A Télapó nyomában Finn-Lappföldön családosoknak

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
családi túra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
*

STÁTUSZ:
korábbi túra

Kedves Túratársam!

Meddig hisznek vajon a gyerekek a Mikulásban? Mit válaszoljunk akkor, ha a gyermekünk felteszi nekünk a kérdést „Apa, létezik a Mikulás?” Megmondjuk-e neki, hogy mi is az igazság? Mi mondjuk meg, vagy hagyjuk, hogy rájöjjön magától? Becsapom-e őt, ha azt mondom, hogy igen, létezik? – rengeteg szülő teszi fel magának ezeket a kérdéseket.

Hinni jó!

Miért vennénk el azt a csodát tőlük, amit ilyenkor átélnek? Az az ünnepvárási izgalom, az a gyermeki öröm az arcukon, amikor a szívüket-lelküket kiteszik, hogy a kis csizmájuk tényleg csillogjon – villogjon…! Mennyivel szívet melengetőbb érzés, mint az a kiábrándító tény, hogy a Mikulás ajándékért csak bemegyünk a boltba, és leemeljük a polcról.

Szakemberek szerint a Mikulásban való hit jót tesz a gyerekek morális fejlődésének. Semmi sem fejleszti jobban a képzeletvilágukat, fantáziájukat, mint a mesék. Arról nem is beszélve, hogy a Mikulásban való hit segít a jó és a rossz közötti különbségtételben is.

Ez a hitről szól. Arról, hogy igen is vannak csodák az életben. A gyermek lelkének pedig szüksége van a csodára, és szüksége van a hitre.

Persze, néha nem könnyű kezelni azt a helyzetet, mikor manapság a gyermekünk egy héten belül négyszer is találkozhat a Mikulással: apa munkahelyén, az oviban, a nagyinál és a plázában. Ez nagyban megingathatja szegény csöppségünk hitét, mikor azt tapasztalja, hogy az egyik Mikulás sovány, a másik magas és pocakos, vagy ennek a Mikulásnak a hangja nagyon hasonlít a nagypapáéra…

Ne is várjuk, hogy a kereskedelem töltse meg ezt az ünnepet tartalommal, izgalommal, mert ez a mi feladatunk!

Mutassuk meg Mi, hogy a Mikulás igenis létezik!

Vidám, pocakos és jóságos! A csoda létezik!

Az Északi-sarkkörön túl, a Finn-Lappföldön él az igazi Mikulás, akit finnül úgy hívnak, hogy Joulupukki. Szánját rénszarvas húzza, aki nem más, mint Rudolf. Tarts velünk családoddal, s legyél részese ennek a felejthetetlen, megismételhetetlen élménynek Te is a Télapó-túránk alkalmával!

Ezen a túrán átélheti gyermeked a csodát, és találkozhat az IGAZI Mikulással! Sőt, személyesen is beszélhet vele – hiszen az igazi Mikulás minden nyelven tud. Beleshettek együtt a Mikulás postahivatalába, gyönyörködhettek a tiszta, csillogó, fehér havas lappföldi tájban, ahol egy másik mesebeli csoda tárul elénk (azaz fölénk) – mégpedig a varázslatos északi-fény.

Ez az út egy csodálatos, mesebeli kalandozást jelent az egész családnak. Hótalpas túra, szánkózás, igazi finn szaunázás, rénszarvas-etetés, motoros-szán túra programok színesítik az egy hetet.

Meglátod, ez az út minden korábbi „nyaralást” a második, harmadik negyedik helyre sorol majd, mert az az élmény, amit a Télapó túrán éltek át; és az a boldogság, melyet a gyermeked arcán (és talán a sajátodon) is látni fogsz, semmihez sem fogható!

Gyere és add meg gyermekednek ezt a csodát, és szálljatok fel velünk együtt az álmok „vonatára”!

Túravezető

Kazal Ervin

Egyetemi kirándulások, majd pedagógusi és baráti körben tett túrák különcnek tartott „hegy-örűltjeként” szerettem bele a túrázásba – úgy 25-30 évvel ezelőtt… tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Finnország
UTAZÁS MÓDJA: repülőgép + kisbusz
CSOPORT LÉTSZÁM: 5-8 fő
SZÁLLÁS: 6 éj konyhás, zuhanyzós, barátságos faházakban (1 vagy 2 hálószoba + galéria)
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: *

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A részvételi díj tartalmazza a felsorolt szállások árát, a kisbusz bérleti díját és a vele történő utazásnak minden felmerülő költségét, a szervezést valamint a magyar nyelvű túravezető költségeit.
 • A részvételi díj nem tartalmazza a repülőjegyet, az ellátást, az útlemondási- és BBP-biztosítást, a hótalp-bérlést, a fakultatív programok árát és a kisbuszba életkortól függően szükséges gyerekülés/ülésmagasító bérleti díját.
 • Az általunk javasolt repülési útvonalra (Bp. – Stockholm – Lulea ill. Oulu – Helsinki – Bp.) a repülőjegy illetékekkel együtt jelenleg kb. 70e Ft-ba kerül. (Az ár napról-napra változhat!!!)
 • Ellátás: a 3 éjszakás szálláson rendelhető félpanzió (kb. 30-35 €/fő/nap), de amúgy az önellátásra rendezkedünk be (bevásárlásra kétnaponta, meleg étel vásárlására naponta lesz lehetőség!)

Belépők, FAKT. programok várható költsége (ezek még 2018/2019 téli árak, min. 5 résztvevő esetére, tájékoztató jelleggel):

 • Rövid kutyaszán-túra, hajtóval (2 km) + látogatás a kennelben 50
 • Saját kutyaszán vezetése (5 km) + látogatás a kennelben 90 €
 • Ranua Vadaspark 18 €
 • Motorosszán-túra (20-25 km) a vadonban 75
 • Sámi tradíciók, találkozás a rénekkel, a lasszóvetés tanulása, sámánénekek, rénszarvas-szánozás (látogatás egy rénszarvastartó családnál) 65 €
 • SIIDA, Sámi Múzeum 10 €
 • Hótalp-bérlés itthon 7.700.- Ft/7 nap
Hasznos megjegyzések
Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén fenntartjuk a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

„TOP10”

 • Husky-farm – kaland a hópaplanos erdőkben a barátságos szánhúzó kutyák által repített szánokon, ismerkedés a kennel-lel, ahol számos kis bolyhos csöppség simogatására, kényeztetésére is mód nyílik
 • Harriniva, a téli hancúrozások terepe – a jégből épített kerítések, a jégszobrok és a jégből készülő “hotel”, no meg a csúszda (bobozás!) és a fakutyák miatt kár lenni kihagyni e folyóparti farmot…
 • SIIDA, a Sámi Múzeum – a természet és az északi lét titkait, a nomád rénszarvastartás fortélyait érthetjük meg a sarkkör vidékén és azon túl élő népek világhírű múzeumában
 • Télapó-falu, Rovaniemi – az egyetlen hely a világon, ahol minden Joulupukki körül forog…
 • Lemmenjoki Nemzeti Park, motorosszán-túra – suhanás az igazi tajgán: tavak hátán, végtelennek tetsző tűlevelű erdőkben, hóbuckás hegyoldalakban, fagyos mezőkön; pihenő (forró tea, kávé) egy „kotában” (sámi házikóban), barátságos tűz mellett
 • Rénszarvasfarm – sámi tradíciók, sámi énekek, a sámánvilág „érintése” egy rénszarvas-farmon, a rénszarvasszán kipróbálása
 • Syöte Nemzeti Park – könnyed barangolás a lappföldi rezervátum mesés fenyveseiben, tűzrakás, majd melegedés és sütögetés a turistaút mellett található egyik menedékházban vagy „kota”-ban
 • Tornio-folyó völgye – a lomha lappföldi folyó szép és fagyos kanyarulatai közül nézhetünk meg néhányat
 • Ranua Zoo, a beszánkózható állatkert – a sarkkörön túli tájak, a tajga és a tundra élővilágát bemutató, dimbes-dombos vadaspark – a legnagyobb Észak-Európában! – útvonalait legkönnyebben egy műanyag bobba csücsülve járhatjuk be…
 • Aurora borealis (hol “élőben” a fejed felett, hol “csak” vetítéseken) – állsz/fekszel a hóban, s ámulsz a sarkkör feletti égbolt csodafényein (a vadonban lévő házikóink környékén az éjszaka garantáltan fényszennyezésektől mentes!)

1. nap

KIUTAZÁS – Lulea – Kukkolaforsen

TALÁLKOZÁS: Lulea-reptér (az Észak-Svédországba együtt repülő csoporttagok, a túravezető és a kisbusz 17 óra környékén a Botteni-öböl mellett fekvő repülőterén “áll össze”, a túra innen indul…) utazás kisbusszal a svéd-finn határvidékre, a Tornio-folyóhoz – üstfürdőzés Kukkolaforsen-ben (kora este egy folyóparti farmra érkezünk, melyet – az itteni halban bővelkedő zúgók miatt – nyaranta halászok “lepnek el”; kedvező légköri viszonyok esetén a házunk elől – vagy a teraszon lévő üstfürdőben csücsülve – figyelhetjük az aurora borealis-t; első esténket fakutyázás, hóember-építés, szaunázás és “hóban fürdőzés” teszi  emlékezetessé…) – szállás 1 éjre Kukkolaforsen-ben, összkomfortos apartmanban

2. nap

Torniojoki (zúgók) – Kukkola (templomos falu, halászati kiállítás, fűrészmalom) – Övertornea – Husky-farm (kutyaszán-túra) – Lemmenjoki Nemzeti Park (északi fény-megfigyelés)

Torniojoki vízesései (a párás reggel fényeitől megvilágítva a folyópartról csodáljuk a szépséges – és telente jégcsodákban megfagyó – zúgókat) –  Kukkola (a határfolyó mindkét partján többszáz éve létesült ún. templomos falu található – mi a svéd oldalit nézzük meg…)  –  Halászati Kiállítás és Vízimalom-látogatás (a Kukkola-zúgók a nyári halászat és a víz energiájának kihasználása – pld. fűrészmalmok – miatt is nagyon jelentős helynek számítottak a múltban – helyi vezetőnk segítségével bepillanthatunk a régi épületek skanzenszerű világába…) – utazás a Torniojoki mentén (Lappföld határfolyója, a svédek és a finnek egyaránt egyaránt mély tiszteletet éreznek iránta…) – bevásárlás Övertornea-ban (a határ menti településen találjuk Svédország egyik legrégebbi és egyik legszebb fatemplomát is – a XVII. sz.-ból) – Északi-sarkkör, Juoksenki (a híres szélességi körnél közös fotót készíthetünk) – Husky-farm, kutyaszán-túra (a kb. 2 órás tartózkodásunk alatt az alábbiak FAKT. programok közül választva tölthetjük el az időt az erdőben található farmon: kutyaszánozás (2 km-es körtúra) vagy saját kutyaszán vezetése (5 km-es túra a vadonban); s ami mindehhez még hozzájön: ismerkedés a kedves jószágokkal, kölyökkutya-simogatás, dédelgetés) –  Lemmenjoki Nemzeti Park (a park határán lévő, apró település erdejeiben rénszarvasok bóklásznak; itteni szállásunk is a vadonban lesz, egy hangulatos ravintolától 10 perc sétára…) – Taatsijarvi (kedvező időjárás esetén 30 perces, fejlámpás kirándulás vár ránk; északi fény-megfigyelésre indulunk egy befagyott tóhoz, hótalpakon) – szállás 3 éjre a Lemmenjoki Nemzeti Park közelében, összkomfortos erdei faházban

3. nap

Lemmenjoki Nemzeti Park, motorosszán-túra – Pallastunturi N. P. (hótalpazás) – Harriniva (fakutyázás, bobozás) – Muonio – Levi

Motorosszán-túra a Lemmenjoki Nemzeti Park-ban (FAKT. program!!!; korai reggelit követően kb. 3 órás túrára indulhatunk, melynek során minden felnőtt vezethet motoros szánt – 2 fő/szán elosztásban vehetnek részt -, a gyerekeket pedig egy nagy faszán viszi; a túra során menedékházas melegedés-pihenő is lesz) – Pallastunturi Nemzeti Park (a remek látogató-központ kiállítását és egy lenyűgöző felvételekkel teli videó megtekintését követően felcsatoljuk a hótalpakat, s azokon a park kellemes sétaútjain barangolhatunk rózsaszínű égbolt alatt, lenyűgöző fenyves mélyén) – Harriniva (a folyóparti szabadidő-központnál megnézhetjük a a „frissen faragott” jégszobrokat, láthatunk egy ilyentájt még csak épülőben lévő, kisebb jéghotel-t, no meg fakutyázhatunk, bobozhatunk…) – Muonio, Kiela (a tartományi múzeumban érdekes kis kiállítás, Lappföld egyik legigényesebb ajándék-kollekciója és egy thai étterem – sicc! – is található) – Levi, a híres télisport-központ (sötétedést követően keressük fel; kivilágított pályái többféle programot kínálnak – mi a szánkózást fogjuk választani…) – vacsorázási lehetőség és szállás a már megszokott helyen

