Északi fény-fotóstúra a téli Lappföldön

DÁTUM:
2021. február–március

IDŐTARTAM:
8 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
fotóstúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
**

STÁTUSZ:
tervezés alatt

Hó-kabátjuk súlya alatt karjaikat földig eresztő fenyőfák végeláthatatlan „hadserege” őrzi a lágyan hullámzó észak-európai tájat, mely látogatójának a tél minden szépségét hipp-hopp elregéli. Túl az Északi-sarkkörön fenséges erdei fenyők sorfalat állnak nekünk formásan tömött ruhájukban már a reggeli induláskor, midőn a kései hajnal felhőpapírra húzott rózsás színű, itt-ott vörössé mélyülő ecsetvonásain ámuldozunk. A fenyvesek később még jobban kitárulkoznak: a rövid nappalok során a rejtettebb zugokba is jutnak be sejtelmes, lopakodó, az égboltról visszaverődő fények, s felfedik az október eleje óta tartó tél havazásai idején, a kemény fagyok alatt született minden apró, új csodáját e mesevilágnak! A napjaink általában úgy telnek majd, hogy rövid túrával felmegyünk (gyalog vagy hótalpat csatolva) az „aznapi” vaara-nkra vagy tunturinkra (a finnek nevezik így az erdőhatár alatti vagy a fölé nyúló hegyeiket), hogy a pikáns reggeli színeket vagy a vérvörösen izzó alkony hihetetlen felhőcsodáit megörökítsük! Miután besötétedik (úgy 18-19 óra tájékán), az újholdtól csak szelíden beragyogott estében a „CSODA” folytatódik – újra mintha egy őrezred tisztelegne nekünk: a ritkás növényzetű – gyakran kopár – hegytetőkön magányos, büszke lucfenyő-óriások karcsú gyertyákként szinte az égig nyúlnak… Egy-egy kellemesen elfárasztó, de élményekkel teli fotózás végén nehezen kifejezhető érzések ébredhetnek bennünk… Esti hazatértünkkor általában meglehetősen magasztos hangulatban pillantjuk majd meg a rengeteg közepén álló faházikónkat. Megközelítése, sejtelmessége, no és a kiszűrődő fények táplálta reményeink gyermekkorunk meséit idézik… A terepi fotózással, mozgással töltött napok végén a fáskamrában a tűzifa-aprítás, míg a kunyhóban a barátságosan ropogó és izzó fahasábok közelsége melegíthet fel, kint pedig – remélhetőleg minél többször – az aurora borealis csodás, égi játéka, s az annak fényeiben ezüstös-zölden ragyogó, hó-paplanos fenyőfák látványa „olvaszthatja” lelkünket.

Túravezető

Kazal Ervin

Egyetemi kirándulások, majd pedagógusi és baráti körben tett túrák különcnek tartott „hegy-örűltjeként” szerettem bele a túrázásba – úgy 25-30 évvel ezelőtt… tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM: 2021. február–március
IDŐTARTAM: 8 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: 6 nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Finnország, Svédország
UTAZÁS MÓDJA: kisbusz, repülőgép
CSOPORT LÉTSZÁM: 5–7 fő
SZÁLLÁS: 6 éjszaka lakott helyektől távol eső, erdőben/vízparton lévő 4 -6 személyes, összkomfortos, szaunás faházakban; 1 éj nemzeti park menedékházában
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: **

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • Az árban benne foglaltatnak: a fotós szakmai segítség (igény szerint), a terepi fotózás, a szállások, a Lappföldön kisbusszal való utazás, a szervezési költségek valamint a túravezető költségei
 • Nincs benn az árban az ellátás, a sztornó- ill utasbiztosítás, a repülőjegy valamint a FAKT. PROGRAMOK (motorosszán-túra, kutyaszánozás, sámi farm meglátogatása, SIIDA Múzeum) költsége, továbbá a hótalpak bérleti díja
 • A túra önellátáson alapul (az 1., a 4. és a 6. napon szupermarketben tudunk vásárolni.), míg kétnaponta – az utunkba eső, vendéglátásra berendezkedett farmokon – (előzetes kérésre!) meleg vacsora ill. reggeli igényelhető!
 • A Budapest – Stockholm – Lulea (és vissza) repjegyek az illetékekkel és 20 kg-os feladandó csomaggal együtt várhatóan kb. 75-85e Ft-ba kerülnek majd.
Hasznos megjegyzések
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
 • A túrára való végleges jelentkezéshez 100.000.- Ft. előleg átutalása szükséges. A hátralékot 2020. január 20-áig kérjük átutalni.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

„TOP10”

 • elképesztő hajnali és alkonyi fények – a napsugarak eltérő beesési szögének köszönhetően fotós szempontból hosszú és látványos a nap kezdete és vége
 • az Északi-sarkkör feletti tájakon a legszebb a tél Európában
 • rénszarvasok ezrei – az erdőkben szabadon, jellemzően 30-150 fős csordákban vándorolnak, a kb. 1 méteres hóréteg alatt zuzmókat kereső, jámbor agancsosok (a nőstények is viselnek fejdíszt!) – akár 10 méterre is közel engednek minket
 • Porofarmi – fényképezés egy lapp család birtokán, a farm tradicionális épületeiben, a rénszarvasok között
 • a tajga rengetege – folyóktól átszelt fenyvesei mélyén, tavai partján hó- és jégformákat fotózunk
 • tájképezés a tunturik tetején – a 4-700 méteres, szelíd ívű hegyek magasabb részein elszórtan álló, a szelek által ívekbe görbített, jégszobrokká fagyott fenyőfák várnak ránk
 • Pallastunturi – a sámik szent hegyének gerince kopár, s arról lebilincselően szép tájképek tárulnak szemünk elé…
 • fotózás egy Husky-farmon – kaland a tajgán a barátságos szánhúzó kutyák által repített szánokon, ismerkedés a kennel vidám lakóival
 • Inari-tó – Lappföld leggyönyörűbb – márciusban még vastag jég borította – tava, 3300 (!) szigettel
 • Lemmenjoki – a neve “Szerelem-folyót” jelent, nem véletlenül: aki meglátja, beleszeret e tájba rögvest…

1. nap

KIUTAZÁS – Lulea-reptér – Kukkolaforsen

Kiutazásra március 6-án a Bp. – Stockholm – Lulea repülési útvonalat és a Norwegian Airlines járatait javasoljuk!

A túra 17:30 órakor Lulea svéd-lappföldi város repülőteréről indul. A pici reptérről a 150 km-rel északabbra lévő, folyóparti szállásunkra autózunk, ahol 1 éjt töltünk 4-6 személyes (szobánként 2 fős elhelyezés!) barátságos, faházainkban.

2. nap

Finn-Lappföld, Északi-Sarkkör – Kengis Bruk – Pallastunturi Nemzeti Park

FOTÓZÁSI HELYSZÍNEK:

 • reggel és délelőtt: autózás fotószünetekkel Svéd- illetve Finn-Lappföldön, a Tornio-folyó völgyében (előbb a svéd megye, Norrbotten ritkán lakott, hullámzó tájain majd a határfolyó finn partján autózunk; miután átkeltünk az Északi-sarkkörön néhány szépséges jégformációért visszatérünk a svéd oldalra…) – Kengis Bruk zúgói (a Torniojoki télen jégcsodákba dermedő zúgó-rendszernél időzünk…)
 • délután és napnyugtakor: Pallas- Ounastunturi Nemzeti Park (elnyúló hegycsoport, melynek leglátványosabb tagjai a 700-800 méter közé magasodó, erdős lábú, ám kopár hátú, lágy ívű magaslatok – az ún. tunturik…)

3. nap

A tunturik csendje – egy teljes nap a Pallas fenséges „hullámain”

 • napkeltekor: korai fényekben a Vuontisjarvi partján (a szállásunktól pár száz méterre lévő tó partján, épp ott, ahol egy kanyargó patak siet bele készíthetjük el túránk első hajnali természetfotóit: a hosszan elhúzódó napkelte felhőpapírra húzott rózsás színű, itt-ott vörössé mélyülő ecsetvonásain ámuldozhatunk; komponálhatunk tóparti előterű hegyvonulatos tájképeket vagy makrózhatjuk az erdőalji növényzet szép téli mintáit vagy mondjuk a jégkristályok bizarr formakincsét…)
 • napközben: hótalpakon a Pallastunturi oldalában (a kései reggelit követően fejlámpával, hálózsákunkkal és 1 napi élelemmel felszerelkezve hótalpas túrára indulunk: úti célunk egy, a parkolótól mintegy 5 km-re, a hegygerinc közelében lapuló menedékház, melyet a nemzeti park tart fenn; a kb. 250 méter szintkülönbséget rejtő, a fényképezés miatt várhatóan 4-5 órás gyaloglás során különleges tájképeket készíthetünk, de rénszarvasokkal és hófajdokkal is „szembekerülhetünk“)
 • napnyugtakor: „szoborpark” a tunturin (errefelé gyakran megesik, hogy márciusra a fenyőket már több mázsás jég- és hó-köpönyeg borítja be, egyfajta varázslatos mesevilággá változtatva a tájat; a nap utolsó, lapos fényeiben megelevenedik fantáziánk, s útnak indul a “hó-szobrok” birodalmában…)
 • kora este: életképek egy hegyi menedékházban (a fáskamrában a tűzifa-aprítás, míg a kunyhóban a barátságosan ropogó és izzó fahasábok közelsége melegít)
 • késő este: északi fény-fotózás Finn-Lappföld tetején (kedvező légköri viszonyok esetén az aurora borealis csodás, égi játékát fényszennyezéstől teljesen mentes környezetben, a házikónk elől fotózhatjuk…)

4. nap

Pallastunturi Nemzeti Park – Köngas, husky-farm – Lemmenjoki Nemzeti Park, Taatsijarvi – Pokka

 • napkeltekor és délelőtt: Lappföld a magasból (foszladozó sötétben hagyjuk el szállásunkat, s egy közeli, körpanorámás gerincről csodáljuk meg a napkeltét, majd a hegyi tundráról visszaereszkedünk a tajga – feljebb nyírfákkal „kezdődő”, ám aztán fenyvesekbe gyorsan „átváltó” – világába…)
 • kora du.: látogatás egy husky-farmon (az alaszkai kalandfilmek hangulatából kapunk ízelítőt a vadonban található farmon; sportfotózás, husky- és farkas-portrék készítése, lehetőség a kutyaszánozás kipróbálására)
 • késő du és alkonyatkor: Taatsijarvi (a Lemmenjoki Nemzeti Park az utolsó – még teljesen érintetlen – vadon Európában; egy keskeny tó partjára indulunk autónkkal, ahol hólepte menedékház vár, a túlsó parton pedig szép ívű, könnyen elérhető sziklás vonulat, impozáns látképeket kínáló kilátópontokkal…)
 • éjjel: északi fény-lesben a Pokka környéki erdőkben és réteken

5. nap

Az Inari-tó vidékén (sámi farmok, szigetek és öblök, vándorkövek, SIIDA – a lappok múzeuma)

 • napkeltekor és délelőtt: a Solojarvi és az Inarijarvi partjain – szigetek és öblök (a korai, súrló fényekben tóparti kilátópontokat keresünk fel: pompás tájképeket, panorámaképeket készíthetünk, a rózsaszín párába burkolózó sziklákat simogató hullámokat lassításos expókkal „állíthatjuk meg“, a sekély parti vízbe „belefagyott” gömbölyű kövek és a köröttük kialakult pazar jégminták pedig makrók sokaságát ihlethetik majd…)
 • kora du.: Inari település és a SIIDA múzeum (a sámik regionális központja egy alig 400 fős település; a „városka” híres múzeumában mindent megtudhatunk a természettel a mai napig tökéletes harmóniában élő sámik több ezer éves történelméről, valamint a Természet itteni körforgásáról, például a „nyolc évszakról”…)
 • délután: látogatás egy sámi farmon (erdő mélyén, egy kis folyócska nagy kanyarulatánál bepillantást nyerhetünk egy sámi család mindennapjaiba; jobban megismerhetjük (s mivel közöttünk sétálnak, így egész közelről fotózhatjuk) a megélhetésüket biztosító rénszarvasokat, kipróbálhatjuk a lasszóvetést, a lavvu-ban (lapp sátorban), a pattogó tűz körül üldögélve, kávézás közben pedig sámándobbal kísért énekverseket hallgathatunk házigazdáink előadásában, de akár felülhetünk egy rénszarvas-fogatra is; néprajzi témájú fotókat és természeti  képeket egyaránt készíthetünk)
 • alkonyatkor és késő este: északi fény-fotózás a Lemmen-folyónál (a szállásunktól kb. 1 óra autózásra lévő folyóvölgyben remélhetőleg örökbecsű sarki fény-fotókat készíthetünk…)

6. nap

Motorosszán-túra (FAKT) – Pyha-Luosto Nemzeti Park

 • napkeltekor: lopakodó fények a sziklás-erdős-lápos tajgán (erdei házunk környékén fényképezünk)
 • reggel és délelőtt: FAKT. motorosszán-túra a tajgán (reggeli után kb. 3 órás “szafarira” indulunk; házigazdánk nagymestere a jó hangulat megteremtésének, melynek az is “része”, hogy mindenki “tesztelheti”, milyen ügyesen tud motoros szánt vezetni; 2 fő/szán elosztásban túrázunk el a fenyvesek mélyén található egyik tradicionális karámrendszerhez, melyet a sámik a mai napig használnak a nagy rénszarvas-összeterelések idején; útközben menedékházas melegedésre is lesz idő…)
 • napközben: autózás fotószünetekkel Finn-Lappföld keleti részére
 • napnyugtakor és este: Pyha-Luosto Nemzeti Park (a Pyhatunturi védett fenyőrengetegében – az évszázadok óta érintetlenül hagyott erdő fáinak 200 év az átlagos kora, de vannak közöttük 500 évesnél is vénebb példányok – könnyű ösvényeken gyalogolva két szép helyszín közül választhatunk; egy közeli tóparton hegy-sziluettek, míg a házikónk feletti tunturin magányos fenyő-lovasok adnak szép elő- illetve hátteret északi fény-felvételeinkhez

7. nap

Pyha-Luosto Nemzeti Park (jégszobrok, szurdokok, megfagyott vízesések)

 • napkeltekor és kora délelőtt: Pyha-Luosto N. P., Huttutunturi (sötétben hagyjuk el házunkat, hogy még a napkelte előtt a rezervátum magasabban fekvő részeire, megint csak egy tunturira, gyalogoljunk fel; a táv oda-vissza 5 km, a szintkülönbség 200 m; hó-kabátjuk súlya alatt karjaikat földig eresztő fenyőfák végeláthatatlan „hadserege” őrzi e lágyan hullámzó tájat, mely a „meglátó” természetfotósnak a tél minden szépségét hipp-hopp elregéli…)
 • napközben: Tajukangas (miután a közeli sí-központ étteremében jóllaktunk és felmelegedtünk, folytatjuk a napot; a rezervátum legnagyobb vízesését 400 métert sétálva érjük el – a csodás mintázatú, látványosan tagolt jégfalra akár fel is mászhattok (ice-climbing), de ezen szándékotokat, kérjük, előre, még idehaza jelezzétek …)
 • délután és napnyugtakor: Pyhakuru (a nap végén kis kirándulást teszünk a nemzeti park – sőt talán egész Lappföld – legszebb szurdokába; csúszásgátlóinkat felvéve egy hosszú falépcsőn ereszkedünk alá a sziklavilágba…)

8. nap

Rovaniemi (Télapó-falu) – Kemi (jég-kastély) – Lulea – HAZAUTAZÁS

 • reggel: Télapó-falu és az Északi-sarkkör (a Rovaniemi-től 6 km-re lévő „településen” egy-két „kötelező” kattintás kedvéért állunk meg…)
 • délelőtt: Kemi (az 1 órás szabad során alkalmával a híres Jég-kastélyt nézhetjük meg, illetve tájképeket készíthetünk a Botteni-öbölről…)
 • kora délután: TÚRAZÁRÁS (Kemiből autónkkal Svéd-Lappföld, azon belül is a kb. 1,5 órára lévő luleai repülőtér felé gurulunk. A túra a reptéren ér véget (svéd idő szerint) 12:30 tájékán

Javasolt repülési útvonal hazafelé: Lulea – Stockholm – Osló – Bp. (Norwegian Airlines)

Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!

A jövőben érdekel!Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp