Szunnyadó gyógyerő

Ahhoz, hogy a mindennapok teendőit energikusan, könnyedén tudjuk elvégezni, fontos, hogy a legnagyobb kincsünk, az egészségünk rendben legyen. Ehhez sokféle úton lehet eljutni, az egyik a természetben található növények fogyasztásán keresztül vezet. Most egy különleges növényt, a medvehagymát szeretnénk bemutatni, amit Te magad is gyűjthetsz, akár már ezen a hétvégén.

A tavasz első hírnökei közé tartozik e remek növény. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén terem, nálunk elsősorban a Gerecsében található nagy mennyiségben. Erőteljes fokhagy­maillatát már messziről megérzi az ember. Ettől a szagtól kapta a vadfokhagyma nevet, s ez az, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirág vagy a mérgező őszi kikerics levélzetévei.

A medvehagyma áprilisban-májusban virágzik nálunk. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne, és a nép azt tartja, téli álmuk után a medvék is ezt keresik, hogy gyomrukat, beleiket és vérüket megtisztítsák vele. A medvehagyma tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Ezért különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is.

A zsenge leveleket áprilisban és májusban kell szedni, még a virágzás előtt. A medvehagyma hagymáját ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fokhagymát. A medvehagyma igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén. A medvehagyma hamar kihajtja az emberből a bélférgeket, még az orsógilisztát is.

A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat, mint pl. szédülés, fejfájás.

A frissen felhasznált levelek tisztítják a vesét és a húgyhólyagot, elősegítik a vizelet ürítését. Felbecsülhetetlen értékű vértisztítószer, amely mindenekelőtt a krónikus bőrbajok kezelésénél vált be.  A sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak és görvélykórosoknak ideális “gyógyszer”. Künzle svájci gyógyfüves szerint nincs a földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez. (forrás:www.medvehagyma.eu)

A medvehagymából számos finomabbnál-finomabb étel készíthető, melyhez az alapanyagot magad is megszedheted. Két hete már remek hangulatú túrát tettünk a Gerecsében. (a fotók a FB oldalunkon megtekinthetőek) Az erdő csodálatos virágpompában fürdött, a medvehagyma mindenfelé üde zöld szőnyegként borította a talajt. Most hétvégére kellemes tavaszi időt jósolnak, így a tökéletes kikapcsolódáshoz minden adott. Kár lenne otthon maradni a négy fal között, mikor az illatos tavaszi levegőt belélegezve is élvezhetnéd a tavaszi napsugarakat.

print
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Hozzászólás