A Télapó nyomában Finn-Lappföldön családosoknak

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
családi túra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
*

STÁTUSZ:
korábbi túra

Kedves Túratársam!

Meddig hisznek vajon a gyerekek a Mikulásban? Mit válaszoljunk akkor, ha a gyermekünk felteszi nekünk a kérdést „Apa, létezik a Mikulás?” Megmondjuk-e neki, hogy mi is az igazság? Mi mondjuk meg, vagy hagyjuk, hogy rájöjjön magától? Becsapom-e őt, ha azt mondom, hogy igen, létezik? – rengeteg szülő teszi fel magának ezeket a kérdéseket.

Hinni jó!

Miért vennénk el azt a csodát tőlük, amit ilyenkor átélnek? Az az ünnepvárási izgalom, az a gyermeki öröm az arcukon, amikor a szívüket-lelküket kiteszik, hogy a kis csizmájuk tényleg csillogjon – villogjon…! Mennyivel szívet melengetőbb érzés, mint az a kiábrándító tény, hogy a Mikulás ajándékért csak bemegyünk a boltba, és leemeljük a polcról.

Szakemberek szerint a Mikulásban való hit jót tesz a gyerekek morális fejlődésének. Semmi sem fejleszti jobban a képzeletvilágukat, fantáziájukat, mint a mesék. Arról nem is beszélve, hogy a Mikulásban való hit segít a jó és a rossz közötti különbségtételben is.

Ez a hitről szól. Arról, hogy igen is vannak csodák az életben. A gyermek lelkének pedig szüksége van a csodára, és szüksége van a hitre.

Persze, néha nem könnyű kezelni azt a helyzetet, mikor manapság a gyermekünk egy héten belül négyszer is találkozhat a Mikulással: apa munkahelyén, az oviban, a nagyinál és a plázában. Ez nagyban megingathatja szegény csöppségünk hitét, mikor azt tapasztalja, hogy az egyik Mikulás sovány, a másik magas és pocakos, vagy ennek a Mikulásnak a hangja nagyon hasonlít a nagypapáéra…

Ne is várjuk, hogy a kereskedelem töltse meg ezt az ünnepet tartalommal, izgalommal, mert ez a mi feladatunk!

Mutassuk meg Mi, hogy a Mikulás igenis létezik!

Vidám, pocakos és jóságos! A csoda létezik!

Az Északi-sarkkörön túl, a Finn-Lappföldön él az igazi Mikulás, akit finnül úgy hívnak, hogy Joulupukki. Szánját rénszarvas húzza, aki nem más, mint Rudolf. Tarts velünk családoddal, s legyél részese ennek a felejthetetlen, megismételhetetlen élménynek Te is a Télapó-túránk alkalmával!

Ezen a túrán átélheti gyermeked a csodát, és találkozhat az IGAZI Mikulással! Sőt, személyesen is beszélhet vele – hiszen az igazi Mikulás minden nyelven tud. Beleshettek együtt a Mikulás postahivatalába, gyönyörködhettek a tiszta, csillogó, fehér havas lappföldi tájban, ahol egy másik mesebeli csoda tárul elénk (azaz fölénk) – mégpedig a varázslatos északi-fény.

Ez az út egy csodálatos, mesebeli kalandozást jelent az egész családnak. Hótalpas túra, szánkózás, igazi finn szaunázás, rénszarvas-etetés, motoros-szán túra programok színesítik az egy hetet.

Meglátod, ez az út minden korábbi „nyaralást” a második, harmadik negyedik helyre sorol majd, mert az az élmény, amit a Télapó túrán éltek át; és az a boldogság, melyet a gyermeked arcán (és talán a sajátodon) is látni fogsz, semmihez sem fogható!

Gyere és add meg gyermekednek ezt a csodát, és szálljatok fel velünk együtt az álmok „vonatára”!

Túravezető

Kazal Ervin

Középiskolai osztályfőnökként diákjaimat vezetgetve szereztem első túratapasztalataimat, majd azok gyarapodásával egyre nőtt bennem az igény, hogy az „általam felfedezett” (mert minden utazásomat felfedezésként is megélem) csodálatos tájait Magyarországnak illetve Földünknek, a természeti környezetükkel ősidők óta megbonthatatlan harmóniában élő népek kultúráját – korosztálytól függetlenül – másokkal is megismertessem... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Finnország
UTAZÁS MÓDJA: repülőgép + kisbusz
CSOPORT LÉTSZÁM: 5-8 fő
SZÁLLÁS: 6 éj konyhás, zuhanyzós, barátságos faházakban (1 vagy 2 hálószoba + galéria)
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: *

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A részvételi díj tartalmazza a felsorolt szállások árát, a kisbusz bérleti díját és a vele történő utazásnak minden felmerülő költségét, a szervezést valamint a magyar nyelvű túravezető költségeit.
 • A részvételi díj nem tartalmazza a repülőjegyet, az ellátást, az útlemondási- és BBP-biztosítást, a hótalp-bérlést, a fakultatív programok árát és a kisbuszba életkortól függően szükséges gyerekülés/ülésmagasító bérleti díját.
 • Az általunk javasolt repülési útvonalra (Bp. – Stockholm – Lulea ill. Oulu – Helsinki – Bp.) a repülőjegy illetékekkel együtt jelenleg kb. 70e Ft-ba kerül. (Az ár napról-napra változhat!!!)
 • Ellátás: a 3 éjszakás szálláson rendelhető félpanzió (kb. 30-35 €/fő/nap), de amúgy az önellátásra rendezkedünk be (bevásárlásra kétnaponta, meleg étel vásárlására naponta lesz lehetőség!)

Belépők, FAKT. programok várható költsége (ezek még 2018/2019 téli árak, min. 5 résztvevő esetére, tájékoztató jelleggel):

 • Rövid kutyaszán-túra, hajtóval (2 km) + látogatás a kennelben 50
 • Saját kutyaszán vezetése (5 km) + látogatás a kennelben 90 €
 • Ranua Vadaspark 18 €
 • Motorosszán-túra (20-25 km) a vadonban 75
 • Sámi tradíciók, találkozás a rénekkel, a lasszóvetés tanulása, sámánénekek, rénszarvas-szánozás (látogatás egy rénszarvastartó családnál) 65 €
 • SIIDA, Sámi Múzeum 10 €
 • Hótalp-bérlés itthon 7.700.- Ft/7 nap
Hasznos megjegyzések
Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén fenntartjuk a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

„TOP10”

 • Husky-farm – kaland a hópaplanos erdőkben a barátságos szánhúzó kutyák által repített szánokon, ismerkedés a kennel-lel, ahol számos kis bolyhos csöppség simogatására, kényeztetésére is mód nyílik
 • Harriniva, a téli hancúrozások terepe – a jégből épített kerítések, a jégszobrok és a jégből készülő “hotel”, no meg a csúszda (bobozás!) és a fakutyák miatt kár lenni kihagyni e folyóparti farmot…
 • SIIDA, a Sámi Múzeum – a természet és az északi lét titkait, a nomád rénszarvastartás fortélyait érthetjük meg a sarkkör vidékén és azon túl élő népek világhírű múzeumában
 • Télapó-falu, Rovaniemi – az egyetlen hely a világon, ahol minden Joulupukki körül forog…
 • Lemmenjoki Nemzeti Park, motorosszán-túra – suhanás az igazi tajgán: tavak hátán, végtelennek tetsző tűlevelű erdőkben, hóbuckás hegyoldalakban, fagyos mezőkön; pihenő (forró tea, kávé) egy „kotában” (sámi házikóban), barátságos tűz mellett
 • Rénszarvasfarm – sámi tradíciók, sámi énekek, a sámánvilág „érintése” egy rénszarvas-farmon, a rénszarvasszán kipróbálása
 • Syöte Nemzeti Park – könnyed barangolás a lappföldi rezervátum mesés fenyveseiben, tűzrakás, majd melegedés és sütögetés a turistaút mellett található egyik menedékházban vagy „kota”-ban
 • Tornio-folyó völgye – a lomha lappföldi folyó szép és fagyos kanyarulatai közül nézhetünk meg néhányat
 • Ranua Zoo, a beszánkózható állatkert – a sarkkörön túli tájak, a tajga és a tundra élővilágát bemutató, dimbes-dombos vadaspark – a legnagyobb Észak-Európában! – útvonalait legkönnyebben egy műanyag bobba csücsülve járhatjuk be…
 • Aurora borealis (hol “élőben” a fejed felett, hol “csak” vetítéseken) – állsz/fekszel a hóban, s ámulsz a sarkkör feletti égbolt csodafényein (a vadonban lévő házikóink környékén az éjszaka garantáltan fényszennyezésektől mentes!)

1. nap

KIUTAZÁS – Lulea – Kukkolaforsen

TALÁLKOZÁS: Lulea-reptér (az Észak-Svédországba együtt repülő csoporttagok, a túravezető és a kisbusz 17 óra környékén a Botteni-öböl mellett fekvő repülőterén “áll össze”, a túra innen indul…) utazás kisbusszal a svéd-finn határvidékre, a Tornio-folyóhoz – üstfürdőzés Kukkolaforsen-ben (kora este egy folyóparti farmra érkezünk, melyet – az itteni halban bővelkedő zúgók miatt – nyaranta halászok “lepnek el”; kedvező légköri viszonyok esetén a házunk elől – vagy a teraszon lévő üstfürdőben csücsülve – figyelhetjük az aurora borealis-t; első esténket fakutyázás, hóember-építés, szaunázás és “hóban fürdőzés” teszi  emlékezetessé…) – szállás 1 éjre Kukkolaforsen-ben, összkomfortos apartmanban

2. nap

Torniojoki (zúgók) – Kukkola (templomos falu, halászati kiállítás, fűrészmalom) – Övertornea – Husky-farm (kutyaszán-túra) – Lemmenjoki Nemzeti Park (északi fény-megfigyelés)

Torniojoki vízesései (a párás reggel fényeitől megvilágítva a folyópartról csodáljuk a szépséges – és telente jégcsodákban megfagyó – zúgókat) –  Kukkola (a határfolyó mindkét partján többszáz éve létesült ún. templomos falu található – mi a svéd oldalit nézzük meg…)  –  Halászati Kiállítás és Vízimalom-látogatás (a Kukkola-zúgók a nyári halászat és a víz energiájának kihasználása – pld. fűrészmalmok – miatt is nagyon jelentős helynek számítottak a múltban – helyi vezetőnk segítségével bepillanthatunk a régi épületek skanzenszerű világába…) – utazás a Torniojoki mentén (Lappföld határfolyója, a svédek és a finnek egyaránt egyaránt mély tiszteletet éreznek iránta…) – bevásárlás Övertornea-ban (a határ menti településen találjuk Svédország egyik legrégebbi és egyik legszebb fatemplomát is – a XVII. sz.-ból) – Északi-sarkkör, Juoksenki (a híres szélességi körnél közös fotót készíthetünk) – Husky-farm, kutyaszán-túra (a kb. 2 órás tartózkodásunk alatt az alábbiak FAKT. programok közül választva tölthetjük el az időt az erdőben található farmon: kutyaszánozás (2 km-es körtúra) vagy saját kutyaszán vezetése (5 km-es túra a vadonban); s ami mindehhez még hozzájön: ismerkedés a kedves jószágokkal, kölyökkutya-simogatás, dédelgetés) –  Lemmenjoki Nemzeti Park (a park határán lévő, apró település erdejeiben rénszarvasok bóklásznak; itteni szállásunk is a vadonban lesz, egy hangulatos ravintolától 10 perc sétára…) – Taatsijarvi (kedvező időjárás esetén 30 perces, fejlámpás kirándulás vár ránk; északi fény-megfigyelésre indulunk egy befagyott tóhoz, hótalpakon) – szállás 3 éjre a Lemmenjoki Nemzeti Park közelében, összkomfortos erdei faházban

3. nap

Lemmenjoki Nemzeti Park, motorosszán-túra – Pallastunturi N. P. (hótalpazás) – Harriniva (fakutyázás, bobozás) – Muonio – Levi

Motorosszán-túra a Lemmenjoki Nemzeti Park-ban (FAKT. program!!!; korai reggelit követően kb. 3 órás túrára indulhatunk, melynek során minden felnőtt vezethet motoros szánt – 2 fő/szán elosztásban vehetnek részt -, a gyerekeket pedig egy nagy faszán viszi; a túra során menedékházas melegedés-pihenő is lesz) – Pallastunturi Nemzeti Park (a remek látogató-központ kiállítását és egy lenyűgöző felvételekkel teli videó megtekintését követően felcsatoljuk a hótalpakat, s azokon a park kellemes sétaútjain barangolhatunk rózsaszínű égbolt alatt, lenyűgöző fenyves mélyén) – Harriniva (a folyóparti szabadidő-központnál megnézhetjük a a „frissen faragott” jégszobrokat, láthatunk egy ilyentájt még csak épülőben lévő, kisebb jéghotel-t, no meg fakutyázhatunk, bobozhatunk…) – Muonio, Kiela (a tartományi múzeumban érdekes kis kiállítás, Lappföld egyik legigényesebb ajándék-kollekciója és egy thai étterem – sicc! – is található) – Levi, a híres télisport-központ (sötétedést követően keressük fel; kivilágított pályái többféle programot kínálnak – mi a szánkózást fogjuk választani…) – vacsorázási lehetőség és szállás a már megszokott helyen

4. nap

Rénszarvasfarm – Inari-tó és környéke (hótalpazás, jég-séta, sütögetés) – SIIDA, a sámik múzeuma

Utazás Inari-ba – rénszarvasfarm-látogatás (FAKT.!!!!; a családi farmon bepillantást nyerhetünk a sámik mindennapjaiba, kézből etethetjük a rénszarvasokat, kipróbálhatjuk a lasszóvetést,  a lavvu-ban (lapp sátorban) sámándobbal kísért énekverseket hallgathatunk és – ha úgy tetszik – felülhetünk egy rénszarvas-fogatra is!)  – Inari tó és környéke (a tóban több, mint 3000 sziget található – a tóparti erdő hótalpas barangolásra csábít, míg a tó hízott jegén – dec. elején már 20-45 cm vastag szokott lenni – nyugodtan sétálhatunk, csúszkálhatunk, az egyik öblében pedig tűzrakóhely vár, ahol teát főzünk és szafaládét sütünk majd) – SIIDA (a múzeumban megismerhetjük a sarkkörön túli tájak állat-, és növényvilágát, újabb szemszögből láthatunk bele a sámik életébe, a rénszarvastartás szépségeibe és nehézségeibe, a vetítőteremben pedig megnézhetünk egy kisfilmet a sarki-fény jelenségéről) – szállásunk újra a már ismert faházban lesz

5. nap

Rovaniemi – Télapó-falu – Északi-sarkkör – Ranua (vadaspark) – Syöte Nemzeti Park

KORAI INDULÁS! utazás Rovaniemi-be –  Rovaniemi (rövid séta Lappföld legnagyobb településének belvárosában, a 6 hónapon keresztül hóval borított utcákon) – Északi Sarkkör (újabb “találkozás” a híres szélességi körrel, fotózás) – Télapó-falu(személyes találkozó, beszélgetési lehetőség, közös fotó a Télapóval, aki számtalan nyelvet ismer :-)) – a Télapó Postahivatala (karácsonyi üdvözleteinket innen küldhetjük el szeretteinknek) – Ranua Zoo (barna- és jegesmedvék, jávorszarvasok, rozsomákok, hóbaglyok, siketfajdok, farkasok, pézsmatulkok, sarki rókák, sarki nyulak és sok más vadállat közelről figyelhető itt meg; a körút során – mely akár az ingyenesen kölcsön vehető bobok egyikén is megtehető – kereshetjük fel a szép erdős-dombos terepen létesített, a tájba jól illeszkedő élőhelyeiket…) – utazás a Syöte hegyvonulatai felé – szállásunk 2 éjre a Syöte Nemzeti Park egyik tava közelében, erdei faházban lesz

6. nap

Syöte Nemzeti Park

Syöte Visitor Center (a természettudományos kiállítás megtekintése mellett, több remek, a Syöte évszakonkénti varázsát bemutató rövidfilm közül is választhatunk) – Syöte Nemzeti Park (kedvező időjárás esetén általában december elején már hókabátjuk súlya alatt karjaikat földig eresztő fenyőfák végeláthatatlan „hadserege” őrzi e lágyan hullámzó tájat, mely látogatójának a tél minden szépségét hipp-hopp elregéli; jég alatt meg-megzizzenő patakokon át indulunk 7 km-es kirándulásra, hótalpas túrára;  a túraútvonalak jól jelzettek, nyomvonalukon menedékházak és ún. lavvu-k (sámi tűzrakó-helyek) kínálnak lehetőséget a felmelegedésre, a piknikelésre a vadon vándorainak…) – búcsú Lappföldtől az Iso-Syöte tetején (alkony idején innen a legfantasztikusabb a panoráma a végtelen lappföldi tajgára) – szállás a már megismert rönkházban

7. nap

Syöte Nemzeti Park – Oulu – HAZAUTAZÁS

Reggel és délelőtt SZABAD PROGRAM a szállásunk körüli erdőben (szűz havas programok közül – szánkózás, sífutás, hótalpazás, hóember-építés, stb. – választva búcsúzunk az elragadó téli tájtól, a Syöte fenyveseitől…) –  utazás Oulu-ba – a túra Oulu repülőterén 14 óra 30 perc tájékán véget ér – HAZAUTAZÁS

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp