Északi fények nyomában – szilveszter Tromsö környékén

Lyngen-Alpok – Senja – Kilpis-tó

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
külföldi gyalogtúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
***

STÁTUSZ:
korábbi túra

Mi lenne, ha búcsúztatván az óévet megajándékoznád magad egy életre szóló ÉLMÉNNYEL, mondjuk egy Északi-sarkkörön túli szilveszterezéssel – némi sarki fény-varázslattal megspékelve?

Az év leghosszabb éjszakái kiváló északi fény megfigyelési lehetőségekkel kecsegtetnek az Atlanti-óceán észak-keleti partvidékén, a Norvég-tenger szigetvilágában. A Golf- áramlatnak köszönhetően arrafelé a hideg sem lehet akadály, ugyanis meglehetősen enyhe a tél – az otthoni “téli túrázós” ruházatod tökéletesen megfelel oda is!

A túránk „bázisának” tekinthető szállásunkat már több mint egy évtizede minden télen felkeressük, mert OTT a legalkalmasabb a természeti környezet az Aurora varázslatait megélni! Egy fjordparti telken álló, összkomfortos házról van szó, melynek kertjében  – de még a konyhájának ablakából is! –  sok-sok északi fény fotót készítettünk már! Csend és nyugalom van, ellenben fényszennyezés alig… A házikó fenséges havas ormok, az 1500-1800 méteres Lyngen-Alpok csipkés gerincei alatt lapul – a fekvésével tehát minden rendben van…  60 km-re van tőle Tromsö, melyet gyakran a “Sarkvidék kapujának” is neveznek… Az észak-norvégiai kisváros környéke nemcsak évszázadok óta az Északi Sarkvidékre tartó expedíciók egyik kiindulópontja, hanem egyúttal Európában ez a terep a legalkalmasabb az északi fény-megfigyelésére…. Szeptember elejétől április elejéig Tromsö vidékén a legnagyobb az esély az Aurora Borealis csodás égi táncában gyönyörködni… Szabad szemmel és akár órák hosszat…

GYERE velünk a repülésekkel együtt 7 napos kalandtúránkra, aminek “alapját” a nem ritkán már este 7-8 óra körül feltűnő sarki fény színeinek, állandóan változó formáinak, sőt olykor különleges hanghatásainak megtapasztalása jelenti! A csillagtúra-jellege miatt ez az utazás akár minden este (!) lehetőséget nyújt e villódzó, nyughatatlan égi jelenségen ámuldozni! No meg persze megörökíteni… Fényképezőgéppel vagy akár egy jó kamerájú okostelefonnal

A hosszú éjjeleink „programját” ugyan az égi fények írják majd meg, ám a nappalokét mi! Napközben remek gyalogtúrák várnak ránk! Habár látni nem fogjuk a napkorongot (ez a “polar night” időszaka), ám fél 10 és 14 óra között így is CSODÁKAT fog festeni az égre és a havas tájakra… A világos órákban döbbenetesen szép pasztell színekbe öltözik majd az égbolt! A frissen „porcukrozott” magaslatok, a zúzmarás erdők, a fenséges, mozdulatlan tengerágak (jégmentesek egész évben), a befagyott tavak, de még a vízparti csónakházak is rózsaszín, bíbor, halványlilás vagy barackszínű fátylat “kapnak”… E lélekemelő időszakokban mi rendre “terepen” leszünk: olykor lélegzetet elállító kilátópontokra vagy bámulatos tengerparti sziklaformációk közé vezetnek ösvényeink más alkalommal „pusztán” bekanyarognak velünk egy madárdalos fenyvesbe vagy nyírerdőbe – például egy-egy bájos patakvölgyet követve

Ha tetszik a programunk és ha a bakancslistádon neked is szerepel, hogy “szeretném látni a sarki fényt”, akkor lehet, hogy elérkezett az idő

Hisz milyen jó is lenne feltöltődve, kisimult arccal nekivágni az új évnek!

Túravezető

Kazal Ervin

Középiskolai osztályfőnökként diákjaimat vezetgetve szereztem első túratapasztalataimat, majd azok gyarapodásával egyre nőtt bennem az igény, hogy az „általam felfedezett” (mert minden utazásomat felfedezésként is megélem) csodálatos tájait Magyarországnak illetve Földünknek, a természeti környezetükkel ősidők óta megbonthatatlan harmóniában élő népek kultúráját – korosztálytól függetlenül – másokkal is megismertessem... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Norvégia
UTAZÁS MÓDJA: repülőgép, kisbusz
CSOPORT LÉTSZÁM: 7 fő
SZÁLLÁS: 6 éj egy fjordparti, 5 szobás, 80 m2-es házban
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ***

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A túra 2019. december 27-én 23:00 órakor az észak-norvégiai Bardufoss-repülőtér elől indul, és ugyanott ér véget január 2-án reggel 5:00 órakor!
 • A javasolt repülési útvonal: Bp.- Osló – Bardufoss és vissza
 • Amint a csoport létszáma eléri a 7 főt, az akkor legjobbnak tűnő repjegy-ajánlathoz tartozó linket elküldjük utasainknak. A repjegyeket ezt követően mindenkinek magának kell intézni, de repjegyügyintéző kollégánk szívesen segít annak, aki nem szeretne az interneten bankkártyával vásárolni vagy a nyelvtudását nem érzi ehhez elég stabilnak…
 • A fenti útvonalakra a repülőjegyek és illetékek várható ára – 1-1 db feladandó csomaggal együtt – összesen kb. 100-120 e Ft.
 • Javasolt költőpénz: 1000 NOK (1 NOK = kb. 35 Ft.)
 • A túrán az önellátáshoz kétnaponta bevásárlási lehetőséget biztosítunk nagyobb szupermarketekben.
 • A hó-vastagságtól függően szükség lehet a magunkkal vitt hótalpaink felcsatolására! A hótalpazás nem igényel semmilyen előképzettséget, speciális technikai tudást. Bárki könnyen elsajátíthatja annak minden “csínját-bínját” pár perc alatt! Hótalp-bérlés kapcsán kérd munkatársunk segítségét a jelentkezéskor!
Hasznos megjegyzések
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen
 • A részvételi díj tartalmazza a kisbusz bérlésének és a vele történő utazásnak minden költségét, a kompjegyeket, a szállás igénybe vételének díját, valamint a program-összeállítás, a szervezés és a túravezetés minden költségét!
 • Nem tartalmazza a részvételi díj a repülőjegyet, az opcionális sztornó- illetve a kötelező utasbiztosítást, az ellátást (önellátás lesz, kétnaponta vásárlási lehetőséggel), a csoporttalálkozón egyeztetendő (és előleggel lefoglalandó) fakultatív programok (pld. kutyaszán-túra kb. 1500 NOK, motorosszán-túra kb. 120 EUR) árát és az egyéb belépőjegyeket (összesen kb. 250 NOK).
 • Jelentkezéskor 100.000.- Ft. előleg átutalását fogjuk kérni! (A jelentkezés automatikus visszaigazolását követően egy külön emailben fogunk megadni ehhez minden szükséges adatot!) A fennmaradó részt (a hátralékot) – hacsak emailben másként nem kérjük – az indulás előtti 30. napig kell átutalni a Cinto számlájára.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS – Bardufoss-repülőtér – Ullsfjord (északi fény-lesben)

Bardufoss (találkozás 22:45-kor a túravezetővel a hegyek között fekvő, kisvárosi reptér fogadócsarnokában; a csomagok kisbuszban történt elhelyezése után a túra a reptér elől indul 23 órakor) – utazás a közeli Lyngen-Alpokba – Ullsfjord (szállásunk 6 éjszakára a fjord mellett, egy privát használatra bérelt, kétszintes házban lesz…) – az első találkozás az északi fénnyel (már a szállás felé tartva kémleljük az égboltot, majd a szobáink elfoglalását követően felállítjuk a “sarki fény-őrséget”, hogy az éberségünkön semmi se múljék… :-))

2. nap

Sandelva (madárvilág) – Ullsfjord (komp) – Lenangensöyra (túra, világítótorony, pala-szobrok) – Barheia-kilátópont (túra)

KORAI INDULÁS! Sandelva, Ullsfjord  (a homokpadokon madárvilág, no meg bevésődő fjord-panoráma vár a Storelva torkolatánál..) – kompátkelés az Ullsfjordon (15 perc) – Sör-Lenangen (a Lyngen-Alpok északi nyúlványaitól “vigyázva”jégcsapos sziklafalak alatt, a tengerpart befagyott sziklamedencéi mentén gyalogolunk el egy félsziget elhagyatott végébe, ahol több méter magas “fura” alakok, alakzatok fogadnak: ősi pala-formák, melyek között kiutat találva végül egy kedves kis világítótoronynál pihenhetünk meg – amolyan “világ végére érkeztünk”-fílingben…; T1**, 3 km) – Barheia, 335 m (az Ullsfjord és az erdőkkel körbe vett, szép tó, a Jaegervatnet feletti magaslatra vezet tengerszintről induló túránk; T2 ***, 7 km) – újabb kompátkelést követően visszaautózás a szállásunkra –  este ismét az Aurora Borealis órái jönnek (a ház ablakából, a ház elől illetve a 100 méterre lévő fjord partjáról figyelhetjük – kedvező időjárás, tiszta égbolt esetén – a csodás jelenséget…)

3. nap

Holmevassfjellet tavai (hótalpas túra) – Lakselvdalen (KUTYASZÁN-túra) – Fugldalen (fejlámpás északi fény-túra egy gleccservölgyben)

Holmevassfjellet tavai (a parkolóból egy erdőhatár feletti fennsík pereméig, majd onnan a tavakhoz kapaszkodunk fel; a túra – némi újabb kaptatással – kiterjeszthető egy 505 méteren lévő kilátópontig – kevesebb energiával hasonló körpanorámát kapni e “felvonóktól mentes”, érintetlen hegyvidéki tájon nemigen lehet…; T3***,  4 km, +300m) – FAKULTATÍV kutyaszán-túra a Lyngen-Alpokban (a Lakselvdalen-ből indulva a tekintélyes Durmalstinden (1265 m) környékén teszünk kb. 1,5 órás körtúrát; elhelyezkedés: 2 fő/szán, váltott hajtással) – visszatérés fjordparti szállásunkra (ejtőzés és vacsora) – északi fény-túra a Fugldalen-ben (késő este fejlámpáink fényében az egykori moréna-dombokra települt, vénséges vén, megcsavarodott erdei fenyők között, majd a fjordba ömlő – ilyentájt jégpáncélja mögé “húzódó” – gleccserpatak mentén bandukolunk; kb. 3-4 km-es túránkon a látványos folyóvölgyet és az azt szinte körülölelő Lyngen-Alpokat remélhetőleg az északi fénytől bevilágítva csodálhatjuk meg…; T4**)

4. nap

Senja csodái

KORAI INDULÁS! autózás Senja szigetére – Senja (gyakran csak “miniatűr Norvégiaként” aposztrofálják az ország második legnagyobb szigetét, mely felszíni formáinak gazdagságát, természeti kincseit tekintve egyenrangú a Lofot-szigetekkel – csak jóval kevésbé ismert és látogatott…; Senja vonzerejét számunkra eldugottsága csak növeli: a hullámok által folyamatosan “bontott” sziklafokaira kisétálni, a szinte csak a helyi juhok által felkeresett homokos öbleiből  lesni a telente a békésebb vizű fjordokba behúzódó bálnákat, tekintetünket ide-oda járatni a recézett, egész évben hófoltos hegygerinceken – no ezek olyan élmények, amelyekért érdemes élni… meg persze néhány plusz órát autózni…) – Bergfjord (a szigettel való “ismerkedés gyanánt” lebóklászunk a tengerhez: pompás tükröződések, hártyajég-formációk valamint – apálykor – fantáziát beindító homok-motívumok kötik le figyelmünket; a “felelős mindezekért” a fjord végébe tekergőzve, magát a vastag fövenyen átvágva érkező patak, mely a közeli 6-700 méteres hegyek olvadékvizét hozza…) –“majdnem napkelte” a Husfjellet-en (ugyan nincs esély a Nap megpillantására a kb. 5 hetes “sarkvidéki éjszaka” idején, mégis “megcsíphetünk” kikelet-élményt e misztikus, oly kevés fénnyel megajándékozó téli nappalokon is…; a Tromsö környéki szigetvilág nyugati részén, az óceánra néző csúcsok egyikére a tengerszint közeléből indulunk el; tiszta időben a 632 m magas Husfjellet-en (vagy alatta, a gerincen) nem csak a “majdnem felkelő” Nappal, hanem utazásunk egyik legvarázslatosabb körpanorámájával is találkozhatunk; T5***, +500m, 6 km) – Tungeneset sziklamedencéi (az Ersfjord partján elképesztő kőzet-hullámok és szikla-pocsolyák tucatjai várnak; a “hullám-extázis” és a “tükör-kiállítás”a fotósok körében világhírűvé tette e helyszínt, ahol maga a “Csücsök” a legnépszerűbb téma: állja a heves hullám-támadásokat, miközben a hátteret Senja legszebb csipkézett gerincei nyújtják…) – visszautazás a Lyngen-Alpokban lévő szállásunkra

5. nap

DUPLA ÚJÉVKÖSZÖNTÉS! Finn-Lappföld, Kilpis-tó – Malla-rezervátum (séta) – Saanatunturi (túra) – Kilpisjarvi – BUÉK Finnország – BUÉK Norvégia (és Magyarország)

KORAI INDULÁS! utazás Finn-Lappföldre, Kilpisjarvi-be (a Skandináv-hg. főgerincén lévő turistaközpont épp a norvég-finn határon található – a finn oldalon…) – Malla-rezervátum (tó mellől indul, patak mentén, nyírerdőben halad rövid sétánk, mely egy “mágikus sziklához” visz; T6***, +50m) – Saanatunturi (kb. 3 km-es körtúra alkonyi fényekben a sámik szent hegyének oldalában; előbb erdőben, majd ismét a tundrán gyalogolunk a gerincig, ahol pompás panoráma, a Kilpis-tó és  környező hegyek “végtelen hullámai” várnak…; T7**, +150m) – Kilpisjarvi település (ebédelési lehetőség egy önkiszolgáló étteremben) – FAKULTATÍV motorosszán-túra a finn-norvég-svéd hármas határhoz (Treriksröysa), a Kilpis-tavon keresztül (a táv oda-vissza kb. 30 km, közben félúton egy tűzrakásos, forró italos pihenő is lesz) – ÚJÉVKÖSZÖNTÉS Finnországban (vacsorázási lehetőség  egy finn étteremben, majd tűzijáték-élmény a Kilpis-tó partján) – visszaautózás a pár km-re lévő Norvégiába – ÚJÉVKÖSZÖNTÉS Norvégiában (mivel visszalépünk a másik – Magyarországéval azonos – időzónába, így 60 percen belül másodszor is ünnepelhetjük 2020. kezdetét…) – Ullsfjord (az északi fény varázslatát természetesen ezen az éjjel is sem hagyhatjuk ki)

6. nap

Atlanti-óceán partvidéke, Sommaröya (homkos öblök) – Hillesöya (túra) – Tromsö (óvárosi nézelődés, Cable Car) – Lyngen-Alpok

Autózás az Atlanti-óceán partvidékére – Sommaröya karibi hangulatú öblei (a sziget egykor a környék állattartóinak nyári legeltető-helye volt, innen a neve…; az óceán arrafelé különösen “építkezős” kedvében volt és van: megejtően szép öblök sora bizonyítja “alkotókedvét”…) – Hillesöya (4-5 km-es gyalogtúra az Atlanti-óceán pici szigetén, mely enyhe téli éghajlatát a Golf-áramlat „ölelésének” köszönheti; T8**, +200m) – Tromsö (kora délutántól estig nézelődés Észak-Norvégia fővárosában; barangolhatunk a régi épületei miatt érdekes Óvárosban, megnézhetjük a Polar Múzeumnak a sarkvidék élővilágáról és a sarkkutatásról “mindent” eláruló tárlatait vagy a Tromsö Múzeumot, mely Észak-Norvégia lakóit, azok kultúráját és a természettel való kapcsolatukat mutatja be, de a Tromsö Cable Car-ra felszállva a város feletti Fjellheisen kilátópontba is eljuthatunk…) – BÚCSÚEST, no meg északi fény-várás a Lyngen-Alpokban (amint „kezdődik” észak-norvégiai kalandunk utolsó égi színjátéka, a szállásunkhoz közeli kis félszigetre ruccanunk ki, s onnan nézzük végig…)

7. nap

HAZAUTAZÁS

KORAI INDULÁS! Autózás Bardufoss repülőterére (a túra reggel 05:00  óra környékén a légikikötő aulájában ér véget) – HAZAUTAZÁS Bardufoss-ból

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp