetésünkön” a sziget “nyugodtabbik” oldaláról (Costa Calma) a “vadabbra” túrázunk át; a lakatlan tájon szél formálta tengerparti sziklavilágokat és a sziget legeldugottabb – egyúttal leghosszabb, 28 km-es(!) – homokos partszakaszát csodálhatjuk; az óceán ritmusa errefelé annyira magával ragadó, hogy a fürdésre itt tényleg érdemes időt – és bátorságot – szakítani…; T13**, 20 km) – naplemente a Faro del Tostón-nál (a 120 éves, vidám színekben pompázó, impozáns épületegyüttesben a helyi halászati tradíciókkal, a környező kis lagúnákban pedig vagányul ollózó rákokkal találkozhatunk)

9. nap

Fuerteventura: Correlejo dűnevilága (napkelte), Puertito de los Molinos (lávaszikla-világ, fürdés), Ajuy (tengerparti barlangok), Barranco de las Penitas (kis túra), Puerto del Rosario (nézelődés)

KORAI INDULÁS! Napkelte Correlejo homokdűne-világában (reggel egy darabka Szaharára lelünk a sziget északi csücskében – bejárni csakis törülközővel és fürdőruhával a hátizsákunkban érdemes, mert a sárga homokot nyaldosó türkizzöld tengernek tuti, hogy nem leszünk képesek ellenállni…) – Puertito de los Molinos (ha létezik kevesek által ismert szépség ezen a szigeten, akkor ez az…; a pici falu egy bűbájos öböl partján, színes lávaszikla-világban lapul, mindössze 20 lakosa van; e helyütt a természetes sziklamedence és a homokos plázs egyaránt csábít fürdőzésre, míg apálykor egy különleges hangulatú, óriás bejáratú barlang válik megközelíthetővé…) – Ajuy barlangjai (abráziós barlangokat keresünk fel egy sziklás partszakaszon, majd egy sziklaívben gyönyörködhetünk, sőt akár fel is mászhatunk rá…; T14*, 5 km) – Barranco de las Penitas (Fuerteventura legszebb “szárazvölgye”, pálmafákkal, színes sziklákkal és egy tündéri kis kápolnával; T15**, 3 km) – Puerto del Rosario (este SZABAD PROGRAM, nézelődés, vásárlás a sziget központjában)

10. nap

Fuerteventura – HAZAUTAZÁS

10 órakor indulás a szállásról a reptérre Fuerteventura-repülőtér (a túra itt ér véget 11 óra tájékán…) – HAZAUTAZÁS

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp