Kanári-kontrasztok: La Palma és Fuerteventura

Mohaerdők, ősi vulkánok, sivatagok és az óceán...

DÁTUM:
2019. 01. 26. – 2019. 02. 03.

IDŐTARTAM:
9 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
2018. 12. 25.

JELLEG:
külföldi gyalogtúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
****

STÁTUSZ:
lejárt túra

Sárgán hullámzó homoksivatag és buja, örökké zöldellő, szubtrópusi vegetáció. Álom-tengeröblök szirtfokokkal és “felhőtengerből” kiemelkedő, alpesi tájak. Rejtett víztartalékjukon túlélő pálmafák és virgonc patakok által átszőtt, viruló banánligetek

Az első Kanári-szigeteket megcélzó hosszú hétvégénk elkalauzol Téged két, egymással szemben igencsak kontrasztokat állító szigetre a csodás Atlanti-óceán közepén….

Kalandjaink – melyek 5 napon keresztül reggeltől napnyugtáig zajlanak – a tevéi, sivatagi dűnéi valamint tekintetet “elfektető” homokos partjai mellett a rendkívül változatos és színes, vulkanikus kőzet-formációi révén is felcsigázó Fuerteventura-n (mely Afrikától már csak alig 100 km-re fekszik) veszik kezdetüket… Majd átrepülünk az elképesztően vadregényes, s gazdag növényvilága miatt csak “Zöld-szigetként” emlegetett, amúgy pedig a világ legnagyobb erodálódott tűzhanyó-kráterét (egy ún. kalderát) a hátán hordó La Palma-ra.

Túravezető

Kazal Ervin

Egyetemi kirándulások, majd pedagógusi és baráti körben tett túrák különcnek tartott „hegy-örűltjeként” szerettem bele a túrázásba – úgy 25-30 évvel ezelőtt… tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM: 2019. 01. 26. – 2019. 02. 03.
IDŐTARTAM: 9 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: 5 nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018. 12. 25.
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Spanyolország
UTAZÁS MÓDJA: repülő + szgk.
CSOPORT LÉTSZÁM: 7 fő
SZÁLLÁS: 8 éj vidéki apartmanokban illetve nemzeti parkok turistaszállásain (a szobák várhatóan 2-4 ágyasak lesznek)
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ****

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
  • A túra Tenerife sziget északi repülőtere (TFN) elől indul 26-án 09:00 órakor és Fuerteventura repülőterén (FUE) ér véget 3-án 18:30 tájékán.
  • Az általunk javasolt repülési útvonal a kiutazáshoz: január 25-én Bp. 17:25 – Madrid 20:45 (Wizzair), átszállás, tranzitéj Madridban (igény esetén szállást biztosítunk a reptér közelében); aztán másnap, január 26-án Madrid 06:45 – Tenerife North 08:40 (Ryanair). A hazautazáshoz: február 3-án Fuerteventura 20:20 – Bp. 02:20 (Wizzai
  • A kiutazásra és a hazautazásra a repjegyeket kedves utasainknak maguknak kell megvenni, a szigetek közötti járatokra a jegyet a Cinto fogja intézni.
  • Az összes szükséges repjegy várható ára (20 kg-os feladandó csomaggal) 100.000.- Ft.
  • A repjegyeket azt követően lehet intézni, ha szóltunk, hogy összejött a minimális létszám. 🙂
  • A részvételi díj tartalmazza a felsorolt szállások árát, a kisbusz/szgk. bérleti díját és a vele történő utazás üzemanyag-költségét, a Tenerife – Gomera – Tenerife kompjegyet valamint a túravezető költségeit és a szervezést.
  • A részvételi díj nem tartalmazza a repjegyek árát, az ellátást (ez egy önellátós túra, ahol naponta lesz bevásárlási lehetőség!), a kötelező BBP-biztosítást és az esetleges sztornóbiztosítást.
  • FONTOS: a részvételi díj 340 Ft/euro középárfolyamig érvényes.
Hasznos megjegyzések
  • A r. díjból törzsutasainknak szokásosan biztosított kedvezményt ezúttal is a minimális létszám elérése esetén tudjuk garantálni!
  • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS (folyt.) – Tenerife – este hajózás Gomera-ra

A javasolt útvonal jan. 26-ára: Madrid 06:45 – Tenerife North 08:40

Tenerife North repülőtér (a túra a reptér elől indul reggel 9 órakor) – túra az Anaga-hegységben (a Tenerifére látogatók zömének a “hegy” szó a Teide-t jelenti, talán emiatt is van az, hogy a sziget igen tagolt felszínű, északi nyúlványát szinte teljes egészében lefedő Anaga Természetvédelmi Területre – mely amúgy bioszféra-rezervátum – csak kevesen kíváncsiak; pedig micsoda hegység ez…; olyan, ahol a zömmel 700-900 méteres magasságú, zöld csúcsok borotvaéles gerinceken ülnek, közöttük számtalan szurdok és völgy húzódik meg, sokuk az óceánig “szalad”, a hegyvonulatok közül nem egynek a “feje búbja” kopár, egyúttal gyönyörű szikla-formáktól karakteres, míg lejjebb, “mellmagasságban” babérlombú erdők borítják; körtúránkon a rejtelmes erdei barangolás és néhány pompás panoráma éppúgy helyet kap, miként az elképesztő, abráziós sziklákkal teli tengerpartokon való bóklászás és a hívogató, fekete fövenyt áztató hullámokban némi tapicskolás; T1***, 18 km) – Cueva del Viento (délután a Teide oldalában helyi vezetővel túrát teszünk Európa legnagyobb láva-alagútjában; a “Szél Barlangja” nevet viselő, csőszerű képződmény egy kb. 27 000 évvel ezelőtti vulkáni tevékenység idején született; BELÉPŐ 20 EUR) – kompátkelés Los Cristianos-ból Gomera szigetre (a naplemente után – 19 órakor – induló hajóút kb. 50 perces lesz) – szállás 2 éjre Gomera szigetén, vidéki házban

2. nap

La Gomera

Barranco de Argaga (az autóval egyáltalán nem és gyalog is csak részben végigjárható gomerai völgyek közül ez jelenti a legnagyobb kihívást a túrázónak, ugyanis a patakmeder szurdokszerű sziklavilágában imitt-amott kézhasználatra is szükség van a továbbhaladáshoz…; T2***, 3 km) – túra az Északi-partvidéken (előbb Vallehermoso faluból “felszaladunk” az Ermita de Santa Clara-hoz, majd egy gerincen haladva, a magasból begyűjtjük Gomera legszebb partvidéki tájképeit, végül ámuldozunk színpompás szépségén a Cumbre de Chíjare nevű hegyoldal, melyen bizarrabbnál bizarrabb sziklaalakzatokat “hagyott maga után” az erózió…; T3***, 9 km) –  naplemente a Playa Puerto del Trigo-nál (a gomeraiak számára ez a sziget legszebb homokos öble; ezért aztán feltehetjük a kérdést: hol igen, ha itt nem engedünk az Atlanti-óceán csábításának?; T4*, 2 km)

3. nap

La Gomera – Tenerife

Napkelte a Los Roques sziklavilágban (reggel a sziget legmagasabb részére autózunk fel, ahol nemcsak a 180 m magas, Gomera szimbulumának számító sziklatömböt, a Roque de Agando-t, hanem további három-négy, a “hullámzó, zöld tengerből” kiemelkedő, vulkanikus eredetű szirtet is megcsodálhatunk…; T5**, 5 km) – túra a Garajonay Nemzeti Parkban (az UNESCO-védett rezervátum a Kanári-szigeteken egyedülálló babérlombú erdei és azok élővilága miatt kihagyhatatlan számunkra; a sok kis forrás és patak által táplált, buja vegetáció nagyjából olyan, mint amilyen a földtörténeti Harmadkorban, a jégkorszak előtt lehetett Dél-Európában – a növényfajok ötöde-negyede, az állatfajok kb. fele endemikus; a trilláktól hangos szubtrópusi őserdőben zajló körtúránkon jó esélyünk van találkozni a sziget két leggyönyörűbb madarával, két Gomerán őshonos, nagy termetű galambfajjal is…; T6***, 8 km) – kora este visszahajózás Tenerifére (a kompút 17:30-kor indul, s ezúttal is várhatóan 50 perces lesz…) – szállás 3 éjre apartmanban, Tenerifén, tengerpart közelében

4. nap

Tenerife

Teide (korán kelünk, s még napkelte előtt – 2100 méterről – útnak indulunk a mágikus vonzerővel bíró Teide-csúcs (3718 m) felé – a feljutás rá amúgy csak engedéllyel lehetséges, melyet a neten több héttel előbb érdemes beszerezni; a ritka levegőt a felfelé haladáskor mind jobban fogjuk érezni, ám a látvány sokszor elfeledteti velünk az esetleg adódó légzési nehézségeket; például már távolról fognak látszani a feltörő gőzök a – minden bizonnyal némileg havas – csúcs közelében, aztán közelebb érve a kénes szaguk is megcsapja az orrunkat, majd a sistergést is meghalljuk, végül a lyuk falának melegét is tapinthatjuk; a körpanorámát jól bevéssük “mindenhova”, hogy aztán a lejövetel során – szintúgy, mint a felfelé haladáskor – ismét hol könnyebb, hol nehezebb, ám összeségében igen változatos felszíneket tapodjunk: járunk majd vulkáni porban, hamuban, salakon és láván, de előfordulhat, hogy még hóban is; oda-vissza túránkon a visszaúton sem csökken motiváltságunk, mert több időnk lesz minderre rácsodálkozni, alkalmunk nyílik lecsökkent pulzusszámmal fotózni, sőt újdonságként egy mellékkrátert – Pico Viejo – is meglátogatunk…; T7*****, 18 km)

5. nap

Tenerife

Paisaje Lunar (a korai fényekben látogatunk el a Teide oldalában, fenyőerdővel körbeölelt helyen található holdbéli tájra, ahol az erózió pompás tornyocskákat “faragott” az évezredek alatt kemény kőzetté tömörödött vulkáni porból, apró horzsakövekből és már kőzet-törmelékekből; T8**, 4 km) – Masca-völgy (La Piedra faluból indulunk az Atlanti-óceánhoz a Barranco de Masca-ban, mely gyönyörű, szűk szurdok meredek falakkal; az óceánhoz leérve elvileg hajóra is lehetne szállni, de mi inkább visszamegyünk gyalog, és másik irányból is megcsodáljuk a sziklákat; T9***, 9 km) – Punta de Teno (a sziklafalak és a kaktuszok itt egyaránt óriásira “nőnek”, miként az érzékszervi megterhelés is…;  a késő délutáni fényekben a nyugati szelek taréjozta hullámok nyakunkba hulló permet-csomagjai és a tőlünk délebbre az óceánra nyíló, szurdokszerű völgyeket egymástól sorban elválasztó gerincek sziluettjei egyaránt sűrűn követik egymást…) – Garachico (egy hely, ahol a történelem az utcán “sétál” és a kávézókba ül le “beszélgetni”: az észak-tenerifei település egykor a sziget legfontosabb kikötője volt, “ugródeszka az Újvilág felé”, gyönyörű nemesi házakkal, márvánnyal borított utcácskákkal…; aztán a 18. század elején egy vulkánkitörést követő lávaáradat néhány óra alatt mindent megváltoztatott…)

6. nap

La Palma

Repülés Teneriféről La Palma-szigetre (korán kelünk, mert közvetlen járatunk 07:50-kor száll fel; egy kis propelleres géppel ripsz-ropsz átsuhanunk La Palma-ra, érk. 08:20-kor…) – La Palma sziget (különleges hely Földünkön, egyedi színfolt a természetföldrajzilag amúgy is rendkívül változatos Kanári-szigeteken; La Palma egyfelől a világ legmeredekebb(!) szigete – a legmagasabb pontja 2400 m felett található, ugyanakkor a partvonalának nagy része onnan légvonalban max. 15 km-re húzódik -, másrészt itt van a szigetvilágban a legtöbb vulkán, sőt aktív vulkánok – a legutóbbi kitörést 1971-ben jegyezték fel…) – fotószünet a Fuencaliente-világítótoronynál (a reptérről rögvest egy mini sziget-körútra indulunk; elsőként, egy piros-fehérre csíkozott, nyurga “őrszem” vonja magára figyelmünket, mely a fekete bazaltláva-mezőről “figyeli” az óceánt, miközben a lábánál elhelyezkedő – érdekes geometriát rajzoló – sólepárló-medencék tükrében nézegeti magát…) – Playa Echentive (itt akkor is megfürdünk majd, ha épp havazik, mert a bazaltláva-sípok, -oszlopok, -gyűrűk vöröses-sárgás-barnás-fekete díszletei között a sziget leggyönyörűbb természetes úszómedencéjét töltögetik az óceán be-benyaldosó hullámai…) – túra a Taburiente-kaldera mélyének vízeséseihez (a fölénk 1500-2000 méterrel magasodó kaldera-peremek amfiteátrumában zarándokolunk el néhány, a zölden lüktető vadonban eldugott vízeséshez – nem egyhez és nem kettőhöz -, majd a vulkanikus lejtőkön egyre feljebb és feljebb kapaszkodva tüdőnket ritkán tapasztalt tágulásra “bírjuk rá” a kijutáshoz…; T10***, 14 km) – El Tablado és a vad Északi-part (La Palma legszebb tengerparti tájképeivel autózásaink közben, egy-egy mirador-nál megállva fogunk találkozni) – La Fajana de Franceses (300 méteres sziklafalak alatt egy keskeny, nagyjából sík, termékeny tengerparti területet – ún. fajana-t – keresünk fel utazásunk legelképesztőbb meredekségű autós ösvényén; lent, ahol a banán-ültetvények és más gyümölcsfák zöldje éles kontrasztot kelt az óceán hihetetlen kékségével, fenyőfából ácsolt tetőzetű, tradicionális észak-palmai parasztházak sorakoznak – csoda egy hely…) – naplemente a Roque de los Muchachos-on, 2426 m-en (a Nap ugyan h7 körül aláereszkedik majd az óceán habjaiba, ám “olyasmiket hagy maga után” az égbolton, hogy mi még kb. 15-20 percig nehezen fogunk tudni elmozdulni La Palma legmagasabb hegycsúcsáról…; T11*, 500 m) – szállás 1 éjre La Palma szigetén, vidéki házban

7. nap

La Palma – Fuerteventura

Napkelte a Playa de Nogales-en (ez az a tengerparti hely, melyről már az odavezető ösvény mindent elárul: sziklafalba vájt, kitett, évszázadok óta használt…; T12**, 2 km) – Caldera de Taburiente Nemzeti Park (az ősi kráter pereme mára jelentősen lepusztult, ám még így is egymást érik rajta a kitüremkedő, megmászhatatlannak tűnő 1800-2200 méter közötti csúcsok; a lakatlan, hol szépségesen zord, hol színes és élettel teli rezervátumban – zömmel ereszkedő jellegű – egyirányú gerinctúránkon a legmagasabb csúcs a 2232 m-es Pico de la Nieve (Hó-csúcs) lesz; fenséges fenyőmatuzsálemekkel és hegyi kecskékkel gyakrabban fogunk találkozni, mint turistákkal…; T13****, 15 km) – repülés La Palma-ról Fuerteventura szigetére (ind. 19:30-kor, átszállás Tenerifén, érk. 21:20-kor) – szállás 2 éjre Fuerteventura-n, apartmanban, tengerpart közelében

8. nap

Fuerteventura

Fuerteventura (a Kanári-szigetek legidősebb és legszelesebb tagja UNESCO Bioszféra rezervátum; mindössze 100 km-re található Nyugat-Afrika partjaitól, s egyrészt ősi vulkánok építik fel, másrészt itt találjuk a szigetvilág leghosszabb és legelbűvölőbb homokos partszakaszait, itt a legkékebb a tenger és itt császkál a legtöbb kecske – leginkább az észak-afrikai hangulatú kis települések környékén…) – Nyugati-partvidék, Jandia Természetvédelmi Terület (a sziget egyik, “nyugodtabbik” oldaláról (Costa Calma) a másikra, a “vadabbra” túrázunk át; a lakatlan tájon szél formálta tengerparti sziklavilágokat és a sziget legeldugottabb homokos öbleit csodálhatjuk – utóbbiak egyikénél fürdésre is szánhatunk időt…; T14***, 20 km) – Ajuy barlangjai (abráziós barlangokat keresünk fel egy sziklás partszakaszon, majd egy sziklaívben gyönyörködhetünk, vagy akár fel is mászhatunk rá…; T15*, 5 km) – Barranco de las Penitas (Fuerteventura legszebb “szárazvölgye”, pálmafákkal, színes sziklákkal és egy tündéri kis kápolnával; T16**, 3 km) – naplemente a Faro del Tostón-nál (a 120 éves, vidám színekben pompázó, impozáns épületegyüttesben a helyi halászati tradíciókkal, a környező kis lagúnákban pedig vagányul ollózó rákokkal találkozhatunk)

9. nap

Fuerteventura – HAZAUTAZÁS

KORAI INDULÁS! Napkelte Correlejo homokdűne-világában (reggel egy darabka Szaharára lelünk a sziget északi csücskében – bejárni csakis törülközővel és fürdőruhával a hátizsákunkban érdemes, mert a sárga homokot nyaldosó türkizzöld tengernek tuti, hogy nem leszünk képesek ellenállni…) – csúcstúra a Pico de la Zarza-ra (búcsútúránk a sziget legmagasabb, 807 méteres, körpanorámás hegyfokára vezet; ott aztán nemcsak az előző nap bejárt Jandia-rezervátum néptelen partjain, de – kedvező időjárás esetén – az egész szigeten végigsétáltathatjuk tekintetüket…; T17***, 15 km) – Puertito de los Molinos (ha létezik kevesek által ismert szépség ezen a szigeten, akkor ez az…; a mindössze 20 lakosú pici falu egy bűbájos öböl partján, színes lávaszikla-világban lapul; e helyütt természetes sziklamedence és homokos plázs egyaránt csábít fürdőzésre, míg apálykor egy különleges hangulatú, óriás bejáratú barlang válik megközelíthetővé…) – Puerto del Rosario (nézelődés, vásárlás a sziget központjában) – autózás a közeli reptérre Fuerteventura-repülőtér (a túra itt ér véget 18:30 tájékán…) – HAZAUTAZÁS

A javasolt útvonal február 3-ára: Fuerteventura 20:20 – Bp. 02:20 (közvetlen járat,  érkezés 4-én hajnalban!)

Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!

A jövőben érdekel!


Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp