Az Északi Fény Földje

Lyngen-Alpok – Senja szigete – Tromsö – Kilpis-tó

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
külföldi gyalogtúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
***

STÁTUSZ:
korábbi túra

Maradt még 4 nap szabadságod erre az évre és nem tudod, hogy mit kezdjél vele?

Mi lenne, ha megajándékoznád magad egy életre szóló ÉLMÉNNYEL, mondjuk az Északi-sarkkörön túli fjordvidék felett tekergőző sarki fény varázslatával?

Az Atlanti-óceán észak-keleti partvidéke, a Norvég-tenger szigetvilága már ősszel is kiváló északi fény megfigyelési lehetőségekkel kecsegtet. A Golf- áramlatnak köszönhetően arrafelé a hideg sem lehet akadály – az otthoni “téli túrázós” ruházatod tökéletesen megfelel majd ezen utazásodon!

A túránk „bázisának” tekinthető szállásunkat sok éve már, hogy minden télen felkeressük, mert OTT a legalkalmasabb a természeti környezet az Aurora-varázslatait megélni! Egy fjordparti telken álló összkomfortos házról van szó, melynek kertjében (de még a konyhájának ablakából is!)  sok-sok északi fény fotót készítettünk már! Csend és nyugalom van, ellenben fényszennyezés alig… A házikó fenséges havas ormok, az 1500-1800 méteres Lyngen-Alpok csipkés gerincei alatt lapul – a fekvésével tehát minden rendben van 🙂  -, 60 km-re van tőle Tromsö, melyet gyakran a “Sarkvidék kapujának” is neveznek… Az észak-norvégiai kisváros környéke nemcsak évszázadok óta az Északi Sarkvidékre tartó expedíciók egyik kiindulópontja, hanem egyúttal Európában ez a terep a legalkalmasabb az északi fény-megfigyelésére…. Szeptember elejétől április elejéig Tromsö vidékén a legnagyobb az esély az Aurora Borealis csodás égi táncában gyönyörködni… Szabad szemmel és akár órák hosszat…

GYERE velünk 7 napos kalandtúránkra, aminek “alapját” a nem ritkán már este 7-8 óra körül feltűnő sarki fény színeinek, állandóan változó formáinak, sőt olykor különleges hanghatásainak megtapasztalása jelenti! A csillagtúra-jellege miatt ez az utazás akár minden este (!) lehetőséget nyújt e villódzó, nyughatatlan égi jelenségen ámuldozni! No meg persze megörökíteni… Fényképezőgéppel vagy akár egy jó kamerájú okostelefonnal

A hosszú éjjeleink „programját” ugyan az égi fények írják majd meg, ám a nappalokét mi! Napközben remek gyalogtúrák várnak ránk! A napkorongot elég keveset fogjuk látni – csak 8 óra és 14:45 között jön majd fel, s a horizonthoz képest nem túl magasra jut, ám CSODÁKAT fog festeni a tájakra e rövid – és lapos – égi útja alatt is. A világos órákban döbbenetesen szép pasztell színekbe öltözik majd az égbolt! A hófoltos vagy frissen „porcukrozott” magaslatok, a fenséges, mozdulatlan tengerágak (jégmentesek egész évben), az itt-ott már hártyásan befagyott tavak, de még a vízparti csónakházak is rózsaszín, bíbor, halványlilás vagy barackszínű fátylat “kapnak”… E lélekemelő időszakokban mi rendre terepen leszünk: lélegzetet elállító kilátópontokra, bámulatos tengerparti sziklaformációk közé vezetnek ösvényeink vagy „pusztán” – például egy-egy bájos patakvölgyet követve – bekanyarognak velünk egy madárdalos fenyvesbe vagy nyírerdőbe

Ha a bakancslistádon neked is szerepel, hogy “egyszer majd szeretném látni a sarki fényt”, akkor miért ne épp most? Hisz mennyivel jobb lenne feltöltődve, kisimult arccal nekivágni a „sűrűnek” ígérkező karácsonyi készülődésnek, az évzárásnak!

Azt mondod, nincs időd? Ugyan… Ha igazán fontos vagy magadnak, akkor biztos megtalálod a módját, hogy egy kicsit kikapcsolj!

Túravezető

Kazal Ervin

Egyetemi kirándulások, majd pedagógusi és baráti körben tett túrák különcnek tartott „hegy-örűltjeként” szerettem bele a túrázásba – úgy 25-30 évvel ezelőtt… tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Norvégia
UTAZÁS MÓDJA: kisbusz, repülőgép
CSOPORT LÉTSZÁM: 7 fő
SZÁLLÁS: 6 éj egy fjordparti, 5 szobás, 80 m2-es házban
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ***

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A túra október 30-án 23 órakor a Bardufoss-repülőtér elől indul, és ugyanott ér véget november 5-én hajnali 05:00 órakor!
 • A javasolt repülési útvonal okt. 30-ára: Bp.- Osló – Bardufoss, míg nov. 5-ére: Bardufoss – Osló – Bp.
 • Amint a csoport létszáma eléri a 7 főt, az akkor legjobbnak tűnő repjegy-ajánlathoz tartozó linket elküldjük utasainknak. A repjegyeket ezt követően mindenkinek magának kell intézni!
 • A fenti útvonalakra a repülőjegyek és illetékek várható ára 1-1 db feladandó csomaggal együtt összesen kb. 90-110 e Ft.
 • Javasolt költőpénz: 1000 NOK (1 NOK = kb. 35 Ft.)
 • A túrán az önellátáshoz kétnaponta bevásárlási lehetőséget biztosítunk nagyobb szupermarketekben.
 • Bár kicsi rá az esély október végén, de előfordulhat – a hóréteg vastagságától függően -, hogy szükség lesz a magunkkal vitt hótalpaink felcsatolására! A hótalpazás nem igényel semmilyen előképzettséget, speciális technikai tudást. Bárki könnyen elsajátíthatja annak minden “csínját-bínját” pár perc alatt! Arról, hogy viszünk-e magunkkal hótalpat, csak az indulást megelőző napokban döntünk! Hótalp-bérlés kapcsán kérd munkatársunk segítségét a jelentkezéskor!
Hasznos megjegyzések
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen
 • A részvételi díj tartalmazza a kisbusz bérlésének és a vele történő utazásnak minden költségét, a kompjegyeket, a szállás igénybe vételének díját, valamint a program-összeállítás, a szervezés és a túravezetés minden költségét!
 • Nem tartalmazza a részvételi díj a repülőjegyet, a sztornó- illetve utasbiztosítást, az ellátást (önellátás), valamint a csoporttalálkozón egyeztetendő fakultatív programokhoz a belépőjegyeket.
 • Jelentkezéskor 100.000.- Ft. előleg átutalását fogjuk kérni! (A jelentkezés automatikus visszaigazolását követően egy külön emailben fogunk megadni ehhez minden szükséges adatot!) A fennmaradó részt (a hátralékot) – hacsak emailben másként nem kérjük – az indulás előtti 30. napig kell átutalni a Cinto számlájára.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS – Bardufoss-repülőtér – Ullsfjord (északi fény-lesben)

Bardufoss reptere (a kisbusz átvételét követően találkozás a túravezetővel a reptér aulájában; a csomagok kisbuszban történt elhelyezése után a túra a reptér elől indul várhatóan 23 órakor) – utazás a Lyngen-Alpokba – Ullsfjord (szállásunk 6 éjszakára nagy hegyek között, fjord mellett, egy privát használatra bérelt, kétszintes házban lesz…) – az első találkozás az északi fénnyel (már a szállás felé tartva kémleljük az égboltot, majd a szobáink elfoglalását követően felállítjuk a “sarki fény-őrséget”, hogy rajtunk ne múljék… :-))

2. nap

Sandelva (madárvilág) – Ullsfjord (komp) – Lenangensöyra (túra, világítótorony, pala-szobrok) – Barheia-kilátópont (túra)

KORAI INDULÁS! Sandelva, Ullsfjord  (a homokpadokon madárvilág, no meg bevésődő fjord-panoráma vár a Storelva torkolatánál..) – kompátkelés az Ullsfjordon (15 perc) – Sör-Lenangen (a Lyngen-Alpok északi nyúlványaitól “vigyázva”, jégcsapos sziklafalak alatt, a tengerpart befagyott sziklamedencéi mentén gyalogolunk el egy félsziget elhagyatott végébe, ahol több méter magas “fura” alakok, alakzatok fogadnak: ősi pala-formák, melyek között kiutat találva végül egy kedves kis világítótoronynál pihenhetünk meg – amolyan “világ végére érkeztünk”-fílingben…; T1**, 3 km) – Barheia, 335 m (az Ullsfjord és az erdőkkel körbe vett, szép tó, a Jaegervatnet feletti magaslatra vezet tengerszintről induló túránk; T2 ***, 7 km) – újabb kompátkelést követően visszaautózás a szállásunkra –  este ismét az Aurora Borealis órái jönnek (a ház ablakából, a ház elől illetve a 100 méterre lévő fjord partjáról figyelhetjük – kedvező időjárás, tiszta égbolt esetén – a csodás jelenséget…)

3. nap

Finn-Lappföld – Kilpis-tó, Malla-rezervátum (túra) – Kilpisjarvi – Saanatunturi (túra)

KORAI INDULÁS! utazás Finn-Lappföldre, Kilpisjarvi-be (a Skandináv-hg. főgerincén lévő turistaközpont épp a norvég-finn határon található – a finn oldalon…) – Kilpis-tó, Malla-rezervátum, Pikku-Malla, 738m (tó mellől indul, patak mentén, nyírerdőben halad oda-vissza kb. 7 km-es túránk; a kopár, kietlen hegyi tundrán úti célunk  a Kilpis-tóra remek rálátást adó, 738 m-es hegytető; T3***, +210m) – Kilpisjarvi település (nézelődés, ebédelési lehetőség) – Saanatunturi (3 km-es körtúra alkonyi fényekben a sámik szent hegyének oldalában; előbb erdőben, majd ismét a tundrán gyalogolunk a gerincig, s megint csak pompás panoráma lesz a “jutalmunk”; T4**, +100m) – Kilpisjarvi (vacsorázási lehetőség  egy finn étteremben) – visszaautózás a szállásra – Ullsfjord (az északi fény varázslatát természetesen ezen az éjjel is sem hagyhatjuk ki)

4. nap

Atlanti-óceán partvidéke, Hillesöya (túra) – Tromsö (nézelődés) – Lyngen-Alpok (északi fény-leső túra)

Autózás az Atlanti-óceán partvidékére – Hillesöya (délelőtt 3 km-es gyalogtúra az Atlanti-óceán pici szigetén, mely enyhe téli éghajlatát a Golf-áramlat „ölelésének” köszönheti; T5**, +200m) – Tromsö (délután 2-3 órás nézelődés Észak-Norvégia fővárosában: barangolunk a régi épületei miatt érdekes Óvárosban; megnézhetjük a Polar Múzeumnak a sarkvidék élővilágáról és a sarkkutatásról mindent eláruló tárlatait vagy a Tromsö Múzeumot, mely Észak-Norvégia lakóit, azok kultúráját és a természettel való kapcsolatukat mutatja be) – utazás a szállásraAurora-kaland a Lyngen-Alpokban (vacsora után – némi autózást követően – fejlámpáink fényében a Tverrelva völgyében indulunk útnak; a minimális fényszennyezés, a ránk boruló erdő illatai, a több ágon siető patak “duruzsolása” és a Lyngen-Alpok néma, fehér óriásainak sziluettje csak még izgalmasabb teszik a várakozást…; T6**, +100m)

5. nap

A Lyngen-Alpok szívében: Holmevassfjellet tavai (csúcs-túra) – Fugldalen (völgy-túra)

A Holmevassfjellet tavai (a parkolóból egy erdőhatár feletti fennsík pereméig, majd onnan a tavakhoz kapaszkodunk fel; a túra – némi újabb kaptatással – kiterjeszthető egy 505 méteren lévő kilátópontig – kevesebb energiával hasonló körpanorámát kapni e “felvonóktól mentes”, érintetlen hegyvidéki tájon nemigen lehet…; T7***,  4 km, +300m) – Fugldalen (az egykori moréna-dombokra települt, vénséges vén, megcsavarodott erdei fenyők között, majd a fjordba ömlő gleccserpatak mentén bandukolunk; kb. 8 km-es , oda-vissza túránkon a látványos folyóvölgyet, annak vízeséseit, óriási sziklatömböket, no meg e különleges helyet körülölelő hegyeket és azokból a völgy felső részéig lenyúló gleccsereket csodálhatjuk; T8**, 8 km, +100m) – visszatérés fjordparti szállásunkra – este tábortűz (remélhetőleg a sarki fény táncával „feldobva”… :-))

6. nap

Senja csodái

KORAI INDULÁS! autózás Senja szigetére – Senja (gyakran csak “miniatűr Norvégiaként” aposztrofálják az ország második legnagyobb szigetét, mely felszíni formáinak gazdagságát, természeti kincseit tekintve egyenrangú a Lofot-szigetekkel – csak jóval kevésbé ismert és látogatott…; Senja vonzerejét számunkra eldugottsága csak növeli: a hullámok által folyamatosan “bontott” sziklafokaira kisétálni, a szinte csak a helyi juhok által felkeresett homokos öbleiből  lesni a telente a békésebb vizű fjordokba behúzódó bálnákat, tekintetünket ide-oda járatni a recézett, egész évben hófoltos hegygerinceken – no ezek olyan élmények, amelyekért érdemes élni… meg persze néhány plusz órát autózni…) – Bergfjord (a tengerág végében hűvös novemberi reggeleken a hártyajég-formációk, amúgy apálykor és szélcsendben a reflexiók, általában pedig a fantáziát beindító homok-motívumok kötik le figyelmünket; a “felelős mindezekért” a fjord végébe tekergőzve, magát a vastag fövenyen átvágva érkező patak, mely a közeli 6-700 méteres, hófoltos hegyek olvadékvizét hozza…) – túra a Husfjellet-re (esély a Nap megpillantására az ehhez hasonló misztikus, oly kevés fénnyel megajándékozó téli nappalokon csak 10 és 13 óra között és csakis a szigetvilág nyugati részén, az óceánra néző csúcsok valamelyikén van; a tengerszint közeléből indulunk el felfelé, hogy tiszta időben a 632 m magas hegytetőn, Senja szigetének emblematikus csúcsán, ne csak a napsugarakkal, hanem utazásunk legvarázslatosabb körpanorámájával is találkozhassunk; T9***, +600m, 6,5 km) – Tungeneset sziklamedencéi (az Ersfjord partján elképesztő kőzet-hullámok és szikla-pocsolyák tucatjai várnak; a “hullám-extázis” és a “tükör-kiállítás”a fotósok körében világhírűvé tette e helyszínt, ahol maga a “Csücsök” a legnépszerűbb téma: állja a heves hullám-támadásokat, miközben a hátteret Senja legszebb csipkézett gerincei nyújtják…) – visszautazás a Lyngen-Alpokban lévő szállásunkra BÚCSÚEST, no meg északi fény-várás (amint „kezdődik” észak-norvégiai kalandunk utolsó égi színjátéka, a szállásunkhoz közeli kis félszigetre ruccanunk ki, s onnan nézzük végig…)

7. nap

Hazautazás

KORAI INDULÁS! Autózás Bardufoss repülőterére (a túra reggel 05:00 óra környékén a légikikötő aulájában ér véget).

Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!

A jövőben érdekel!


Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp