Színes Lappföld

Öszi fotóstúra Észak-Finnországban

DÁTUM:
2020. 09. 02. – 08.

IDŐTARTAM:
7 nap

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:
2020. 08. 24.

JELLEG:
fotóstúra

ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK:
**

STÁTUSZ:
2 szabad hely – GARANTÁLT INDULÁS!

Északi fény-, őszi tájkép- és rénszarvasfotózás a „ruska” idején.

Mi is az a “ ruska ”? A finnek “ruska”-nak nevezik az a 2-3 hetes időszakot, amikor a legszínpompásabb az őszi növényvilág. A sarkkörön túl, Finn-Lappföld északabbra fekvő területein a tunturik (lappföldi hegyek) oldalában élő törpenyírek, törpefüzek és lágyszárúak szeptember elején abbahagyják a fotoszintetizálást, s a hullámzó hegyi tundra “lángba borul”…
Az alacsonyabban lévő élőhelyeken, a végtelen tajgán a színek “orgiája” kb. 1 héttel később, a hónap közepén csúcsosodik ki.  A ruska az északi természet “búcsúajándéka” az itt előknek: gombák sokasága bukkan hirtelen elő, s meddig a szem ellát áfonyamezők, mocsári hamvas szeder “szigetek” kínálják duzzadt gyümölcseiket. A legjobbkor érkező természetfotós további csodák megörökítésére is bizton számíthat, mielőtt közel 8 hónapra “befagy” minden, s Európa e “kaméleon-tájára” a tél teríti rá vastag, fehér köpönyegét: megindul a rénszarvasok vándorlása, s az ilyenkor már közel 8 órás, vaksötét, fényszennyektől mentes éjjeleken újra feltűnik az égbolt nyughatatlan táncosa, a varázslatos sarki fény!

Fotózás és pihenés fura eloszlásban…

Lappföldön a nyár búcsúja méltó az északi természet hevességéhez és gazdagságához: a fények gyorsan változnak, a témák soha el nem fogynak. Emiatt igyekezni fogunk a legalkalmasabb időszakokban mindig terepen, mindig jó helyen lenni…
A két legszebb nemzeti parkban (Lemmenjoki és Pallastunturi) hajnalban (5-8 óráig), naplementekor (17-21 óráig) és éjjel (23-02 óráig) is fotózhatunk. E “természeti menetrendhez” alkalmazkodva a fő étkezéseket reggel 9 után és 21-23 óra között tervezzük majd. Alvásra az északi fény-esély miatt éjszaka kevesebb, nappal több időnk lesz. A szállásokat úgy választottuk ki, hogy a fotózások helyszíneihez közel legyenek, így a nap bármely órájában vissza lehessen vonulni kicsit pihenni… A kb. 13 órás nappal során sok egyéb inger is érhet: makrózásra támadhat kedvünk egy színes zuzmós sziklánál vagy egy piros kalapú gomba láttán, két marokkal falhatjuk a vörös és kék áfonyát, meglátogatjuk a rénszarvas-tenyésztésből élő sámik házunkhoz közel eső farmjait, kis településeit, a vadonban vándorló rének csapatait cserkészhetjük.

Túravezető

Kazal Ervin

Egyetemi kirándulások, majd pedagógusi és baráti körben tett túrák különcnek tartott „hegy-örűltjeként” szerettem bele a túrázásba – úgy 25-30 évvel ezelőtt… tovább

Feliratkozás hírlevélre

Szeretnél első kézből értesülni híreinkről, programjainkról, akcióinkról?

Kiemelt túrák

DÁTUM: 2020. 09. 02. – 08.
IDŐTARTAM: 7 nap
SZÜKSÉGES SZABADNAPOK: 5 nap
JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. 08. 24.
RÉSZVÉTELI DÍJ TÖRZSUTASAINKNAK (4. TÚRA UTÁN): 5-6 fő esetén: 249 900 Ft 7 fő esetén: 225 900 Ft
RÉSZVÉTELI DÍJ LEENDŐ TÖRZSUTASAINKNAK: 5-6 fő esetén: 269 900 Ft 7 fő esetén: 242 900 Ft
FÖLDRÉSZ: Európa
ORSZÁG: Finnország
UTAZÁS MÓDJA: kisbusz, repülőgép
CSOPORT LÉTSZÁM: 5–7 fő
SZÁLLÁS: 4 éjszaka lakott helyektől távol eső, erdőben/vízparton lévő 4 -6 szem. faházakban; 2 éj nemzeti park menedékházában
ÁTLAGOS NEHÉZSÉGI FOK: **

A térkép az egér görgőjével vagy a + – jelekre kattintva zoomolható, illetve a jobb felső sarokban levő „keret” ikonra kattintva teljes képernyőre nagyítható.
Fontos tudnivalók
  • Az árban benne foglaltatnak: a fotós szakmai segítség (igény szerint), a terepi fotózás, a szállások, a Lappföldön kisbusszal való utazás, a szervezési költségek valamint a túravezető költségei
  • Nincs benn az árban az ellátás, a sztornó- ill utasbiztosítás, a repülőjegy valamint a motoros hajós transzferek költsége
  • A túra önellátáson alapul (az 1. és a 4. napon szupermarketben tudunk vásárolni.), míg kétnaponta – az utunkba eső, vendéglátásra berendezkedett farmokon –  (előzetes kérésre!) meleg vacsora ill. reggeli igényelhető!
  • A Budapest – Helsinki – Rovaniemi (és vissza) repjegyek az illetékekkel és 20 kg-os feladandó csomaggal együtt várhatóan kb. 95-115e Ft-ba kerülnek majd.
Hasznos megjegyzések
Az időjárás befolyásolhatja a gyalogtúrákat és a természetben zajló programokat.  Szélsőséges időjárás esetén irodánk fenntartja a jogot a program megváltoztatására. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezető helyettesítő programokat javasol a helyszínen.
Felszereléslista

A túrához a frissített felszereléslistát jelentkezést követően e-mailben elküldjük. Nézd meg a jellegzetes úticéljainkhoz javasolt felszerelés listákat a “Felszereléslisták” menüpontban.

„TOP5”

  • Lemmenjoki Nemzeti Park – a mocsári hamvas szeder és a gombák utáni barangolás mellett kenutúrát teszünk a méltóságos Lemmen-folyón, megcsodáljuk a Ravadas-vízesést és a felette húzódó kanyont, az ősz színes szőnyege pedig „elénk terül” a Joenkielinen vonulatain trekkingelve: utazásunk egyik csúcspontja e rezervátum!
  • Inari-tó – a sámik szent tavának ezernyi szigete között hajózni nem mindennapi élmény; áfonyamezős partjain rénszarvasok ezrei vándorolnak téli szálláshelyük felé
  • Pyhatunturi és Pyhakuru – a míves-íves, szép hegyvonulat és az azt „felszabdaló” nehezen járható szurdokok a lappföldi fotós turizmus számára nagy vonzerőt jelentenek
  • Porofarmi – sámi tradíciók, a sámánvilág titkai egy rénszarvas-farmon
  • Pallastunturi – túra meseszép fenyveseken át a hegyi tundra rénszarvasos-hófajdos világába, majd “sarki fény-lesés” a skandináv éjben Lappföld tetején

1. nap

KIUTAZÁS – Rovaniemi – Pokka

A javasolt repülési útvonal: Budapest – Helsinki – Rovaniemi (Finnair)

TALÁLKOZÁS 18 órakor Rovaniemi repülőterén, a túra innen indul.

Autózás Lappföld szívébe, az Ivalo-folyó forrásvidékére. Szállásunk Pokka-ban lesz (a mindössze 8-10 házból álló település a Lemmenjoki Nemzeti Park határánál fekszik)

2. nap

Hajnali fotózás a szállásunk környékén – délelőtt rénszarvas-fotózás erdőben ill farmon – délután+este fotózás a Lemmenjoki Nemzeti Park-ban, Tatsijarvi-nél (a szállásunktól 15 percre lévő tó környékén változatos a növényvilág)– Pokka (vacsorázási lehetőség) – északi fény-fotózás Pokka környékén (kedvező égi viszonyok esetén!)

3. nap

Hajnalban és reggel fotózás a szállás környéki réteken/vadonban – utazás kisbusszal a Lemmenjoki Nemzeti Park központjábadéltől (kb. 5-6 órás) fotós-szafari a Lemmen-folyón (egy farmon motoros hajó vár ránk, mellyel 17 km-et haladunk a folyásiránnyal szemben, a kis esésű folyó felső szakaszán – több helyen is alkalmas a part arra, hogy kikössünk, és fotózzunk 1-2 órát) – Ravadasjarvi (egyszerű éjszakai szállásunk egy menedékházban lesz) – Ravadas-kanyon és Ravadas-vízesés (a naplemente óráiban fotózunk) – önellátós vacsora a folyóparton, tábortűznél (pld. süthetünk kolbászt vagy halat) – északi fény- és csillagfotózás a folyóparton (menedékházunk a vízparttól 20 méterre áll; a hely ideális  az éjjeli fotózásra…)

4. nap

Hajnali fényekben a Lemmen-folyó partján fényképezünk – reggel és délelőtt a faházunk környéki erdőkben ill. tavak partján fényképezünk – motoros hajóval visszatérés a rezervátum bejáratához – kisbuszos utazás Inari-ba – Inari-tó, tájkép-fotózás egy jó kilátóhelynek számító szigeten (vezetőnkkel és megint csak motoros hajóval indulunk a tó kb. 3000 szigetének egyikére) – a kék óra végén visszaautózunk Pokka-ba.

5. nap

Hajnalban fényképezés a szállás környéki réteken/erdőkben – (FAKT. reggelit követően) utazás a tunturik vidékére – egész délután+ alkonyatkor: Pallastunturi Nemzeti Park (a tajga és a hegyi tundra találkozása – a gyapjúsásos réten egy meanderező patak folyik keresztül, bele egy kedves tóba, mögötte „mesefenyves”, feljebb az „égő” tundra…) – közepes fotós-gyalogtúra, majd éjszaka a kopasz Pallastunturin (az autónktól 5 km-t kell gyalog megtenni addig a menedékházig, ahol az éjt töltjük majd; a kilátás fenomenális, ez tényleg a “tájképezők paradicsoma”…) –  ÉSZAKI FÉNY-fotózás a hegyi tundrán – éjszaka a menedékházban, matraclágerben (saját derékalj – benzinkútnál pár euró az ára – és hálózsák szükséges!)

6. nap

Hajnali fények a hegyről lefelé, reggeli reflexiók a Vuontisjarvi partján (szállásunkról lefelé több témát – pld. magányos, vihartépte, göcsörtös fenyőfák, mohos patakmeder zúgókkal – is találhatunk) – utazás az orosz határvidékre  (hamisítatlan lappföldi tájakon, több fotószünetet közbeiktatva a Pyha-Luosto Nemzeti Park központjába autózunk) –  Pyha-Luosto Nemzeti Park (előbb elfoglaljuk kényelmes faházainkat egy folyócska partján, majd szétszortan az eget kémlelő, délceg fenyőóriások között délutáni kirándulásra indulunk a környék legjobb kilátóhelyére, a tájat fenségesen uraló, 540 m-es, kopár Pyhatunturira, ott várjuk meg a naplementét) – késő este ÉSZAKI FÉNY-fotózásra indulunk a Pyhakuruhoz.

7. nap

Korai fényekben a Pyha-Luosto N. P.-ban, a Pyhakuru-szurdokban (az éjszaka setétjében már megtapasztalt – ám nappal is megrázó – sziklavilágba szép erdei ösvényen, hetyke gombák és izzó, csábító orcájú áfonyabokrok között indulunk; egy gyönyörű fenyvesből ereszkedünk le a “mélybe”, majd tavacskák mentén komponálunk; a “csúcspont” a szurdok végében, a leginkább vadregényes szegletben jön el, ahol vízesés, aláhulló vízpermet fogad és ingerel lassításos felvételek készítésére) – kora délután autózás a közeli Rovaniemi felé – a túra Rovaniemi légikikötőjében ér véget 14 óra tájékánHAZAUTAZÁS

Javasolt repülési útvonal: Rovaniemi – Helsinki – Bp. (Finnair)

Jelentkezés

Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

A jövőben érdekel!

Ha most nem tudsz eljönni erre az útra, de nagyon megtetszett és a jövőben szívesen részt vennél ezen az úton, akkor is jelentkezz! A következő útra előjegyzünk, és elsőbbséget élvezel a jelentkezésnél!


Az adatvédelmi tájékoztatót elfogadom.*

Kérem az érdekességeket, hasznos információkat, tippeket, akciókat tartalmazó hírlevelet!

A program kezdetéig fennmaradó idő már csak:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp