Az Északi Fény Földje

Lyngen-Alpok – Senja szigete – Tromsö – Kilpis-tó

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
külföldi gyalogtúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
***

STÁTUSZ:
korábbi túra

Maradt még 4 nap szabadságod erre az évre és nem tudod, hogy mit kezdjél vele?

Mi lenne, ha megajándékoznád magad egy életre szóló ÉLMÉNNYEL, mondjuk az Északi-sarkkörön túli fjordvidék felett tekergőző sarki fény varázslatával?

Az Atlanti-óceán észak-keleti partvidéke, a Norvég-tenger szigetvilága már ősszel is kiváló északi fény megfigyelési lehetőségekkel kecsegtet. A Golf- áramlatnak köszönhetően arrafelé a hideg sem lehet akadály – az otthoni “téli túrázós” ruházatod tökéletesen megfelel majd ezen utazásodon!

A túránk „bázisának” tekinthető szállásunkat sok éve már, hogy minden télen felkeressük, mert OTT a legalkalmasabb a természeti környezet az Aurora-varázslatait megélni! Egy fjordparti telken álló összkomfortos házról van szó, melynek kertjében (de még a konyhájának ablakából is!)  sok-sok északi fény fotót készítettünk már! Csend és nyugalom van, ellenben fényszennyezés alig… A házikó fenséges havas ormok, az 1500-1800 méteres Lyngen-Alpok csipkés gerincei alatt lapul – a fekvésével tehát minden rendben van 🙂  -, 60 km-re van tőle Tromsö, melyet gyakran a “Sarkvidék kapujának” is neveznek… Az észak-norvégiai kisváros környéke nemcsak évszázadok óta az Északi Sarkvidékre tartó expedíciók egyik kiindulópontja, hanem egyúttal Európában ez a terep a legalkalmasabb az északi fény-megfigyelésére…. Szeptember elejétől április elejéig Tromsö vidékén a legnagyobb az esély az Aurora Borealis csodás égi táncában gyönyörködni… Szabad szemmel és akár órák hosszat…

GYERE velünk 7 napos kalandtúránkra, aminek “alapját” a nem ritkán már este 7-8 óra körül feltűnő sarki fény színeinek, állandóan változó formáinak, sőt olykor különleges hanghatásainak megtapasztalása jelenti! A csillagtúra-jellege miatt ez az utazás akár minden este (!) lehetőséget nyújt e villódzó, nyughatatlan égi jelenségen ámuldozni! No meg persze megörökíteni… Fényképezőgéppel vagy akár egy jó kamerájú okostelefonnal

A hosszú éjjeleink „programját” ugyan az égi fények írják majd meg, ám a nappalokét mi! Napközben remek gyalogtúrák várnak ránk! A napkorongot elég keveset fogjuk látni – csak 8 óra és 14:45 között jön majd fel, s a horizonthoz képest nem túl magasra jut, ám CSODÁKAT fog festeni a tájakra e rövid – és lapos – égi útja alatt is. A világos órákban döbbenetesen szép pasztell színekbe öltözik majd az égbolt! A hófoltos vagy frissen „porcukrozott” magaslatok, a fenséges, mozdulatlan tengerágak (jégmentesek egész évben), az itt-ott már hártyásan befagyott tavak, de még a vízparti csónakházak is rózsaszín, bíbor, halványlilás vagy barackszínű fátylat “kapnak”… E lélekemelő időszakokban mi rendre terepen leszünk: lélegzetet elállító kilátópontokra, bámulatos tengerparti sziklaformációk közé vezetnek ösvényeink vagy „pusztán” – például egy-egy bájos patakvölgyet követve – bekanyarognak velünk egy madárdalos fenyvesbe vagy nyírerdőbe

Ha a bakancslistádon neked is szerepel, hogy “egyszer majd szeretném látni a sarki fényt”, akkor miért ne épp most? Hisz mennyivel jobb lenne feltöltődve, kisimult arccal nekivágni a „sűrűnek” ígérkező karácsonyi készülődésnek, az évzárásnak!

Azt mondod, nincs időd? Ugyan… Ha igazán fontos vagy magadnak, akkor biztos megtalálod a módját, hogy egy kicsit kikapcsolj!

Túravezető

Kazal Ervin

Középiskolai osztályfőnökként diákjaimat vezetgetve szereztem első túratapasztalataimat, majd azok gyarapodásával egyre nőtt bennem az igény, hogy az „általam felfedezett” (mert minden utazásomat felfedezésként is megélem) csodálatos tájait Magyarországnak illetve Földünknek, a természeti környezetükkel ősidők óta megbonthatatlan harmóniában élő népek kultúráját – korosztálytól függetlenül – másokkal is megismertessem... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Norvégia
UTAZÁS MÓDJA: kisbusz, repülőgép
CSOPORT LÉTSZÁM: 7 fő
SZÁLLÁS: 6 éj egy fjordparti, 5 szobás, 80 m2-es házban
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ***

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A túra október 30-án 23 órakor a Bardufoss-repülőtér elől indul, és ugyanott ér véget november 5-én hajnali 05:00 órakor!
 • A javasolt repülési útvonal okt. 30-ára: Bp.- Osló – Bardufoss, míg nov. 5-ére: Bardufoss – Osló – Bp.
 • Amint a csoport létszáma eléri a 7 főt, az akkor legjobbnak tűnő repjegy-ajánlathoz tartozó linket elküldjük utasainknak. A repjegyeket ezt követően mindenkinek magának kell intézni!
 • A fenti útvonalakra a repülőjegyek és illetékek várható ára 1-1 db feladandó csomaggal együtt összesen kb. 90-110 e Ft.
 • Javasolt költőpénz: 1000 NOK (1 NOK = kb. 35 Ft.)
 • A túrán az önellátáshoz kétnaponta bevásárlási lehetőséget biztosítunk nagyobb szupermarketekben.
 • Bár kicsi rá az esély október végén, de előfordulhat – a hóréteg vastagságától függően -, hogy szükség lesz a magunkkal vitt hótalpaink felcsatolására! A hótalpazás nem igényel semmilyen előképzettséget, speciális technikai tudást. Bárki könnyen elsajátíthatja annak minden “csínját-bínját” pár perc alatt! Arról, hogy viszünk-e magunkkal hótalpat, csak az indulást megelőző napokban döntünk! Hótalp-bérlés kapcsán kérd munkatársunk segítségét a jelentkezéskor!
Hasznos megjegyzések
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen
 • A részvételi díj tartalmazza a kisbusz bérlésének és a vele történő utazásnak minden költségét, a kompjegyeket, a szállás igénybe vételének díját, valamint a program-összeállítás, a szervezés és a túravezetés minden költségét!
 • Nem tartalmazza a részvételi díj a repülőjegyet, a sztornó- illetve utasbiztosítást, az ellátást (önellátás), valamint a csoporttalálkozón egyeztetendő fakultatív programokhoz a belépőjegyeket.
 • Jelentkezéskor 100.000.- Ft. előleg átutalását fogjuk kérni! (A jelentkezés automatikus visszaigazolását követően egy külön emailben fogunk megadni ehhez minden szükséges adatot!) A fennmaradó részt (a hátralékot) – hacsak emailben másként nem kérjük – az indulás előtti 30. napig kell átutalni a Cinto számlájára.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS – Bardufoss-repülőtér – Ullsfjord (északi fény-lesben)

Bardufoss reptere (a kisbusz átvételét követően találkozás a túravezetővel a reptér aulájában; a csomagok kisbuszban történt elhelyezése után a túra a reptér elől indul várhatóan 23 órakor) – utazás a Lyngen-Alpokba – Ullsfjord (szállásunk 6 éjszakára nagy hegyek között, fjord mellett, egy privát használatra bérelt, kétszintes házban lesz…) – az első találkozás az északi fénnyel (már a szállás felé tartva kémleljük az égboltot, majd a szobáink elfoglalását követően felállítjuk a “sarki fény-őrséget”, hogy rajtunk ne múljék… :-))

2. nap

Sandelva (madárvilág) – Ullsfjord (komp) – Lenangensöyra (túra, világítótorony, pala-szobrok) – Barheia-kilátópont (túra)

KORAI INDULÁS! Sandelva, Ullsfjord  (a homokpadokon madárvilág, no meg bevésődő fjord-panoráma vár a Storelva torkolatánál..) – kompátkelés az Ullsfjordon (15 perc) – Sör-Lenangen (a Lyngen-Alpok északi nyúlványaitól “vigyázva”, jégcsapos sziklafalak alatt, a tengerpart befagyott sziklamedencéi mentén gyalogolunk el egy félsziget elhagyatott végébe, ahol több méter magas “fura” alakok, alakzatok fogadnak: ősi pala-formák, melyek között kiutat találva végül egy kedves kis világítótoronynál pihenhetünk meg – amolyan “világ végére érkeztünk”-fílingben…; T1**, 3 km) – Barheia, 335 m (az Ullsfjord és az erdőkkel körbe vett, szép tó, a Jaegervatnet feletti magaslatra vezet tengerszintről induló túránk; T2 ***, 7 km) – újabb kompátkelést követően visszaautózás a szállásunkra –  este ismét az Aurora Borealis órái jönnek (a ház ablakából, a ház elől illetve a 100 méterre lévő fjord partjáról figyelhetjük – kedvező időjárás, tiszta égbolt esetén – a csodás jelenséget…)

3. nap

Finn-Lappföld – Kilpis-tó, Malla-rezervátum (túra) – Kilpisjarvi – Saanatunturi (túra)

KORAI INDULÁS! utazás Finn-Lappföldre, Kilpisjarvi-be (a Skandináv-hg. főgerincén lévő turistaközpont épp a norvég-finn határon található – a finn oldalon…) – Kilpis-tó, Malla-rezervátum, Pikku-Malla, 738m (tó mellől indul, patak mentén, nyírerdőben halad oda-vissza kb. 7 km-es túránk; a kopár, kietlen hegyi tundrán úti célunk  a Kilpis-tóra remek rálátást adó, 738 m-es hegytető; T3***, +210m) – Kilpisjarvi település (nézelődés, ebédelési lehetőség) – Saanatunturi (3 km-es körtúra alkonyi fényekben a sámik szent hegyének oldalában; előbb erdőben, majd ismét a tundrán gyalogolunk a gerincig, s megint csak pompás panoráma lesz a “jutalmunk”; T4**, +100m) – Kilpisjarvi (vacsorázási lehetőség  egy finn étteremben) – visszaautózás a szállásra – Ullsfjord (az északi fény varázslatát természetesen ezen az éjjel is sem hagyhatjuk ki)

4. nap

Atlanti-óceán partvidéke, Hillesöya (túra) – Tromsö (nézelődés) – Lyngen-Alpok (északi fény-leső túra)

Autózás az Atlanti-óceán partvidékére – Hillesöya (délelőtt 3 km-es gyalogtúra az Atlanti-óceán pici szigetén, mely enyhe téli éghajlatát a Golf-áramlat „ölelésének” köszönheti; T5**, +200m) – Tromsö (délután 2-3 órás nézelődés Észak-Norvégia fővárosában: barangolunk a régi épületei miatt érdekes Óvárosban; megnézhetjük a Polar Múzeumnak a sarkvidék élővilágáról és a sarkkutatásról mindent eláruló tárlatait vagy a Tromsö Múzeumot, mely Észak-Norvégia lakóit, azok kultúráját és a természettel való kapcsolatukat mutatja be) – utazás a szállásraAurora-kaland a Lyngen-Alpokban (vacsora után – némi autózást követően – fejlámpáink fényében a Tverrelva völgyében indulunk útnak; a minimális fényszennyezés, a ránk boruló erdő illatai, a több ágon siető patak “duruzsolása” és a Lyngen-Alpok néma, fehér óriásainak sziluettje csak még izgalmasabb teszik a várakozást…; T6**, +100m)

5. nap

A Lyngen-Alpok szívében: Holmevassfjellet tavai (csúcs-túra) – Fugldalen (völgy-túra)

A Holmevassfjellet tavai (a parkolóból egy erdőhatár feletti fennsík pereméig, majd onnan a tavakhoz kapaszkodunk fel; a túra – némi újabb kaptatással – kiterjeszthető egy 505 méteren lévő kilátópontig – kevesebb energiával hasonló körpanorámát kapni e “felvonóktól mentes”, érintetlen hegyvidéki tájon nemigen lehet…; T7***,  4 km, +300m) – Fugldalen (az egykori moréna-dombokra települt, vénséges vén, megcsavarodott erdei fenyők között, majd a fjordba ömlő gleccserpatak mentén bandukolunk; kb. 8 km-es , oda-vissza túránkon a látványos folyóvölgyet, annak vízeséseit, óriási sziklatömböket, no meg e különleges helyet körülölelő hegyeket és azokból a völgy felső részéig lenyúló gleccsereket csodálhatjuk; T8**, 8 km, +100m) – visszatérés fjordparti szállásunkra – este tábortűz (remélhetőleg a sarki fény táncával „feldobva”… :-))

6. nap

Senja csodái

KORAI INDULÁS! autózás Senja szigetére – Senja (gyakran csak “miniatűr Norvégiaként” aposztrofálják az ország második legnagyobb szigetét, mely felszíni formáinak gazdagságát, természeti kincseit tekintve egyenrangú a Lofot-szigetekkel – csak jóval kevésbé ismert és látogatott…; Senja vonzerejét számunkra eldugottsága csak növeli: a hullámok által folyamatosan “bontott” sziklafokaira kisétálni, a szinte csak a helyi juhok által felkeresett homokos öbleiből  lesni a telente a békésebb vizű fjordokba behúzódó bálnákat, tekintetünket ide-oda járatni a recézett, egész évben hófoltos hegygerinceken – no ezek olyan élmények, amelyekért érdemes élni… meg persze néhány plusz órát autózni…) – Bergfjord (a tengerág végében hűvös novemberi reggeleken a hártyajég-formációk, amúgy apálykor és szélcsendben a reflexiók, általában pedig a fantáziát beindító homok-motívumok kötik le figyelmünket; a “felelős mindezekért” a fjord végébe tekergőzve, magát a vastag fövenyen átvágva érkező patak, mely a közeli 6-700 méteres, hófoltos hegyek olvadékvizét hozza…) – túra a Husfjellet-re (esély a Nap megpillantására az ehhez hasonló misztikus, oly kevés fénnyel megajándékozó téli nappalokon csak 10 és 13 óra között és csakis a szigetvilág nyugati részén, az óceánra néző csúcsok valamelyikén van; a tengerszint közeléből indulunk el felfelé, hogy tiszta időben a 632 m magas hegytetőn, Senja szigetének emblematikus csúcsán, ne csak a napsugarakkal, hanem utazásunk legvarázslatosabb körpanorámájával is találkozhassunk; T9***, +600m, 6,5 km) – Tungeneset sziklamedencéi (az Ersfjord partján elképesztő kőzet-hullámok és szikla-pocsolyák tucatjai várnak; a “hullám-extázis” és a “tükör-kiállítás”a fotósok körében világhírűvé tette e helyszínt, ahol maga a “Csücsök” a legnépszerűbb téma: állja a heves hullám-támadásokat, miközben a hátteret Senja legszebb csipkézett gerincei nyújtják…) – visszautazás a Lyngen-Alpokban lévő szállásunkra BÚCSÚEST, no meg északi fény-várás (amint „kezdődik” észak-norvégiai kalandunk utolsó égi színjátéka, a szállásunkhoz közeli kis félszigetre ruccanunk ki, s onnan nézzük végig…)

7. nap

Hazautazás

KORAI INDULÁS! Autózás Bardufoss repülőterére (a túra reggel 05:00 óra környékén a légikikötő aulájában ér véget).

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp