Északi fény-fotóstúra a téli Lappföldön

DÁTUM:
2021. február–március

IDŐTARTAM:
8 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
fotóstúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
**

STÁTUSZ:
VÁLASSZ

Hó-kabátjuk súlya alatt karjaikat földig eresztő fenyőfák végeláthatatlan „hadserege” őrzi a lágyan hullámzó észak-európai tájat, mely látogatójának a tél minden szépségét hipp-hopp elregéli. Túl az Északi-sarkkörön fenséges erdei fenyők sorfalat állnak nekünk formásan tömött ruhájukban már a reggeli induláskor, midőn a kései hajnal felhőpapírra húzott rózsás színű, itt-ott vörössé mélyülő ecsetvonásain ámuldozunk. A fenyvesek később még jobban kitárulkoznak: a rövid nappalok során a rejtettebb zugokba is jutnak be sejtelmes, lopakodó, az égboltról visszaverődő fények, s felfedik az október eleje óta tartó tél havazásai idején, a kemény fagyok alatt született minden apró, új csodáját e mesevilágnak! A napjaink általában úgy telnek majd, hogy rövid túrával felmegyünk (gyalog vagy hótalpat csatolva) az „aznapi” vaara-nkra vagy tunturinkra (a finnek nevezik így az erdőhatár alatti vagy a fölé nyúló hegyeiket), hogy a pikáns reggeli színeket vagy a vérvörösen izzó alkony hihetetlen felhőcsodáit megörökítsük! Miután besötétedik (úgy 18-19 óra tájékán), az újholdtól csak szelíden beragyogott estében a „CSODA” folytatódik – újra mintha egy őrezred tisztelegne nekünk: a ritkás növényzetű – gyakran kopár – hegytetőkön magányos, büszke lucfenyő-óriások karcsú gyertyákként szinte az égig nyúlnak… Egy-egy kellemesen elfárasztó, de élményekkel teli fotózás végén nehezen kifejezhető érzések ébredhetnek bennünk… Esti hazatértünkkor általában meglehetősen magasztos hangulatban pillantjuk majd meg a rengeteg közepén álló faházikónkat. Megközelítése, sejtelmessége, no és a kiszűrődő fények táplálta reményeink gyermekkorunk meséit idézik… A terepi fotózással, mozgással töltött napok végén a fáskamrában a tűzifa-aprítás, míg a kunyhóban a barátságosan ropogó és izzó fahasábok közelsége melegíthet fel, kint pedig – remélhetőleg minél többször – az aurora borealis csodás, égi játéka, s az annak fényeiben ezüstös-zölden ragyogó, hó-paplanos fenyőfák látványa „olvaszthatja” lelkünket.

Túravezető

Kazal Ervin

Középiskolai osztályfőnökként diákjaimat vezetgetve szereztem első túratapasztalataimat, majd azok gyarapodásával egyre nőtt bennem az igény, hogy az „általam felfedezett” (mert minden utazásomat felfedezésként is megélem) csodálatos tájait Magyarországnak illetve Földünknek, a természeti környezetükkel ősidők óta megbonthatatlan harmóniában élő népek kultúráját – korosztálytól függetlenül – másokkal is megismertessem... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM: 2021. február–március
IDŐTARTAM: 8 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: 6 nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Finnország, Svédország
UTAZÁS MÓDJA: kisbusz, repülőgép
CSOPORT LÉTSZÁM: 5–7 fő
SZÁLLÁS: 6 éjszaka lakott helyektől távol eső, erdőben/vízparton lévő 4 -6 személyes, összkomfortos, szaunás faházakban; 1 éj nemzeti park menedékházában
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: **

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • Az árban benne foglaltatnak: a fotós szakmai segítség (igény szerint), a terepi fotózás, a szállások, a Lappföldön kisbusszal való utazás, a szervezési költségek valamint a túravezető költségei
 • Nincs benn az árban az ellátás, a sztornó- ill utasbiztosítás, a repülőjegy valamint a FAKT. PROGRAMOK (motorosszán-túra, kutyaszánozás, sámi farm meglátogatása, SIIDA Múzeum) költsége, továbbá a hótalpak bérleti díja
 • A túra önellátáson alapul (az 1., a 4. és a 6. napon szupermarketben tudunk vásárolni.), míg kétnaponta – az utunkba eső, vendéglátásra berendezkedett farmokon – (előzetes kérésre!) meleg vacsora ill. reggeli igényelhető!
 • A Budapest – Stockholm – Lulea (és vissza) repjegyek az illetékekkel és 20 kg-os feladandó csomaggal együtt várhatóan kb. 75-85e Ft-ba kerülnek majd.
Hasznos megjegyzések
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
 • A túrára való végleges jelentkezéshez 100.000.- Ft. előleg átutalása szükséges. A hátralékot 2020. január 20-áig kérjük átutalni.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

„TOP10”

 • elképesztő hajnali és alkonyi fények – a napsugarak eltérő beesési szögének köszönhetően fotós szempontból hosszú és látványos a nap kezdete és vége
 • az Északi-sarkkör feletti tájakon a legszebb a tél Európában
 • rénszarvasok ezrei – az erdőkben szabadon, jellemzően 30-150 fős csordákban vándorolnak, a kb. 1 méteres hóréteg alatt zuzmókat kereső, jámbor agancsosok (a nőstények is viselnek fejdíszt!) – akár 10 méterre is közel engednek minket
 • Porofarmi – fényképezés egy lapp család birtokán, a farm tradicionális épületeiben, a rénszarvasok között
 • a tajga rengetege – folyóktól átszelt fenyvesei mélyén, tavai partján hó- és jégformákat fotózunk
 • tájképezés a tunturik tetején – a 4-700 méteres, szelíd ívű hegyek magasabb részein elszórtan álló, a szelek által ívekbe görbített, jégszobrokká fagyott fenyőfák várnak ránk
 • Pallastunturi – a sámik szent hegyének gerince kopár, s arról lebilincselően szép tájképek tárulnak szemünk elé…
 • fotózás egy Husky-farmon – kaland a tajgán a barátságos szánhúzó kutyák által repített szánokon, ismerkedés a kennel vidám lakóival
 • Inari-tó – Lappföld leggyönyörűbb – márciusban még vastag jég borította – tava, 3300 (!) szigettel
 • Lemmenjoki – a neve “Szerelem-folyót” jelent, nem véletlenül: aki meglátja, beleszeret e tájba rögvest…

1. nap

KIUTAZÁS – Lulea-reptér – Kukkolaforsen

Kiutazásra március 6-án a Bp. – Stockholm – Lulea repülési útvonalat és a Norwegian Airlines járatait javasoljuk!

A túra 17:30 órakor Lulea svéd-lappföldi város repülőteréről indul. A pici reptérről a 150 km-rel északabbra lévő, folyóparti szállásunkra autózunk, ahol 1 éjt töltünk 4-6 személyes (szobánként 2 fős elhelyezés!) barátságos, faházainkban.

2. nap

Finn-Lappföld, Északi-Sarkkör – Kengis Bruk – Pallastunturi Nemzeti Park

FOTÓZÁSI HELYSZÍNEK:

 • reggel és délelőtt: autózás fotószünetekkel Svéd- illetve Finn-Lappföldön, a Tornio-folyó völgyében (előbb a svéd megye, Norrbotten ritkán lakott, hullámzó tájain majd a határfolyó finn partján autózunk; miután átkeltünk az Északi-sarkkörön néhány szépséges jégformációért visszatérünk a svéd oldalra…) – Kengis Bruk zúgói (a Torniojoki télen jégcsodákba dermedő zúgó-rendszernél időzünk…)
 • délután és napnyugtakor: Pallas- Ounastunturi Nemzeti Park (elnyúló hegycsoport, melynek leglátványosabb tagjai a 700-800 méter közé magasodó, erdős lábú, ám kopár hátú, lágy ívű magaslatok – az ún. tunturik…)

3. nap

A tunturik csendje – egy teljes nap a Pallas fenséges „hullámain”

 • napkeltekor: korai fényekben a Vuontisjarvi partján (a szállásunktól pár száz méterre lévő tó partján, épp ott, ahol egy kanyargó patak siet bele készíthetjük el túránk első hajnali természetfotóit: a hosszan elhúzódó napkelte felhőpapírra húzott rózsás színű, itt-ott vörössé mélyülő ecsetvonásain ámuldozhatunk; komponálhatunk tóparti előterű hegyvonulatos tájképeket vagy makrózhatjuk az erdőalji növényzet szép téli mintáit vagy mondjuk a jégkristályok bizarr formakincsét…)
 • napközben: hótalpakon a Pallastunturi oldalában (a kései reggelit követően fejlámpával, hálózsákunkkal és 1 napi élelemmel felszerelkezve hótalpas túrára indulunk: úti célunk egy, a parkolótól mintegy 5 km-re, a hegygerinc közelében lapuló menedékház, melyet a nemzeti park tart fenn; a kb. 250 méter szintkülönbséget rejtő, a fényképezés miatt várhatóan 4-5 órás gyaloglás során különleges tájképeket készíthetünk, de rénszarvasokkal és hófajdokkal is „szembekerülhetünk“)
 • napnyugtakor: „szoborpark” a tunturin (errefelé gyakran megesik, hogy márciusra a fenyőket már több mázsás jég- és hó-köpönyeg borítja be, egyfajta varázslatos mesevilággá változtatva a tájat; a nap utolsó, lapos fényeiben megelevenedik fantáziánk, s útnak indul a “hó-szobrok” birodalmában…)
 • kora este: életképek egy hegyi menedékházban (a fáskamrában a tűzifa-aprítás, míg a kunyhóban a barátságosan ropogó és izzó fahasábok közelsége melegít)
 • késő este: északi fény-fotózás Finn-Lappföld tetején (kedvező légköri viszonyok esetén az aurora borealis csodás, égi játékát fényszennyezéstől teljesen mentes környezetben, a házikónk elől fotózhatjuk…)

4. nap

Pallastunturi Nemzeti Park – Köngas, husky-farm – Lemmenjoki Nemzeti Park, Taatsijarvi – Pokka

 • napkeltekor és délelőtt: Lappföld a magasból (foszladozó sötétben hagyjuk el szállásunkat, s egy közeli, körpanorámás gerincről csodáljuk meg a napkeltét, majd a hegyi tundráról visszaereszkedünk a tajga – feljebb nyírfákkal „kezdődő”, ám aztán fenyvesekbe gyorsan „átváltó” – világába…)
 • kora du.: látogatás egy husky-farmon (az alaszkai kalandfilmek hangulatából kapunk ízelítőt a vadonban található farmon; sportfotózás, husky- és farkas-portrék készítése, lehetőség a kutyaszánozás kipróbálására)
 • késő du és alkonyatkor: Taatsijarvi (a Lemmenjoki Nemzeti Park az utolsó – még teljesen érintetlen – vadon Európában; egy keskeny tó partjára indulunk autónkkal, ahol hólepte menedékház vár, a túlsó parton pedig szép ívű, könnyen elérhető sziklás vonulat, impozáns látképeket kínáló kilátópontokkal…)
 • éjjel: északi fény-lesben a Pokka környéki erdőkben és réteken

5. nap

Az Inari-tó vidékén (sámi farmok, szigetek és öblök, vándorkövek, SIIDA – a lappok múzeuma)

 • napkeltekor és délelőtt: a Solojarvi és az Inarijarvi partjain – szigetek és öblök (a korai, súrló fényekben tóparti kilátópontokat keresünk fel: pompás tájképeket, panorámaképeket készíthetünk, a rózsaszín párába burkolózó sziklákat simogató hullámokat lassításos expókkal „állíthatjuk meg“, a sekély parti vízbe „belefagyott” gömbölyű kövek és a köröttük kialakult pazar jégminták pedig makrók sokaságát ihlethetik majd…)
 • kora du.: Inari település és a SIIDA múzeum (a sámik regionális központja egy alig 400 fős település; a „városka” híres múzeumában mindent megtudhatunk a természettel a mai napig tökéletes harmóniában élő sámik több ezer éves történelméről, valamint a Természet itteni körforgásáról, például a „nyolc évszakról”…)
 • délután: látogatás egy sámi farmon (erdő mélyén, egy kis folyócska nagy kanyarulatánál bepillantást nyerhetünk egy sámi család mindennapjaiba; jobban megismerhetjük (s mivel közöttünk sétálnak, így egész közelről fotózhatjuk) a megélhetésüket biztosító rénszarvasokat, kipróbálhatjuk a lasszóvetést, a lavvu-ban (lapp sátorban), a pattogó tűz körül üldögélve, kávézás közben pedig sámándobbal kísért énekverseket hallgathatunk házigazdáink előadásában, de akár felülhetünk egy rénszarvas-fogatra is; néprajzi témájú fotókat és természeti  képeket egyaránt készíthetünk)
 • alkonyatkor és késő este: északi fény-fotózás a Lemmen-folyónál (a szállásunktól kb. 1 óra autózásra lévő folyóvölgyben remélhetőleg örökbecsű sarki fény-fotókat készíthetünk…)

6. nap

Motorosszán-túra (FAKT) – Pyha-Luosto Nemzeti Park

 • napkeltekor: lopakodó fények a sziklás-erdős-lápos tajgán (erdei házunk környékén fényképezünk)
 • reggel és délelőtt: FAKT. motorosszán-túra a tajgán (reggeli után kb. 3 órás “szafarira” indulunk; házigazdánk nagymestere a jó hangulat megteremtésének, melynek az is “része”, hogy mindenki “tesztelheti”, milyen ügyesen tud motoros szánt vezetni; 2 fő/szán elosztásban túrázunk el a fenyvesek mélyén található egyik tradicionális karámrendszerhez, melyet a sámik a mai napig használnak a nagy rénszarvas-összeterelések idején; útközben menedékházas melegedésre is lesz idő…)
 • napközben: autózás fotószünetekkel Finn-Lappföld keleti részére
 • napnyugtakor és este: Pyha-Luosto Nemzeti Park (a Pyhatunturi védett fenyőrengetegében – az évszázadok óta érintetlenül hagyott erdő fáinak 200 év az átlagos kora, de vannak közöttük 500 évesnél is vénebb példányok – könnyű ösvényeken gyalogolva két szép helyszín közül választhatunk; egy közeli tóparton hegy-sziluettek, míg a házikónk feletti tunturin magányos fenyő-lovasok adnak szép elő- illetve hátteret északi fény-felvételeinkhez

7. nap

Pyha-Luosto Nemzeti Park (jégszobrok, szurdokok, megfagyott vízesések)

 • napkeltekor és kora délelőtt: Pyha-Luosto N. P., Huttutunturi (sötétben hagyjuk el házunkat, hogy még a napkelte előtt a rezervátum magasabban fekvő részeire, megint csak egy tunturira, gyalogoljunk fel; a táv oda-vissza 5 km, a szintkülönbség 200 m; hó-kabátjuk súlya alatt karjaikat földig eresztő fenyőfák végeláthatatlan „hadserege” őrzi e lágyan hullámzó tájat, mely a „meglátó” természetfotósnak a tél minden szépségét hipp-hopp elregéli…)
 • napközben: Tajukangas (miután a közeli sí-központ étteremében jóllaktunk és felmelegedtünk, folytatjuk a napot; a rezervátum legnagyobb vízesését 400 métert sétálva érjük el – a csodás mintázatú, látványosan tagolt jégfalra akár fel is mászhattok (ice-climbing), de ezen szándékotokat, kérjük, előre, még idehaza jelezzétek …)
 • délután és napnyugtakor: Pyhakuru (a nap végén kis kirándulást teszünk a nemzeti park – sőt talán egész Lappföld – legszebb szurdokába; csúszásgátlóinkat felvéve egy hosszú falépcsőn ereszkedünk alá a sziklavilágba…)

8. nap

Rovaniemi (Télapó-falu) – Kemi (jég-kastély) – Lulea – HAZAUTAZÁS

 • reggel: Télapó-falu és az Északi-sarkkör (a Rovaniemi-től 6 km-re lévő „településen” egy-két „kötelező” kattintás kedvéért állunk meg…)
 • délelőtt: Kemi (az 1 órás szabad során alkalmával a híres Jég-kastélyt nézhetjük meg, illetve tájképeket készíthetünk a Botteni-öbölről…)
 • kora délután: TÚRAZÁRÁS (Kemiből autónkkal Svéd-Lappföld, azon belül is a kb. 1,5 órára lévő luleai repülőtér felé gurulunk. A túra a reptéren ér véget (svéd idő szerint) 12:30 tájékán

Javasolt repülési útvonal hazafelé: Lulea – Stockholm – Osló – Bp. (Norwegian Airlines)

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp