Kanári-kontrasztok: La Palma és Fuerteventura

Mohaerdők, ősi vulkánok, sivatagok és az óceán...

DÁTUM:
2019. 01. 26. – 2019. 02. 03.

IDŐTARTAM:
9 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
2018. 12. 25.

JELLEG:
külföldi gyalogtúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
****

STÁTUSZ:
VÁLASSZ

Sárgán hullámzó homoksivatag és buja, örökké zöldellő, szubtrópusi vegetáció. Álom-tengeröblök szirtfokokkal és “felhőtengerből” kiemelkedő, alpesi tájak. Rejtett víztartalékjukon túlélő pálmafák és virgonc patakok által átszőtt, viruló banánligetek

Az első Kanári-szigeteket megcélzó hosszú hétvégénk elkalauzol Téged két, egymással szemben igencsak kontrasztokat állító szigetre a csodás Atlanti-óceán közepén….

Kalandjaink – melyek 5 napon keresztül reggeltől napnyugtáig zajlanak – a tevéi, sivatagi dűnéi valamint tekintetet “elfektető” homokos partjai mellett a rendkívül változatos és színes, vulkanikus kőzet-formációi révén is felcsigázó Fuerteventura-n (mely Afrikától már csak alig 100 km-re fekszik) veszik kezdetüket… Majd átrepülünk az elképesztően vadregényes, s gazdag növényvilága miatt csak “Zöld-szigetként” emlegetett, amúgy pedig a világ legnagyobb erodálódott tűzhanyó-kráterét (egy ún. kalderát) a hátán hordó La Palma-ra.

Túravezető

Kazal Ervin

Középiskolai osztályfőnökként diákjaimat vezetgetve szereztem első túratapasztalataimat, majd azok gyarapodásával egyre nőtt bennem az igény, hogy az „általam felfedezett” (mert minden utazásomat felfedezésként is megélem) csodálatos tájait Magyarországnak illetve Földünknek, a természeti környezetükkel ősidők óta megbonthatatlan harmóniában élő népek kultúráját – korosztálytól függetlenül – másokkal is megismertessem... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM: 2019. 01. 26. – 2019. 02. 03.
IDŐTARTAM: 9 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: 5 nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2018. 12. 25.
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN):
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK:
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Spanyolország
UTAZÁS MÓDJA: repülő + szgk.
CSOPORT LÉTSZÁM: 7 fő
SZÁLLÁS: 8 éj vidéki apartmanokban illetve nemzeti parkok turistaszállásain (a szobák várhatóan 2-4 ágyasak lesznek)
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ****

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A túra Tenerife sziget északi repülőtere (TFN) elől indul 26-án 09:00 órakor és Fuerteventura repülőterén (FUE) ér véget 3-án 18:30 tájékán.
 • Az általunk javasolt repülési útvonal a kiutazáshoz: január 25-én Bp. 17:25 – Madrid 20:45 (Wizzair), átszállás, tranzitéj Madridban (igény esetén szállást biztosítunk a reptér közelében); aztán másnap, január 26-án Madrid 06:45 – Tenerife North 08:40 (Ryanair). A hazautazáshoz: február 3-án Fuerteventura 20:20 – Bp. 02:20 (Wizzai
 • A kiutazásra és a hazautazásra a repjegyeket kedves utasainknak maguknak kell megvenni, a szigetek közötti járatokra a jegyet a Cinto fogja intézni.
 • Az összes szükséges repjegy várható ára (20 kg-os feladandó csomaggal) 100.000.- Ft.
 • A repjegyeket azt követően lehet intézni, ha szóltunk, hogy összejött a minimális létszám. 🙂
 • A részvételi díj tartalmazza a felsorolt szállások árát, a kisbusz/szgk. bérleti díját és a vele történő utazás üzemanyag-költségét, a Tenerife – Gomera – Tenerife kompjegyet valamint a túravezető költségeit és a szervezést.
 • A részvételi díj nem tartalmazza a repjegyek árát, az ellátást (ez egy önellátós túra, ahol naponta lesz bevásárlási lehetőség!), a kötelező BBP-biztosítást és az esetleges sztornóbiztosítást.
 • FONTOS: a részvételi díj 340 Ft/euro középárfolyamig érvényes.
Hasznos megjegyzések
 • A r. díjból törzsutasainknak szokásosan biztosított kedvezményt ezúttal is a minimális létszám elérése esetén tudjuk garantálni!
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS (folyt.) – Tenerife – este hajózás Gomera-ra

A javasolt útvonal jan. 26-ára: Madrid 06:45 – Tenerife North 08:40

Tenerife North repülőtér (a túra a reptér elől indul reggel 9 órakor) – túra az Anaga-hegységben (a Tenerifére látogatók zömének a “hegy” szó a Teide-t jelenti, talán emiatt is van az, hogy a sziget igen tagolt felszínű, északi nyúlványát szinte teljes egészében lefedő Anaga Természetvédelmi Területre – mely amúgy bioszféra-rezervátum – csak kevesen kíváncsiak; pedig micsoda hegység ez…; olyan, ahol a zömmel 700-900 méteres magasságú, zöld csúcsok borotvaéles gerinceken ülnek, közöttük számtalan szurdok és völgy húzódik meg, sokuk az óceánig “szalad”, a hegyvonulatok közül nem egynek a “feje búbja” kopár, egyúttal gyönyörű szikla-formáktól karakteres, míg lejjebb, “mellmagasságban” babérlombú erdők borítják; körtúránkon a rejtelmes erdei barangolás és néhány pompás panoráma éppúgy helyet kap, miként az elképesztő, abráziós sziklákkal teli tengerpartokon való bóklászás és a hívogató, fekete fövenyt áztató hullámokban némi tapicskolás; T1***, 18 km) – Cueva del Viento (délután a Teide oldalában helyi vezetővel túrát teszünk Európa legnagyobb láva-alagútjában; a “Szél Barlangja” nevet viselő, csőszerű képződmény egy kb. 27 000 évvel ezelőtti vulkáni tevékenység idején született; BELÉPŐ 20 EUR) – kompátkelés Los Cristianos-ból Gomera szigetre (a naplemente után – 19 órakor – induló hajóút kb. 50 perces lesz) – szállás 2 éjre Gomera szigetén, vidéki házban

2. nap

La Gomera

Barranco de Argaga (az autóval egyáltalán nem és gyalog is csak részben végigjárható gomerai völgyek közül ez jelenti a legnagyobb kihívást a túrázónak, ugyanis a patakmeder szurdokszerű sziklavilágában imitt-amott kézhasználatra is szükség van a továbbhaladáshoz…; T2***, 3 km) – túra az Északi-partvidéken (előbb Vallehermoso faluból “felszaladunk” az Ermita de Santa Clara-hoz, majd egy gerincen haladva, a magasból begyűjtjük Gomera legszebb partvidéki tájképeit, végül ámuldozunk színpompás szépségén a Cumbre de Chíjare nevű hegyoldal, melyen bizarrabbnál bizarrabb sziklaalakzatokat “hagyott maga után” az erózió…; T3***, 9 km) –  naplemente a Playa Puerto del Trigo-nál (a gomeraiak számára ez a sziget legszebb homokos öble; ezért aztán feltehetjük a kérdést: hol igen, ha itt nem engedünk az Atlanti-óceán csábításának?; T4*, 2 km)

3. nap

La Gomera – Tenerife

Napkelte a Los Roques sziklavilágban (reggel a sziget legmagasabb részére autózunk fel, ahol nemcsak a 180 m magas, Gomera szimbulumának számító sziklatömböt, a Roque de Agando-t, hanem további három-négy, a “hullámzó, zöld tengerből” kiemelkedő, vulkanikus eredetű szirtet is megcsodálhatunk…; T5**, 5 km) – túra a Garajonay Nemzeti Parkban (az UNESCO-védett rezervátum a Kanári-szigeteken egyedülálló babérlombú erdei és azok élővilága miatt kihagyhatatlan számunkra; a sok kis forrás és patak által táplált, buja vegetáció nagyjából olyan, mint amilyen a földtörténeti Harmadkorban, a jégkorszak előtt lehetett Dél-Európában – a növényfajok ötöde-negyede, az állatfajok kb. fele endemikus; a trilláktól hangos szubtrópusi őserdőben zajló körtúránkon jó esélyünk van találkozni a sziget két leggyönyörűbb madarával, két Gomerán őshonos, nagy termetű galambfajjal is…; T6***, 8 km) – kora este visszahajózás Tenerifére (a kompút 17:30-kor indul, s ezúttal is várhatóan 50 perces lesz…) – szállás 3 éjre apartmanban, Tenerifén, tengerpart közelében

4. nap

Tenerife

Teide (korán kelünk, s még napkelte előtt – 2100 méterről – útnak indulunk a mágikus vonzerővel bíró Teide-csúcs (3718 m) felé – a feljutás rá amúgy csak engedéllyel lehetséges, melyet a neten több héttel előbb érdemes beszerezni; a ritka levegőt a felfelé haladáskor mind jobban fogjuk érezni, ám a látvány sokszor elfeledteti velünk az esetleg adódó légzési nehézségeket; például már távolról fognak látszani a feltörő gőzök a – minden bizonnyal némileg havas – csúcs közelében, aztán közelebb érve a kénes szaguk is megcsapja az orrunkat, majd a sistergést is meghalljuk, végül a lyuk falának melegét is tapinthatjuk; a körpanorámát jól bevéssük “mindenhova”, hogy aztán a lejövetel során – szintúgy, mint a felfelé haladáskor – ismét hol könnyebb, hol nehezebb, ám összeségében igen változatos felszíneket tapodjunk: járunk majd vulkáni porban, hamuban, salakon és láván, de előfordulhat, hogy még hóban is; oda-vissza túránkon a visszaúton sem csökken motiváltságunk, mert több időnk lesz minderre rácsodálkozni, alkalmunk nyílik lecsökkent pulzusszámmal fotózni, sőt újdonságként egy mellékkrátert – Pico Viejo – is meglátogatunk…; T7*****, 18 km)

5. nap

Tenerife

Paisaje Lunar (a korai fényekben látogatunk el a Teide oldalában, fenyőerdővel körbeölelt helyen található holdbéli tájra, ahol az erózió pompás tornyocskákat “faragott” az évezredek alatt kemény kőzetté tömörödött vulkáni porból, apró horzsakövekből és már kőzet-törmelékekből; T8**, 4 km) – Masca-völgy (La Piedra faluból indulunk az Atlanti-óceánhoz a Barranco de Masca-ban, mely gyönyörű, szűk szurdok meredek falakkal; az óceánhoz leérve elvileg hajóra is lehetne szállni, de mi inkább visszamegyünk gyalog, és másik irányból is megcsodáljuk a sziklákat; T9***, 9 km) – Punta de Teno (a sziklafalak és a kaktuszok itt egyaránt óriásira “nőnek”, miként az érzékszervi megterhelés is…;  a késő délutáni fényekben a nyugati szelek taréjozta hullámok nyakunkba hulló permet-csomagjai és a tőlünk délebbre az óceánra nyíló, szurdokszerű völgyeket egymástól sorban elválasztó gerincek sziluettjei egyaránt sűrűn követik egymást…) – Garachico (egy hely, ahol a történelem az utcán “sétál” és a kávézókba ül le “beszélgetni”: az észak-tenerifei település egykor a sziget legfontosabb kikötője volt, “ugródeszka az Újvilág felé”, gyönyörű nemesi házakkal, márvánnyal borított utcácskákkal…; aztán a 18. század elején egy vulkánkitörést követő lávaáradat néhány óra alatt mindent megváltoztatott…)

6. nap

La Palma

Repülés Teneriféről La Palma-szigetre (korán kelünk, mert közvetlen járatunk 07:50-kor száll fel; egy kis propelleres géppel ripsz-ropsz átsuhanunk La Palma-ra, érk. 08:20-kor…) – La Palma sziget (különleges hely Földünkön, egyedi színfolt a természetföldrajzilag amúgy is rendkívül változatos Kanári-szigeteken; La Palma egyfelől a világ legmeredekebb(!) szigete – a legmagasabb pontja 2400 m felett található, ugyanakkor a partvonalának nagy része onnan légvonalban max. 15 km-re húzódik -, másrészt itt van a szigetvilágban a legtöbb vulkán, sőt aktív vulkánok – a legutóbbi kitörést 1971-ben jegyezték fel…) – fotószünet a Fuencaliente-világítótoronynál (a reptérről rögvest egy mini sziget-körútra indulunk; elsőként, egy piros-fehérre csíkozott, nyurga “őrszem” vonja magára figyelmünket, mely a fekete bazaltláva-mezőről “figyeli” az óceánt, miközben a lábánál elhelyezkedő – érdekes geometriát rajzoló – sólepárló-medencék tükrében nézegeti magát…) – Playa Echentive (itt akkor is megfürdünk majd, ha épp havazik, mert a bazaltláva-sípok, -oszlopok, -gyűrűk vöröses-sárgás-barnás-fekete díszletei között a sziget leggyönyörűbb természetes úszómedencéjét töltögetik az óceán be-benyaldosó hullámai…) – túra a Taburiente-kaldera mélyének vízeséseihez (a fölénk 1500-2000 méterrel magasodó kaldera-peremek amfiteátrumában zarándokolunk el néhány, a zölden lüktető vadonban eldugott vízeséshez – nem egyhez és nem kettőhöz -, majd a vulkanikus lejtőkön egyre feljebb és feljebb kapaszkodva tüdőnket ritkán tapasztalt tágulásra “bírjuk rá” a kijutáshoz…; T10***, 14 km) – El Tablado és a vad Északi-part (La Palma legszebb tengerparti tájképeivel autózásaink közben, egy-egy mirador-nál megállva fogunk találkozni) – La Fajana de Franceses (300 méteres sziklafalak alatt egy keskeny, nagyjából sík, termékeny tengerparti területet – ún. fajana-t – keresünk fel utazásunk legelképesztőbb meredekségű autós ösvényén; lent, ahol a banán-ültetvények és más gyümölcsfák zöldje éles kontrasztot kelt az óceán hihetetlen kékségével, fenyőfából ácsolt tetőzetű, tradicionális észak-palmai parasztházak sorakoznak – csoda egy hely…) – naplemente a Roque de los Muchachos-on, 2426 m-en (a Nap ugyan h7 körül aláereszkedik majd az óceán habjaiba, ám “olyasmiket hagy maga után” az égbolton, hogy mi még kb. 15-20 percig nehezen fogunk tudni elmozdulni La Palma legmagasabb hegycsúcsáról…; T11*, 500 m) – szállás 1 éjre La Palma szigetén, vidéki házban

7. nap

La Palma – Fuerteventura

Napkelte a Playa de Nogales-en (ez az a tengerparti hely, melyről már az odavezető ösvény mindent elárul: sziklafalba vájt, kitett, évszázadok óta használt…; T12**, 2 km) – Caldera de Taburiente Nemzeti Park (az ősi kráter pereme mára jelentősen lepusztult, ám még így is egymást érik rajta a kitüremkedő, megmászhatatlannak tűnő 1800-2200 méter közötti csúcsok; a lakatlan, hol szépségesen zord, hol színes és élettel teli rezervátumban – zömmel ereszkedő jellegű – egyirányú gerinctúránkon a legmagasabb csúcs a 2232 m-es Pico de la Nieve (Hó-csúcs) lesz; fenséges fenyőmatuzsálemekkel és hegyi kecskékkel gyakrabban fogunk találkozni, mint turistákkal…; T13****, 15 km) – repülés La Palma-ról Fuerteventura szigetére (ind. 19:30-kor, átszállás Tenerifén, érk. 21:20-kor) – szállás 2 éjre Fuerteventura-n, apartmanban, tengerpart közelében

8. nap

Fuerteventura

Fuerteventura (a Kanári-szigetek legidősebb és legszelesebb tagja UNESCO Bioszféra rezervátum; mindössze 100 km-re található Nyugat-Afrika partjaitól, s egyrészt ősi vulkánok építik fel, másrészt itt találjuk a szigetvilág leghosszabb és legelbűvölőbb homokos partszakaszait, itt a legkékebb a tenger és itt császkál a legtöbb kecske – leginkább az észak-afrikai hangulatú kis települések környékén…) – Nyugati-partvidék, Jandia Természetvédelmi Terület (a sziget egyik, “nyugodtabbik” oldaláról (Costa Calma) a másikra, a “vadabbra” túrázunk át; a lakatlan tájon szél formálta tengerparti sziklavilágokat és a sziget legeldugottabb homokos öbleit csodálhatjuk – utóbbiak egyikénél fürdésre is szánhatunk időt…; T14***, 20 km) – Ajuy barlangjai (abráziós barlangokat keresünk fel egy sziklás partszakaszon, majd egy sziklaívben gyönyörködhetünk, vagy akár fel is mászhatunk rá…; T15*, 5 km) – Barranco de las Penitas (Fuerteventura legszebb “szárazvölgye”, pálmafákkal, színes sziklákkal és egy tündéri kis kápolnával; T16**, 3 km) – naplemente a Faro del Tostón-nál (a 120 éves, vidám színekben pompázó, impozáns épületegyüttesben a helyi halászati tradíciókkal, a környező kis lagúnákban pedig vagányul ollózó rákokkal találkozhatunk)

9. nap

Fuerteventura – HAZAUTAZÁS

KORAI INDULÁS! Napkelte Correlejo homokdűne-világában (reggel egy darabka Szaharára lelünk a sziget északi csücskében – bejárni csakis törülközővel és fürdőruhával a hátizsákunkban érdemes, mert a sárga homokot nyaldosó türkizzöld tengernek tuti, hogy nem leszünk képesek ellenállni…) – csúcstúra a Pico de la Zarza-ra (búcsútúránk a sziget legmagasabb, 807 méteres, körpanorámás hegyfokára vezet; ott aztán nemcsak az előző nap bejárt Jandia-rezervátum néptelen partjain, de – kedvező időjárás esetén – az egész szigeten végigsétáltathatjuk tekintetüket…; T17***, 15 km) – Puertito de los Molinos (ha létezik kevesek által ismert szépség ezen a szigeten, akkor ez az…; a mindössze 20 lakosú pici falu egy bűbájos öböl partján, színes lávaszikla-világban lapul; e helyütt természetes sziklamedence és homokos plázs egyaránt csábít fürdőzésre, míg apálykor egy különleges hangulatú, óriás bejáratú barlang válik megközelíthetővé…) – Puerto del Rosario (nézelődés, vásárlás a sziget központjában) – autózás a közeli reptérre Fuerteventura-repülőtér (a túra itt ér véget 18:30 tájékán…) – HAZAUTAZÁS

A javasolt útvonal február 3-ára: Fuerteventura 20:20 – Bp. 02:20 (közvetlen járat,  érkezés 4-én hajnalban!)

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp