Kardszárnyú delfinek és északi fény Norvégiában

Tromsö, Lyngen-Alpok

DÁTUM:

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

JELLEG:
külföldi gyalogtúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
***

STÁTUSZ:
szabad helyek

Maradt még szabadságod az előző évről és nem tudod mit kezdjél vele? Mi lenne, ha megajándékoznád magad egy életre szóló ÉLMÉNNYEL, a hófödte fjordok felett tekergőző sarki fénnyel?

A téli hónapok kiváló északi fény  megfigyelési lehetőséggel kecsegtetnek. Ha a bakancslistádon neked is szerepel, hogy “egyszer majd szeretném látni a sarki fényt”, akkor miért ne épp most? Nappal a pasztellszínű égben gyönyörködhetsz, miközben a husky kutyák hangos csaholással repítenek Téged szánjukon vagy Te magad száguldozhatsz egy motorosszánon a befagyott tavakon.

Miért maradnál itthon az unalmas januárban, amikor reggel mindent köd borít, a nedves-párás időben minden olyan “nyúlós-nyálkás”? Mennyivel jobb lenne feltöltődve, kisimult arccal nekivágni az év kezdetének! A hideg nem akadály, ugyanis Norvégia ezen részén a Golf áramlatnak köszönhetően meglehetősen enyhe a tél, így itthoni “téli túrázós” ruházatod tökéletesen megfelel. Nincs időd? Ha igazán fontos vagy magadnak, akkor biztos megtalálod a módját, hogy egy kicsit kikapcsolj! Mondjuk Észak-Európa egyik legnagyszerűbb táján…

Tromsö-t, gyakran a “Sarkvidék kapujának” is nevezik, köszönhetően rendkívül kedvező földrajzi elhelyezkedésének… A hegyek között, fjordparton található észak-norvégiai kisváros környéke nemcsak évszázadok óta az Északi Sarkvidékre tartó expedíciók egyik kiindulópontja, hanem egyúttal az északi fény-megfigyelésére legalkalmasabb terepe Európának. Szeptember elejétől április elejéig Tromsö vidékén a legnagyobb az esély az aurora borealis csodás égi táncában gyönyörködni… Szabad szemmel és akár órák hosszat…

GYERE velünk 7 napos kalandtúránkra, aminek “alapját” a nem ritkán már este 6-7 óra körül feltűnő sarki fény színeinek, állandóan változó formáinak és különleges hanghatásainak megtapasztalása jelenti! A csillagtúra-jellege miatt (a szállás végig egyazon házban lesz) ez az utazás akár minden este (!) lehetőséget nyújt e villódzó, nyughatatlan égi jelenségen ámuldozni vagy meg is örökíteni azt fényképezőgépünkkel… (Lakhelyünk amúgy egy pompás tükörként “szolgáló” fjord partján található, körötte és a távolban is mindenütt fenséges havas ormok, a Lyngen-Alpok csipkés gerincei nyújtóznak…)

A nappali órákra sokféle aktív programot kínálunk! A napkorongot ugyan nem fogjuk látni (közel lesz a horizonthoz, de az év ezen időszakában nem kel fel…), ám az égbolt fényei napközben (vagyis úgy 09:30 és 14:30 között) így is számunkra értékes, nappali világosságot biztosítanak majd. Az égbolt és a havas hegyek erre az 5-6 órára mindennap döbbenetesen szép pasztell színekbe öltöznek majd! A magaslatok, a tengerágak (jégmentesek egész évben), a befagyott tavak, de még a vízparti csónakházak is rózsaszín, bíbor, halványlilás vagy barackszínű fátylat “kapnak”… E lélekemelő időszakokban a hólepte táj felfedezésére indulunk: hol motoros szánnal, hol kutyaszánnal, hol meg “csak” hótalpainkon

Ezen túra után bizonyosan feltöltődve, tettre készen térsz majd haza, így az új év nyugalomban és békében folytatódik számodra!

Túravezető

Kovács Mátyás

Egy bakonyi kis faluban, Cseszneken nőttem fel. Gyermekkoromban minden jó időt és alkalmat kihasználva bejártuk a környék túraútvonalait... tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM:
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN): 229 900 Ft
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK: 249 900 Ft
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Norvégia
UTAZÁS MÓDJA: kisbusz, repülőgép
CSOPORT LÉTSZÁM: 7 fő
SZÁLLÁS: 6 éj egy fjordparti, 5 szobás, 80 m2-es házban
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: ***

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
 • A részvételi díj tartalmazza a szállás árát, a kisbusz bérleti díját, az üzemanyag-költséget, valamint a túravezető költségeit és a szervezést.
 • A részvételi díj nem tartalmazza a repjegy árát, az ellátást, a biztosítást, a FAKULTATÍV kardszárnyú delfin-szafari, kutyaszán-túra, motorosszán-túra költségeit és a múzeumi belépőket, továbbá a hótalpak bérleti díját.
 • JELENTKEZÉSKOR 100.000.- Ft. előleg átutalását kérjük. A hátralékot 2020. december 21-éig kell átutalni.

FAKULTATÍV programok:

A végső ár függhet a jelentkezők számától! (Az alább megadott árak csak tájékoztató jellegűek és 6-8 fős csoportlétszám esetén 1 főre értendőek!)

 • Kardszárnyú delfinek és hosszúszárnyú bálnák megfigyelése (3-3,5 órás szafari Zodiac-kal): 1800-1900 NOK/fő
 • Kutyaszánon hegyen-völgyön át (hajtóként vagy utasként; hóviszonyoktól függően a táv 15-20 km) : 1500 NOK/fő
 • Motorosszán-túra a finn-svéd-norvég Hármashatárhoz: 100-110 EUR/fő (az ár szánonként 2 fő utazása esetén érvényes)
Hasznos megjegyzések
 • A túra a szállásunkhoz képest 90 km-rel D-re található Bardufoss-reptérről indul és ugyanott végződik.

A javasolt repülési útvonal:

Jan. 22-én Bp. 06:05 – átszállás München-ben – Osló 10:40, majd belföldi járattal: Osló 13:40 – Bardufoss 15:30

Jan. 28-án Bardufoss 11:35 – Osló 13:25, majd átszállást követően Osló 18:40 – átszállás München-ben – Bp. 23:25

(A repjegyek költsége – 1 db feladandó csomaggal számolva – várhatóan kb. 110.000.- Ft. lesz!)

 • A r. díjból törzsutasainknak szokásosan biztosított 6-10% kedvezményt ezúttal is a minimális létszám elérése esetén tudjuk garantálni!
 • Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat. Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
 • A hótalpazás nem igényel semmilyen előképzettséget, speciális technikai tudást. Bárki könnyen elsajátíthatja annak minden “csínját-bínját” pár perc alatt! Hótalpat a Cinto Túraklubtól is lehet bérelni (10.000.- Ft./7 nap). Az igényt erre kérjük legkésőbb az utazást pár héttel megelőző csoporttalálkozón jelezni!
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

1. nap

KIUTAZÁS – Bardufoss – Ullsfjord, Lyngen-Alpok

Javasolt repülési útvonal: Bp. – Osló – Bardufoss

Bardufoss reptere (menetrendtől függően találkozás délután/este a túravezetővel a hegyek között megbúvó, pici reptér érkezési aulájában; a csomagok kisbuszban való elhelyezését követően megkezdjük az autózást szállásunkra) – 1,5 órás utazás a Lyngen-Alpok szívébe (az 1500-1800 méteres, hófödte vonulatok Észak-Norvégia legszebb tájának számítanak – télen meg aztán pláne…)szállás az Ullsfjord partján – az első sarkkörön túli éjszakákon máris “rászokhatunk” az északi fényre…

2. nap

Skjervöy szigete, KARDSZÁRNYÚ DELFIN-szafari a fjordokban (FAKT.) – Fosselva völgye (kis hótalpas túra) – északi fény-várás a fjord partján

KORAI INDULÁS, utazás az Alta-tól D-re található Skjervöy szigetére – FAKULTATÍV kardszárnyú delfin-szafari  a fjordokban (előzetes jelentkezést követően (!) e napon délelőtt motoros hajóval 3-3,5 órás szafarit teszünk Skjervöy egyik kikötőjéből; amiben jó eséllyel részünk lesz ezen az oly misztikus, oly kevés fénnyel megajándékozó téli nappalon: a telente a fjordokba behúzódó kardszárnyú delfinekkel és hosszúszárnyú bálnákkal való találkozás, és persze a nagy hegyek közé benyúló tengerágon való suhanás semmi máshoz nem hasonlítható élménye; hogy végig komfortosan érezzük magunkat, házigazdáink speciális overallt és csizmát biztosítanak számunkra, a túra során pedig forró italokat kapunk…) – Fosselva patak völgye (alul-felől csillogó nyírfaerdőben ropogtatjuk a havat a nap utolsó, világos órájában, úti célunk az erdőhatár és az onnan a fjordra nyíló panoráma; T1**, 3 km, +200 m) – utazás a szállásra északi fény-várás az Ullsfjord partján (amint „megkezdődik” az égi színjáték, a szállásunkhoz közeli kis félszigetre ruccanunk ki, onnan nézzük végig…)

3. nap

Lyngen-Alpok (FAKT. kutyaszán-túra) – Holmevassfjellet (hótalpas túra)

FAKULTATÍV kutyaszán-túra a Lyngen-Alpokban (a tekintélyes Durmalstinden (1265 m) környékén teszünk kb. 1,5 órás körtúrát; elhelyezkedés: 2 fő/szán, váltott hajtással) – hótalpas túra a Holmevassfjellet-re (a parkolóból egy erdőhatár feletti fennsík pereméig, majd onnan (aki még vágyik erre) egy kilátópontra kapaszkodunk fel kb. 1-1,5 óra alatt; kezdetben igen meredek lesz az ösvény, de hát valahogy le kell küzdenünk a ránk váró 300 m szintet…; körtúránk utolsó szakaszán már fejlámpáink fényét is segítségül kell hívnunk; T2***, 3h, +300 m) – visszatérés a szállásra – este akár tábortűz mellett sütögetve is várhatunk a sarki fény táncára…

4. nap

Finn-Lappföld, Kilpisjarvi – Kilpis-tó, Malla-rezervátum (hótalpas túra) – Treriksröysa (FAKT. motorosszán-túra) – esély a “finn” aurora borealis megpillantására

KORAI INDULÁS! utazás Finn-Lappföldre, Kilpisjarvi-be (a Skandináv-hg. főgerincén lévő turistaközpont épp a norvég-finn határon található – a finn oldalon…) – Kilpis-tó (hótalpas túra a tó feletti Pikku Malla nevű magaslatra, mely a környékre pompás rálátást nyújt; T3***, 3,5 km, +250 m) – ebédelési lehetőség egy finn étteremben – FAKULTATÍV motorosszán-túra a finn-norvég-svéd hármas határhoz (Treriksröysa), a Kilpis-tavon keresztül (a táv oda-vissza kb. 30 km, közben félúton egy tűzrakásos, forró italos pihenő is lesz) – Kilpisjarvi (vacsorázási lehetőség  egy finn étteremben) – visszaautózás a szállásra – Ullsfjord (az északi fény varázslatát természetesen ezen az éjjel is sem hagyhatjuk ki)

5. nap

Sandelva – Ullsfjord (komp) – Lenangensöyra (tengerparti túra, világítótorony) – Barheia-kilátópont (hótalpas túra) – Lyngseidet (fatemplom) – Lyngen (fjord)

KORAI INDULÁS! Sandelva, Ullsfjord  (a homokpadokon madárvilág, no meg bevésődő fjord-panoráma vár a Storelva torkolatánál..) – kompátkelés az Ullsfjordon (15 perc) – Sör-Lenangen (a Lyngen-Alpok északi nyúlványai által “felügyelt”, jégcsapos sziklafalak alatt, a tengerpart befagyott sziklamedencéi mentén gyalogolunk el egy félsziget elhagyatott végébe, ahol több méter magas “fura” alakok, alakzatok fogadnak: ősi pala-formák, melyek között kiutat találva végül egy kedves kis világítótoronynál – illetve közelében, egy homokos öbölnél – pihenhetünk meg amolyan “világ végére érkeztünk”-fílingben…; T4**, 2 km, +50 m szint) – Barheia, 351 m (az Ullsfjord és a Jaegervatnet (erdőkkel körbe vett, szép tó) feletti magaslatra vezet tengerszintről induló hótalpas túránk; T5***, 7 km, +300 m) – Lyngseidet fatemploma (az esténként szépen kivilágított, vörös tetős, fehér fatemplom közel 250 éves…) – autózás a szállásunkra a Lyngen-fjord mellett –  este ismét az Aurora Borealis órái jöhetnek

6. nap

Hillesöya (homokos öblök; hótalpas túra) – Tromsö (múzeumok; SZABAD PROGRAM) – este: újra csak északi fény-megfigyelés

Hillesöya (gyalogtúra az Atlanti-óceán partvidékén, a Norvég-tenger pici szigetén, mely enyhe téli éghajlatát a Golf-áramlat „ölelésének” köszönheti; a kilátás minden irányba fenséges: nyers erők formálta, fehér hegygerinceket és apró földdarabokon, zátonyokon át érkező hullámok által épített, homokos öblöket csodálunk meg hótalpas túránkon..; T6**, 2 km, +200m) – Tromsö (a 3 órás nézelődés idején barangolhatunk Észak-Norvégia fővárosának régi épületei miatt érdekes Óvárosában és az expedíciók, szafarik révén telente is mozgalmas kikötőjében,  de megnézhetjük a Polar Múzeumnak a sarkvidék élővilágáról és a sarkkutatásról mindent eláruló tárlatait vagy a Tromsö Múzeumot is – utóbbi Észak-Norvégia lakóit, azok kultúráját és természettel való kapcsolatukat mutatja be) – sötétedés után talán ismét az Aurora Borealis órái jönnek (tetszés szerint választhatsz helyszínt: a ház ablakából, a ház elől vagy a mindössze 150-200 méterre lévő fjord partjáról figyelheted meg – persze csakis kedvező időjárás, tiszta égbolt esetén – a csodás jelenséget…)

7. nap

Bardufoss reptere – HAZAUTAZÁS

Reggel autózás Bardufoss repülőterére (a túra a bardufossi légikikötő aulájában ér véget) –  HAZAUTAZÁS

A javasolt útvonal: Bardufoss – Osló – Bp.

  A jövőben érdekel!

  Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


  Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

  Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

  A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

  Nap

  :

  Óra

  :

  Perc

  :

  Mp