4. nap

Rénszarvasfarm – Inari-tó és környéke (hótalpazás, jég-séta, sütögetés) – SIIDA, a sámik múzeuma

Utazás Inari-ba – rénszarvasfarm-látogatás (FAKT.!!!!; a családi farmon bepillantást nyerhetünk a sámik mindennapjaiba, kézből etethetjük a rénszarvasokat, kipróbálhatjuk a lasszóvetést,  a lavvu-ban (lapp sátorban) sámándobbal kísért énekverseket hallgathatunk és – ha úgy tetszik – felülhetünk egy rénszarvas-fogatra is!)  – Inari tó és környéke (a tóban több, mint 3000 sziget található – a tóparti erdő hótalpas barangolásra csábít, míg a tó hízott jegén – dec. elején már 20-45 cm vastag szokott lenni – nyugodtan sétálhatunk, csúszkálhatunk, az egyik öblében pedig tűzrakóhely vár, ahol teát főzünk és szafaládét sütünk majd) – SIIDA (a múzeumban megismerhetjük a sarkkörön túli tájak állat-, és növényvilágát, újabb szemszögből láthatunk bele a sámik életébe, a rénszarvastartás szépségeibe és nehézségeibe, a vetítőteremben pedig megnézhetünk egy kisfilmet a sarki-fény jelenségéről) – szállásunk újra a már ismert faházban lesz

5. nap

Rovaniemi – Télapó-falu – Északi-sarkkör – Ranua (vadaspark) – Syöte Nemzeti Park

KORAI INDULÁS! utazás Rovaniemi-be –  Rovaniemi (rövid séta Lappföld legnagyobb településének belvárosában, a 6 hónapon keresztül hóval borított utcákon) – Északi Sarkkör (újabb “találkozás” a híres szélességi körrel, fotózás) – Télapó-falu(személyes találkozó, beszélgetési lehetőség, közös fotó a Télapóval, aki számtalan nyelvet ismer :-)) – a Télapó Postahivatala (karácsonyi üdvözleteinket innen küldhetjük el szeretteinknek) – Ranua Zoo (barna- és jegesmedvék, jávorszarvasok, rozsomákok, hóbaglyok, siketfajdok, farkasok, pézsmatulkok, sarki rókák, sarki nyulak és sok más vadállat közelről figyelhető itt meg; a körút során – mely akár az ingyenesen kölcsön vehető bobok egyikén is megtehető – kereshetjük fel a szép erdős-dombos terepen létesített, a tájba jól illeszkedő élőhelyeiket…) – utazás a Syöte hegyvonulatai felé – szállásunk 2 éjre a Syöte Nemzeti Park egyik tava közelében, erdei faházban lesz

6. nap

Syöte Nemzeti Park

Syöte Visitor Center (a természettudományos kiállítás megtekintése mellett, több remek, a Syöte évszakonkénti varázsát bemutató rövidfilm közül is választhatunk) – Syöte Nemzeti Park (kedvező időjárás esetén általában december elején már hókabátjuk súlya alatt karjaikat földig eresztő fenyőfák végeláthatatlan „hadserege” őrzi e lágyan hullámzó tájat, mely látogatójának a tél minden szépségét hipp-hopp elregéli; jég alatt meg-megzizzenő patakokon át indulunk 7 km-es kirándulásra, hótalpas túrára;  a túraútvonalak jól jelzettek, nyomvonalukon menedékházak és ún. lavvu-k (sámi tűzrakó-helyek) kínálnak lehetőséget a felmelegedésre, a piknikelésre a vadon vándorainak…) – búcsú Lappföldtől az Iso-Syöte tetején (alkony idején innen a legfantasztikusabb a panoráma a végtelen lappföldi tajgára) – szállás a már megismert rönkházban

7. nap

Syöte Nemzeti Park – Oulu – HAZAUTAZÁS

Reggel és délelőtt SZABAD PROGRAM a szállásunk körüli erdőben (szűz havas programok közül – szánkózás, sífutás, hótalpazás, hóember-építés, stb. – választva búcsúzunk az elragadó téli tájtól, a Syöte fenyveseitől…) –  utazás Oulu-ba – a túra Oulu repülőterén 14 óra 30 perc tájékán véget ér – HAZAUTAZÁS

Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!

A jövőben érdekel!Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp